Obožavam lazanje. No sa druge strane, baš svaki put kada radim bešamel strepim. Lazanje bez bešamela… nije mi to to.
"Pa kaj ne napraviš palačinke?" kolegica me jednom pitala.
I tako, jedan petak navečer ja nisam imala što raditi, pa sam smišljala što bum skuhala za subotu, i palo mi je na pamet… palačinke mjesto lazanja.
Naravno, pomoglo je to što mi se u zadnje vrijeme beskrajno jedu palačinke, a i napokon sam ih naučila napraviti da ne budu pretvrde.
Ono što vam treba je:
malo mesa
oštro brašno
som, papar
peati
i pasirana rajčica
luk
(naravno, možete dodati povrća ili što god još želite. Na žalost nisam imala tikvica, inače bih i njih stavila. Ono što nikada ne stavljam je celer i mrkva, ne volim i pokvari mi okus baš svakog jela)
Napravite smjesu za palačinke vulgaris (znači, jaje, brašno mlijeko i malo soli)
Pa ispečete palačinke
(to je onaj dosadan dio posla)
Meso stavite dinstati na luk
Pa kada dobije boju, začinite i stavite pelate
Dinstate kojih sat vremena, a pasiranu rajčicu dodate samo ako ispari sva tekućina i dodate samo malo, da se meso ne lijepi
Kada je gotovo ostavite i palačinke i meso da se ohladi (da se ne bi spekli, je l)
Sada vam trebaju te palačinke, meso, sir izrezan na ploške i vrhnje za kuhanje
Napunite palačinku smjesom
Zarolajte i poslažite u protvan
Zalijte vrhnjem za kuhanje
Pa posložite sir preko njih
Opet zalijte vrhnjem
Ako vam je ostalo još smijese posložite na sir
I ovako izgleda nakon što se peklo 20 minuta u pećnici na 220 stupnjeva
Mogu vam reći da je jako fino, iako su mi lazanje ipak bolje. No ovo je dobro, recimo za goste (ili ću ja zadiviti mamu) kojima možete reći da ste kuhali cijeli dan.
Imala sam nešto malo manje od pola kile mesa i ispalo mi je smjese za 7 palačinki (a nisam škrtarila), što smo nas dvoje jeli dva dana.
|