Slušalica

kontakt : gamad jedna...

< listopad, 2004 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
::: Glazba na Webu :::
recenzije albuma :::
mp3 download :::
itd...

Slušalica

Jolie Holland - Catalpa (album stream)
... sings spooky American fairy tails in a strange and beautiful way.
-------------------------

Gogol Bordello vs. Tamir Muskat
-> Gypsy Part of Town
-> Little Spy
... combining elements of punk, gypsy music, and Brecht-ian cabaret.
... download
-------------------------
Umphrey's McGee
-> live at Blue Cat's
...a jam band, edged toward the Frank Zappa side of the improv rock scale.
-> download set
-------------------------
Auf der Maur
-> Real A Lie
-> Taste You
-------------------------
Florian Keller
-> live set from the clubnnight
...in Keller's sets you can expect erverything between the roots of Funk and Drum & Bass, between 60's Afro-Cuban Jazz and the more complex, warm House, between intelligent Funk Beats and what you might call NuJazz and Broken Beatz right now.



-------------------------
-------------------------








 Linkovi
Čitam:
Blog.hr
Monitor.hr
Gamad
Danči's World
Hot blog
ithinkofdemons
guerre nucleaire
A secret guide to my music

Bilježim s štovanjem:
All Music Guide
75orless.com
Metacritic
Epitonic
Vip.music
Muzika.hr

MP3 download
Easymp3s.com
Simplemp3s.com
Phazemp3
Dlmp3

 ::: Recenzije :::
U2 - How to Dismantle an Atomic Bomb
Elliott Smith - From a Basement on the Hill
John Lennon - Acoustic
Frank Zappa - Best of
Green Day - American Idiot
Buddy Miller - Universal United House of Prayer
Ben Harper and the Blind Boys of Alabama - There will be a Light
Ronnie Earl - Now my Soul
Macy Gray - The Very Best Of
Roy Ayers - Mahogany Vibe
22 20s - 22 20s
Manic Street Preachers - Lifeblood
Boogie Cops & Disco Pimps
Alison Moyet - Voice
Chaka Khan - Classikhan
Nick Cave & The Bad Seeds - Abattoir Blues/Lyre of Orpheus
The Beat Fleet - Maxon Universal
Mousse T - Right about now
Groove Armada - Best of
Fatboy Slim - Palookavile
R.E.M. - Around the Sun
Duran Duran - Astronaut
Leonard Cohen - Dear Heather

@@@ Web @@@
Crooked Fingers
Patti Smith
Jolie Holland
Largeheartedboy
Gogol Bordello
Auf der Maur
Wired CD - Sample the Future
John Frusciante
Boss Martians
Manic Street Preachers
Mp3-ce i kučine
The Lemonheads

 30.10.2004., subota

Femi Kuti & The Positive Force -> 02.11. ->Tvornica, Zg

Oni koji prate koncertna zbivanja, vjerojatno su već upoznati s gostovanjem Femi Kutia u zagrebačkoj Tvornici, 02. studenog. Riječ je o glazbeniku koji s pravom nosi titulu princa afrobeata, što stoga jer je sin legende afričke glazbe Fele Kutia, a još više iz razloga jer je to zaslužio svojim talentom i afirmacijom. Njegovu interesantnu biografiju možete pročitati na stranicama Tvornice.
Surfajući Webom u potrazi za besplatnim mp3-cama, kojima bi vam približio glazbu ovog izvanserijskog glazbenika, iste sam pronašao ponuđene za download na stranicama Monitora - bravo ekipa! Preporučujem da iskoristite ovu priliku i obogatite svoj 'music folder'. Ipak, da u potpunosti doživite ludilo afričkog ritma i pozitivnu energiju koju odašilju Femi Kuti i njegov prateći bend pođite na koncert jer bi inače mogli žaliti za propuštenim. Na stranicama Tvornice možete i rezervirati ulaznice, što je dobro učiniti jer vjerujem kako će ova priredba biti rasprodana.
- 23:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

 29.10.2004., petak


Prošlo je mjesec dana od prvog posta. Bojao sam se da neću ustrajati u ovom piskaranju jer, kako to obično biva, taman kada ulovim malo vremena i odlučim raditi nešto iz gušta, pritisnu me obaveze sa svih strana. Ali evo, još sam tu, a čak ima i ljudi koji ovo čitaju, što mi je drago jer koji bi inače i bio smisao svega toga. Ipak, volio bih s nekim i podjeliti razmišljanja, slabo ima komentara...ni Blenta se više ne javlja :-), di si stara???
Za ovaj slavljenički post nadovezao bih se na Ronie Earla, kojim sam se malo dotakao gospela i predložio vam još malo glazbe u vidu duševne hrane.
- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

::: Buddy Miller - Universal United House of Prayer :::

Volite li country ili ne, ovaj album bi mogao osvojiti svakoga tko ne bira glazbu isključivo prema žanru. Iako je 'amaricana sound' sveprisutan na albumu, radi se o ukusnoj mješavini žanrova (folka, gospela, bluesa), album je prožet spiritualnom tematikom i sugestivnim, optimističnim pogledom na život. Uvodnom pjesmom 'Worry too much' kaže Miller kako nema razloga za bespotrebno problemiranje, dok već na sljedećoj, 'There's a higher power' (u gospel stilu), pojašnjava kako 'viša sila' ionako rješava stvari mimo nas.

Ocjena: 4

- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

::: Ben Harper and the Blind Boys of Alabama - There will be a Light :::

Nema se tu šta puno pričati, samo slušati i uživati. Citirao bih All Music Guide koji je to lijepo opisao kao kolaboraciju u najizravnijem značenju te riječi - nije to samo Ben Harper koji pjeva gospel ili Blind Boys of Alabama koji pjevaju kao gosti na Harperovom albumu... Ako kojim slučajem propustite nedjeljnu misu, ništa zato - zaželite lijepo vrijeme, sjednite u auto, odjurite u prirodu, nafrljite na zvučnike ovaj lijepi primjerak duševne glazbe, zapjevajte s dečkima u slavu Gospodinu! Aleluja!
...touch the screen, c'mon touch the screen!!! :-)

Ocjena: 5

- 15:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 28.10.2004., četvrtak

::: Ronnie Earl - Now my Soul :::

Ovaj čovjek je utjelovljenje bluesa; na bonus traci zahvaljuje se Bogu što je uopće uspio snimiti album, kao i ljudima koji ga slušaju. Skinuo se s koke, ali se zakačio na maničnu depresiju (jel' se tako kaže na 'rvacki?), zaradio dijabetes i tko zna šta još. Eto ga sad - rasprostro dušu, koja je srećom ostala zdrava i snimio odličan album. Priča počinje maestralno izvedenim instrumentalom Jimmy Smitha, 'Blues for J' i tu se već gubi nedoumica može li ovaj bolestan čovjek zasvirati s mudima. Nadalje se redaju raznovrsne izvedbe koje možemo staviti pod zajednički nazivnik bluesa, a Ronnie Earl se jednako dobro snalazi kada prsti moraju izgoriti od soliranja ili ako treba stvari krajnje pojednostavniti škrtim dodavanjem tek pokojeg tona, samo da ovi sjednu kako treba . Središnje mjesto na albumu zauzima 'Walking on the Sea' - soul blues uz podršku gospel pjevača, prava poslastica, a veliko finale sastoji se od tri instrumentalna komada kojima potvrđuje svoj status vrsnog blues gitarista.

Ocjena: 4

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 27.10.2004., srijeda

::: Macy Gray - The Very Best Of :::

Macy Gray vlasnica je jednog od najneobičnijih vokala i meni jednog od najdražih pop,R&B albuma - 'On how Life is' iz '99-e. Nakon tog, izvrsnog prvijenca lagano gubi orijentaciju, a nazivom zadnjeg albuma, 'The trouble with being myself', kao da to želi i priznati na neki način. Nedavno je najavila temeljite promjene u svojem pristupu glazbi, pa je valjda prije objave nekog novog materijala logičan postupak zaključiti jedno razdoblje kompilacijom hitova.
Radi se o zbirci koja uz najuspješnije singlove sa njezina tri albuma sadrži i neke kolaboracije sa drugim glazbenicima. Tu je na primjer 'Demons', koju je izvela na albuma 'Halfway Between the Gutter and the Stars' Fatboy Slima, suradnja sa Erykom Badu, Beckom, zatim obrada Run DMC klasika 'Walk this Way', da bi se za kraj našla tri remixa. Sami svršetak čini 'Sexual Revolution' u remixu Norman Cooka tj. (još jednom) Fatboy Slima. Sve u svemu, dobro je nabaviti ovu kompilaciju želite li se na taj način upoznati sa glazbom Macy Gray ili jednostavno volite imati hitove na jednoj hrpi. No, kako su hitovi stvar nekog globalnog ukusa, čija vrijednost je vrlo relativna, za pravi doživljaj još jednom toplo preporučujem album prvijenac 'On how Life is'.

Ocjena 3,5
- 15:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 25.10.2004., ponedjeljak

::: Roy Ayers - Mahogany Vibe :::

Svi mi volimo sunce, bili toga svjesni ili ne. Lakše je i započeti radni tjedan, manje mrziti ponedjeljak, kada nam se kroz prozor nasmješi bablje ljeto. 'Everybody loves the sunshine' - baš tako kaže Roy Ayers na jednom od svojih klasika koji se na ovom izdanju pojavljuje u dvije verzije, a u jednoj gostuje i cool teta, Erikah Badu.
O značaju ovog vibrafonista za razvoj R&B glazbe, kao i mnogih stilskih fusiona Soula, Jazz-funka do Acid Jazza dala bi se napisati poduža priča. Kao instrumentalist bio je rado viđen gost na mnogim glazbenim izdanjima još od 60-ih godina. Između raznih suradnji, valjalo bi izdvojiti one sa Herbie Mannom, Felom Kutiem ili pak na albumu Jazzmatazz - frontalnom susretu hip-hopa i jazza, kod repera Gurua.
Na 'Mahogany Vibe' Roy Ayers ovaj puta ugošćuje razne glazbenike i kako kaže istoimena pjesma '...havin' a party, havin' a good time!'. Osim, svima dobro poznate Erike Badu, u izvedbi Ayersovih klasika okušala se i izvrsna Betty Wright na 'Pretty brown skin' - žena je trenutno aktivna kao producentica djevojčice s dušom, Joss Stone. Nikako ne treba zaobići ni manje poznate goste koji daju šlag na cjeli album; Kamilah na pjesmi 'Mama', te MC Sakoni u hip-hop verziji 'Everybody loves the sunshine'. 'Kako se furamo? Lagano-lagano'- aquariusov slogan može se odlično primjeniti na ovo izdanje.

Ocjena: 4

Neke od pjesama sa albuma možete preslušati na tunes.co.uk.

- 16:55 - Komentari (3) - Isprintaj - #

 21.10.2004., četvrtak

@@@ Manic Street Preachers @@@

MANICS.NL Dok sam ranije govorio o novom albumu Manic Street Preachers, spomenuo sam kako je teško zaobiči političke i društvene osvrte, te govoriti samo o njihovoj glazbi. Sada ću se malo posvetiti tom dijelu njihova opusa.
Što svojom glazbom, što ideologijom, Manicsi su stekli pravu vojsku obožavatelja. Na samom početku pretrage velike mreže, na jednom sajtu koji obiluje linkovima njihovog communitya, iznenadio me je broj obožavateljskih sajtova ugašenih iz kojekakvih razloga. Svejedno, nekoliko Web-stranica koje bih preporučio isplati se posjetiti, čak i ako nemate blage veze o bendu kojem su posvećene.
MANICS.NL
Posebno interesantan je nizozemski sajt, čijim bannerima sam i ukrasio ovaj prilog. Ako vas je ikad interesiralo o čemu pjevaju Manicsi, odgovore potražite ovdje. Autor stranica vrlo sistematično sakupio je i opisao likove iz njihovih pjesama (od Isusa Krista pa do Hitlera), kao i mjesta koja se u njima spominju (kao npr. Srebrenica). Naći ćete, također, pojašnjenja raznih fraza i citata koji se spominju u pjesmama, te popis (i opis) raznolike literature koja je inspirirala stvaralaštvo Manic Street Preachersa. Kao što rekoh, sama glazba vas i ne mora interesirati da bi ovdje pronašli sebi zanimljivo štivo. Ako ništa drugo, malo ponovite povijest.
Najsvježije informacije o bendu potražite na službenim stranicama. Ovdje pročitajte i njihovu povijest; od druženja iz dječačkih dana i za vrijeme studiranja, o tome kako su nastali Manic Street Preachers i do toga kako je Richey James Edwards, pokretačka osovina benda, jednoga dana, kada su bili na vrhu popularanosti, neposredno prije puta u 'osvajanje Amerike' netragom nestao i još uvijek nitko ne zna što se dogodilo i je li uopće živ.
Bogatu arhivu tekstova i intervjua iz svih razdoblja možete pronaći na Condemned To Rock n Roll, stranicama poljskih fanova. Pročitajte tako i zadnji intervju koji je Richey dao za japansku televiziju ili pismo njemu upućeno od neutješne majke, koja se i pet godina nakon njegova nestanka još uvijek nada kako će se vratiti kući.
Na Staybeautiful.net nalazi se arhiva Manics bootlega, tj. live snimki sa raznih koncerata. Najsvježija kolekcija mp3-a ponuđena za download je sa Isle of Wight festivala od 15.06. ove godine.
I za kraj ekspedicije, na adresi http://seanmoore.s5.com/ potpišite peticiju želite li da bubnjar Sean Moore malo ćešće na koncertima zasvira trubu. Nije bez veze, čovjek je svojedobno bio najmlađi trubač u Jazz orkestru Južnog Walesa :-) .
- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 20.10.2004., srijeda

::: 22 20s - 22 20s :::

Rock'n'roll revivalom mnogim mladim bendovima otvorena su vrata diskografskih kuća i put do slušatelja. Ili...prije bih rekao da je masovna pojava odličnih gitarskih bendova isprovocirala povratak rocka na velika vrata. 22 20s je izvrstan primjer. Beskompromisnim pristupom svirci, spretno kombinirajući prljavi garažni rock sa klasičnim bluesom osigurali su transformaciju iz koncertne atrakcije mlade rock nade u (još jedne u nizu) spasitelje otočkog (UK) rocka.
Album otvara energična 'Devil in me' i vatru dalje potpaljuju nizom mračnih, žestokih pjesama koje govore o već uobičajenim temama kao što su ljubav i sve što ona sa sobom nosi. Ako vam se sviđa ono što rade 'White Stripes' morat ćete zavoljeti i ove brijače. Slušati glasno :-) !

Ocjena: 4,5

Za bolje upoznavanje s materijalom posjetite 22-20s.com , pa ako vam se svidi možete ga u cjelosti skinuti sa www.easymp3s.com .
- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 19.10.2004., utorak

@@@ Mp3-ce i kučine @@@

Ukoliko je netko poslušao koju od mojih preporuka za download sa sajtova tipa www.easymp3.com ili simplemp3s.com, lako se moglo dogoditi da je brzo i odustao zbog nemoći u borbi protiv nesnosnih pop-up prozorčića koji iskaću na sve strane i gotovo u potpunosti onemogućuju normalan rad. No stvar ipak nije tako strašna, ako vam se to dogodilo znači da jednostavno niste dobro opremili svoje računalo za takve akcije. Problem ćete najlakše riješiti instalacijom besplatnog programčića imenom Popup Manager. Vrlo je jednostavan za korištenje, a downloadati ga možete sa adrese http://www.endpopups.com.
Druga opcija koju možete napraviti je pak instalacija Avant Browsera, koji radi na enginu Internet explorera, međutim ima dosta prednosti, a jedna od njih je i ta što ima ugrađenu zaštitu od neželjenih pop-up prozora. Avant Browser skinite sa adrese www.download.com. Instalacijski file je velik tek 1.1MB.
Mogući problemi sa mp3-cama ovdje ipak neće prestati. Pri downloadu sa pojedinih stranica pokušat će vam se instalirati razni spyware programi, znate što je to, naravno!? Nitko ne želi takve gadosti na svojoj kanti, ali lukavci nam postavljaju uvjet; 'oš skidat muziku, skini prvo ovo! Nećeš? - e onda ništa od mp3-ca!' Što napraviti? Ja jednostavno prihvatim da mi se neke gluposti i instaliraju na stroj, a kad završim s 'poslom' sve fino poćistim i ciao đaci :-). U tu svrhu koristim sljedeće dva, odlična programa, koji su, naravno, besplatni:
Adaware - download
Spybot - Search & Destroy - download
I na kraju, zlu ne trebalo, pretpostavljam da na stroju imate instaliran neki antivirusni program? Ukoliko imate kakav Norton ili slićan brand-program, a istekla vam je licenca za isti tako da vam je na njemu već zastarjela definicija virusa, predlažem da to odstranite sa kompa jer vam i nije od neke koristi. Umjesto toga opet postoji besplatno rješenje koje, vjerujte, nije ništa lošije. Radi se o programu Avast antivirus i možete ga skinuti sa autorove stranice.
Ukoliko ne vjerujete meni, o gotovo svim gore opisanim programima možete čuti strućno mišljenje na hot-blogu .

- 16:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 18.10.2004., ponedjeljak

::: Manic Street Preachers - Lifeblood :::

Singlom 'The Love of Richard Nixon' Manicsi najavljuju novi album koji bi pod nazivom 'Lifeblood' trebao izači 1. studenog. Teško je pisati o nekom izdanju Manic Street Preachersa i usredotočiti se samo na glazbu, a zaobići politiku i buntovničke poruke koje ovi šalju eter, međutim probat ću napraviti upravo to.
Dečki su s godinama malo omekšali, pa iako nisu izmjenili svoje stavove, i ako već ne mogu promjeniti svijet, barem viču što misle o njemu, jedino što danas to čine malo tiše. Zvuk benda je sada mnogo bliže pop-glazbi, što nije nužno loše, a i dalo se naslutiti nakon singla 'Ocean Spray'. Ono što nisam očekivao je zvuk osamdesetih, ali ne i Manicsa iz osamdesetih. Teško da će nekom U2 fanu, promaknuti klavirska dionica na 'Empty Souls', skoro pa identična onoj iz 'New Year's Day'. Takvih očitih, 'posuđenih' rješenja iz osamdesetih nađe se još na albumu što nepotrebno kvari ukupni dojam inače sasvim pristojnog albuma.

Ocjena : 3

Video uradak odličnog singla 'The Love Of Richard Nixon' možete pogledati na službenim stranicama Manic Street Preachersa. Album također već možete nabaviti, naravno, ako se malo potrudite.....
- 15:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 16.10.2004., subota

::: Boogie Cops & Disco Pimps :::

Idemo se i dalje boriti protiv jesenje depresije. Vikend je već sam po sebi dobar razlog za navući osmjeh na lice. Kompilacija koju bih preporučio može poslužiti kao glazbena podloga za dobro raspoloženje, posebno ako volite 70-e.
Album se sastoji od dvije cjeline 'Boogie Cops' i 'Disco Pimps', te sadrži mnoge poznate skladbe iz vremena trapezastih hlaća, mikrofon frizura i drugih 'pusti-me-da-vrištim' modnih kombinacija. Ako bi bili sitnićavi, moglo bi se prigovoriti autoru kompilacije kako se par pjesmica ovdje i ne uklapa baš najbolje ali, svejedno, ipak se radi o zgodnom šarenom paket-aranžmanu. Da spomenem samo neke favorite; Isaac Hayes - Theme From Shaft, Bobby Womack - Across 110th Street, James Brown and the Jbs - The Boss, Billl Withers - Use Me...

Ocjena : 4

Iskoristite jesensku akciju na http://www.simplemp3s.com, te iskrcajte vesele makroe, kurve i pedere u vaš mjuzik-folder !

- 17:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 15.10.2004., petak

@@@ The Lemonheads @@@

Bend se razišao malo nakon što su 1996-e izdali album 'Car Button Cloth', najviše zbog učestalih problema s drogom frontmena Evan Dandoa. Slavu i gotovo kultni status stekli su zahvaljujući ranije spomenutom 'It's a shame about Ray', te albumom 'Come On Feel The Lemonheads' izdanim godinu kasnije, tj. 1993. Obradom Simon & Garfunkelove pjesme "Mrs. Robinson" postali su planetarno popularni, te je iz istog razloga naknadno i uvrstili na 'It's a shame about Ray'.
U potrazi za sajtovima vezanim uz Lemonheads kao najaktualnije mjesto izdvojio bih stranice Evan Dandoa. Ovdje možete poslušati njegov solo album 'Baby I'm bored'; vrlo pristojan, lagani akustični album, koji će (baš kao što mu ime kaže) ipak tek malo zadovoljiti nestripljive fanove u išćekivanju novih Lemonheads.
Puno zanimljivije stranice su ipak one fanovske. Na Evan Dando & The Lemonheads naći ćete puno više informacija o bendu, pročitati intervjue, te odabrati između lijepe kolekcije pjesama ponuđenih za download, a podjeljenih u više cjelina kao npr. Live songs (previously unreleased) , B-sides, Collaborations etc...
Ukoliko ste u nedoumici, želite li se pobliže upoznati s Lemonheads, preporučujem pjesmu 'If I Could Talk I'd Tell You', singl sa 'Car Button Cloth', pa ako vam se to ne svidi, nemojte si stvarati uzaludan promet na vašem MaxADSL računu :-)

official site: Evan Dando
fan site: Evan Dando & The Lemonheads

- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 14.10.2004., četvrtak

Blenta je bila u pravu...

...stvarno mi treba nešto da se izvućem iz depre. Krećem ujutro na posao, okrećem ključ, palim brisaće, ukljućim cd-player... Herbie Hancock se raspištoljio; razbacuje crno-bijele tipke na sve strane. Preteško za moj mozak u ovo jutro jesenje, tim više jer sam još dobrih pola sata udaljen od prve jutarnje kave. Mjenjam cd... Ubacujem 'Its A Shame About Ray', album Lemonheadsa iz 1992. - pun pogodak! Budi me 'Rockin Stroll' i po tko zna koji puta uvodi u čarobni svijet opićenih limunovih glava.
Nedavno sam čuo vijest da bi Lemonheads trebali uskro snimati novi album, što me je jako razveselilo, a kako sam već razmišljao malo proširiti sadržaj na blogu preporukama Web-stranica, eto razloga više da se prisjetimo njih.
Nadam se da će se preporuke nekome i svidjeti. Princip ostaje isti; preporučujem sajtove koji se na bilo koji način bave glazbom, pružaju kvalitetne informacije, omogućuju besplatni download mp3-a itd... Bilo bi mi, također , drago da i sam dobijem neki savjet od drugih; otkrijte i vi meni svoje omiljene postaje na Net-u. Na kraju, ne mogu a da ne postavim jedno klasično bloggersko pitanje: 'Čita li itko ovo (osim Blente) ???' :-)
- 18:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

 12.10.2004., utorak

::: Alison Moyet - Voice :::

Baš kao i Chaka Khan, Alison Moyet mogla je svoj novi album nazvati Classalison. Za manje upućene, radi se o još jednoj sjajnoj pjevaćici koje se sjećamo iz nekih drugih, sretnijih vremena. U osamdesetima, zajedno s Vince Clarkeom (osnivačem Depeche Mode i Erasure) bila je dijelom sjajnog elektronskog dua Yazoo. Iz njezine solističke karijere, nakon raspada Yazooa, izdvojio bih hit singl 'All Cried Out' iz 1985-e. ...a onda je morala odrasti.
Album se zove 'Voice' i sastavljen je od obrada raznih klasika; od Gershwina, Jacques Brela pa do Elvis Costela. Ova dama svakako zaslužuje nadimak Glas, sa velikim G, međutim ne mogu sakriti da sam se slušajući ovo izdanje grozno dosađivao, te da sam ga i uspio poslušati u komadu, u najboljem slučaju bih zaspao. Uz ove sive dane koje nam je jesen donjela predstavlja idealan recept za depresiju.

Ocjena: 2
- 17:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

 11.10.2004., ponedjeljak

::: Chaka Khan - Classikhan :::

Iako je svjetsku slavu stekla obradom Princeova plesnog hita 'I feel for you' iz davnih osamdesetih i od tada surađivala sa mnogim slavnim imenima iz pop glazbe, unutar jazz žanra ova je diva ipak kod kuće. Novim albumom predstavlja neke od klasika vokalnog jazza, swinga i raznih laganih skladbi kakvih se naslušamo u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Da napravimo mali presjek albuma; tu je uvodna 'Hey big spender', zatim 'Crazy' - predivna laganica Willie Nelsona, 'Stormy Weather', a i dva 'filmska' komada - 'Diamonds are forever' i 'Goldfinger'.
Iako su nam se mnogi od tih evergreena davno popeli preko glave, lijepo ih je čuti u izvedbi karizmatične Chaka Khan, pa ako vam slučajno ovako nešto nedostaje u fonoteci, svakako se isplati downloadati ili pak kupiti kome kao lijep poklon za predstojeće blagdane (jesam li možda malo uranio s tim? - nisam ja kriv, sorry.....).

Ocjena: 4

Dok ne skoknete do obližnjeg cd-shopa, album možete posuditi na www.easymp3s.com.
- 18:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 07.10.2004., četvrtak

::: Nick Cave & The Bad Seeds - Abattoir Blues/Lyre of Orpheus :::

Moram priznati da nakon mračne i dosadnjikave 'Nocturame' nisam očekivao ovakvo iznenađenje. Nick Cave nam je podario čak dva cd-a koji su, svaki za sebe, mogli funkcionirati kao neovisna izdanja i zaslužiti odlične ocjene. Ne bih analizirao koliko je odlazak darkera Blixe Bargelda pridonio tome, ali Bad Seeds djeluju poletnije i svježije nego ikada. Zvučna kulisa satkana od mnoštva organskih instrumenata, te podebljana zborom gospel pjevačica dodatno obogačuje stihove Nick Cavea koji su već i sami po sebi dovoljno lijepi. Uvodna 'Get ready for the Love', urnebesno otvara album i dobrano zagrijava naša osjetila sluha za sve ono što slijedi. Nakon 3 klasična komada u njegovom stilu, Cave nas do vrhunca 'Abattoir Bluesa' dovodi sa 'There she goes, my beautiful world' i 'Nature Boy'.
Kao svoje favorite na 'The Lyre of Orpheus' izdvojio bih 'Breathless' i 'Supernaturally', a kako se ne bih previše zapetljao u pokušaju dočaravanja ove sjajne pjesmarice predlažem da sami poslušate odabrane pjesme na stranicama Epitapha . Također, možete pogledati i video za 'Nature Boy'.

Ocjena : 5
- 18:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 06.10.2004., srijeda

::: The Beat Fleet - Maxon Universal :::

Na albumu 'Ping-Pong (Umjetnost Zdravog Djira)', ovi splićani dokazali su se kao vrsni storytelleri i odlični zabavljači. Prisjetite se samo 'ST stanja uma' ili 'Malo san maka'. 'Uskladimo toplomjere' nedvojbeno je remek djelo. Pop-magazin Nomad, čini mi se, otišao je tako daleko da ga proglasi ne samo hrvatskim albumom godine već i najboljim svih vremena! U najavama albuma 'Maxon Universal' TBF-ovci su naglašavali malo drugačiji pristup, tj. prelazak na žive instrumente. O.k., tu su živi instrumenti, ali gdje je nestao 'beat' ? Luky-eva produkcija je standardno dobra, međutim stjeće se dojam kako su same pjesme dosta pretrpjele u prilagođavanju tom možešsimislit novom zvuku. Ili se ipak radi o pomanjkanju inspiracije?
U svakom slučaju, meni je ovo korak natrag za Beat Fleet. Ako bih trebao izdvojiti jednog favorita sa novog albuma, bila bi to 'Nostalgična', te bih zatim nostalgično preporučio prethodna dva albuma, ako su vam kojim slučajem promakla.

Ocjena : 3

Na stranicama www.tbf.dalmatino.de možete saznati više o bendu, novom albumu. Također, ponuđene su na preslušavanje četiri pjesme sa 'Maxon Universal' + ST stanje um-a, izvedba uživo sa klapom ISKON na večeri dalmatinske klape. Na kraju, ako vam se moje viđenje TBF-ovog novog albuma nije svidjelo pročitajte i recenziju jebenog Zlatka Galla, kojem je ova transformacija super legla.
- 18:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

 05.10.2004., utorak

::: Mousse T - Right about now :::

