fra gavun

ponedjeljak, 25.09.2017.

Kad se kumovi kurče ispašta kumče

Vjernik katoličke vjeroispovijesti znamenuje se tako da šakom desne ruke s ispruženim prstima prvo dodiruje čelo i izgovara-U IME OCA, potom prsište-I SINA, na lijevom ramenu-I DUHA, na desnom-SVETOGA! AMEN!

Kod vjernika pravoslavne vjeroispovjesti znamenovanje ili stavljanje znaka križa ide sa skupljena tri prsta, palac, kažiprst i srednjak, a ostala dva se skupe u šaku. Dodirne se čelo potom pupak a onda slijedi desno pa lijevo rame (obrnuto od katolika)i pritom se također izgovara U IME OCA… na staroslavenskom jeziku.

Postoji ona treća, najpopularnija vrsta, 'tjeranje muha' i pritom se mrmlja nešto nerazgovjetno.

Kum na krštenju je osoba koja je uzoran vjernik, da se nije rastavljao od bračnog druga (čuj druga) (Bandić se radi stana razveo od žene a kad je napravio tramak opet se oženio) da ima sve crkvene sakramente i dužan/na je kumčetu biti 'zvijezda vodilja' kroz vjeru i život.

E sad, Bandić se znamenuje onom trećom vrstom (vidio u dnevniku Nove') i bio je kum nešto okolo stotrideset puta a ne zna ni kome pa je izjavio: 'imam ja spisak…sve je napisano, imam ja spisak'.
Pitanje je kako može takav kum voditi računa o duhovnom i inom životu kumića kad ih ne poznaje ili je sve svedeno na poklone koje plaćaju građani grada Zagreba?
A kumići se znamenuju: 'U ime Milana i proračuna i svetoga Kešimira-Amen'!

- 10:51 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 22.09.2017.

Podvala

Poš'o sam sinoć unučici čestitat roćkaš i nosam onaj mali aparat za gašenje požara.
Odma' mi je pripritila prstom: 'dida, dida, pa tek je sedamnaest. Dobro, dobro…'
Sve je bilo šik, čak smo malo ranije odtulili 'hepi brdej' kako i priliči da može otperjati svome jatu.
Onda smo mi opet slagali red ića red pića dok nije mišina nabubrila pa je valjalo kanelu odvest na pražnjenje.
Tu me uvatila puva. Kod same školjke dočekao me neprijatelj.
Vaga!? Dobro, dobro…imam ja broj vatrogasaca!

- 11:10 - Komentari (9) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.09.2017.

Svršiti

Riječ svršiti je stara staro-hrvatska riječ, starija čak od sebe same a najpoznatija po onoj narodnoj: 'sve je dobro kad se dobro svrši'.
I doista je tako jer priča bi dobila sasvim drugačiju konotaciju da se prerano ne svrši.
I sad bi ja trebao obigravat okolo kole po uzoru na starije holivudske filmove koji priču od šaku riječi pretvore u trakavicu da moraš uzet bolovanje za pogledat film jer će te zaboljet oči a guzica utrnut da ni kolonoskopiju ne'š osjetit.

Pročitao sam negdje da je neki američki ljubavnik vodio s partnericom ljubav dan i noć dok nije izdušio. Dobro je da mu panterica nije rekla: 'ček', ček' samo još malo'.
Ae k vragu ni to ne valja jer nakon toga morao je pošteno odspavat za rekuperat se a onda bi ispalo da se mjesečno samo par puta seksira.

Ustvari nije to, danas sam prije vijesti na jednoj od dalekovidnica opet imao prilike (morao) odgledat onu reklamu '…ali vi nećete platiti 399 kuna, nećete platiti ni 299 kuna, ni 199 kn, vi nećete platiti ni 99 kn…'
E tu je zajeb, da nije prerano svršio dalje bi ispalo: 'vi nećete pratiti ni 9 kn, zapravo vi ćete uz proizvod dobiti poklon od 100kn' po cijeni od samo 399 kn!

- 15:16 - Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 06.09.2017.

Zika zika.

Mještanka cili dan šeta isprid kuće i viče: 'ubodi me, ubodi me…' Prvo sam mislija da je makla ali nije, znači…gori.
Došunjam se do ograde i su po glasa…ae di ćemo.
-Šta?
-Ovaaaj, pa ti zoveš.
-Je a šta si ti, komarac.- i pokaže mi naslov u novini. ZIKA VIRUS KAO LIJEK Znanstvenici tvrde da ubija stanice raka u mozgu odraslih ljudi.

- 10:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #