život je kratak

28.01.2007., nedjelja

ZA ONE KOJI NEMAJU GARAŽU


Iako kod nas nema tako puno snijega kao što je na slici- smrzavice su tu .
Automobil koji hladne zimske noći provodina otvorenome- a takva je sudbina namjenjena većini naših kola- ujutro baš nije sjajan partner.Osobito ako smo vlastitom razbuđivanju i uređivanju posvetili mnogo vremena, pa od kuće krećemo u posljednji trenutak. Mi bismo htjeli krenuti, a auto ne surađuje.Čak štoviše, radi protiv nas.burninmadNajprije ne dopušta da ga otvorimo. ZAMRZNUTA BRAVA! I ona sa druge strane.headbang Što učiniti?
Ne pokušavajte na silu. Takav pokušaj može završiti samo lomljenjem ključa u bravi i dodatnim nevoljama. Smrznuta brava najlakše se može " umilostiviti" uštrcavanjem posebnog odleđivača i zagrijavanjem ključa šibicama ili upaljačem. Tu valja biti oprezan jer neka kola- zbog plastičnih dijelova na bravi- ne podnose suviše topao ključ.
Aki nemamo pomoćnih sredstava za " provalu" u vlastiti auto, dobro će nam doći i dobar dah. možemo puhati u bravicu, a ključ se može ugrijati i rukama. No ta varijanta traje dovoljno dugo da zakasnimo na posao. Zato je bolje spriječiti nego liječiti.U ovom slučaju to znači da bravicu treba podmazati nekim sredstvom protiv vlage ili posebnim uljem za automobilske brave. Problem smrznute brave neki vozači rješavaju i tako da uvečer preko nje nalijepe komadić izolirane trake ili selotejpa.
Kad nam uspije otključati vrata, to još ne znači da ćemo uspjeti ući u kola. Osobito ako je prije hladne noći padala kiša. Tada se ona guma na vratima( tzv.gumiprofil) zamrzne za okvir vrata. I tu sila ne pomaže.
Sila će otvoriti vrata, ali će gotovo bez izuzetka, iščupati i gumiprofil, a to znači propuh u autu do daljega, trčkaranje i izdatke. A sve se to može spriječiti ako se guma na rubovima povremeno namaže glicerinom ili običnim talkom.

Sve je to upotrebljivo ali najbolja prevencija svega toga je GARAŽA: Zar ne?

<< Arhiva >>