'Is it 'cos I'm cool...' Zvuči poznato? Nisam zapamtio iz koje je to reklame (vjerojatno VIP?), ali pjesmica mi je ostala u uhu i još uvijek ne izlazi van. Vokal u pjesmi pripada Emmi Landford. O njoj još uvijek ne znam ništa, osim da na novom Mousse T albumu gostuje još na dvije stvari koje su također potencijalni hitovi. Pa niti ime Mousse T ne zvuči jako poznato. Tek da spomenem kako se radi o njemačkom producentu koji stoji iza hitova 'Horny', te 'Sex Bomb' koju izodi uz Toma Jonesa na njegovom albumu dueta. I 'Right about now' je koncipiran tako da na svakoj pjesmi gostuje neki vokalist, a sam naslov albuma je, pretpostavljam, svojevrsni hommage Fatboy Slimu (...ijopet on!).
Na početnoj skladbi, izvrsnoj 'Underground' je tako gost Hugh Cornwell (ex-The Stranglers) koji pjeva o prljavoj strani industrije pop glazbe. S druge strane, 'Music makes me fly' govori o užicima konzumiranja iste. 'Sex has gone' sa Roachfordom u glavnoj ulozi je klasičan disco, a eklektičan krug zatvara blues 'Just look at us now'. Album je kao bogom dan za neinspirativne DJ-e, koji ga mogu višekratno upotrebljavati unutar jedne večeri.
...eto još jednog odlikaša.

Ocjena: 5

Pod nazivom 'All nite madness' (što je naziv jedne od pjesama, u Grace Jones stilu, koja se također nalazi na albumu), uradak možete skinuti sa stranica MP3 Spy. Možda vas ovdje razočaraju neka ogranićenja downloada, međutim, nađe se tu i puno lijepih stvari.
Za preslušavanje albuma i bolje upoznavanje s Mousse T prošećite do www.free2airrecordings.com/mousse-t.

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 04.10.2004., ponedjeljak

::: Groove Armada - Best of :::

Nakon tek nešto više od pet godina karijere, rijetko koji izvođač može izdati ovako kvalitetnu kompilaciju vlastitih uradaka. Za neupućene, 'Best of' Groove Armade pružiti će izvrstan presjek njihovih radova. Na samom početku ubačene su tri dizalice; album otvara 'Superstylin', izvrstan old-school house sa 'Goodbye Country, hello Nightclub', zatim slijede 'If everybody looked the same' i 'I see you baby' koje su plesni aduti sa albuma 'Vertigo'. Ove potonje ćete se vjerojatno prisjetiti po sexy glasiću koji vas nagovara da malo mrdnete guzom (...I see you baby, shakin' an ass... ), a za ovu kompilaciju je odabrana remixirana verzija Fatboy Slima.
'At the River'je armadin sjajan 'downtempo', 'trip-hop', 'My Friend' predivna pop pjesmica u Morcheeba stilu, i onda još devet komada...

Ocjena: 5

Sa stranica Epitonic možete downloadati pjesmu 'M 2 Many' objavljenu 2001. godine na kompilaciji raznih izvođača 'I am Fearless Funky & Five'.
- 11:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

 01.10.2004., petak

::: Fatboy Slim - Palookavile :::

Norman Cook iliti Fatboy Slim, kako ga već zvali, se vratio i tek kad poslušate njegov novi uradak znati ćete koliko nam je ustvari nedostajao. Guru novog vala plesne elektronske glazbe (tzv. 'big beat-a') je u dobroj formi i spreman je za ponovno opsjedanje plesnih podija. Album bi trebao izaći 4.10., a već je najavljen singlom 'Slash Dot Dash' koji nas stilom vraća malo unazad ka 'right about now...' zvuku sa njegova remek-djela 'You've come a long way, baby'. Ali nemojte da vas to zavara; Norman Cook sam kaže za singl kako se radi o mješavini starog i novog zvuka Fatboy Slima, dok ono što slijedi donosi mnoga lijepa iznenađenja.
Pa da krenemo s nabrajanjem.... Sljedeći singl je vjerojatno 'The Joker' (feat Bootsy Collins), obrada starog hita kojeg se svi dobro sjećamo. Uz Bootsy Collinsa i još par njih, na albumu gostuje Damon Albarn na zabavnoj 'tra-la-la' pjesmici 'Put it back together'. Pjesma 'Jingo' je nabrijana obrada latino klasika kojeg je izvodio i Santana (nisam baš siguran je li njegova pjesma...). I tako dalje.... vikend je tu, neda mi se više pisati, a ionako - ako vas zanima, sami ćete dati svoju ocjenu. Još samo nešto - da li trebam spomenuti kako se album već može 'posuditi' na stranicama tipa
www.easymp3s.com ili
www.simplemp3s.com

Enjoy it !
Ocjena 4
- 17:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #