"BISERI DUŠE" - MOJA NOVA KNJIGA POEZIJE

08.03.2017.





ISBN kod Nacionalne sveučilišne knjižnice Republike Hrvatske

978-953-354-018-4


http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic6.php


Nova knjiga na portalu

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php

Drago nam je da vas možemo obavijestiti da je na portalu

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php

objavljena još jedna nova digitalna knjiga.

Zbirku poezije

"BISERI DUŠE" Anđe Jotanović

predstavii ćemo vam uz pomoć recenzije knjige: :

RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ "BISERI DUŠE"

''Hrvatska pjesnikinja Anđa Jotanović objavljuje svoju četvrtu zbirku poezije "Biseri duše", a to je ujedno i njena deveta knjiga koja se pojavljuje pred hrvatskim i bosanskim čitateljstvom.

Sve su one dijelom, također nastajale, u okviru napora pjesnikinje na ezoteričkom portalu

http://www.magicus.info/hr/magicus/index.php

kao i na portalu blog.hr. To je jedna kolekcija poezije u kojoj se izlažu najjednostavniji, a ujedno i najvažniji momenti našeg svakodnevnog života.

Zato je ona "obična" za razliku od tobože velike herojske poezije koja je svojstvena našim najuticajnijim pjesnicima i baš zato što je tako "obična" i svakodnevna i zato što izlaže pjesnikinjin osobni doživljaj svijeta i društva, ona predstavlja novum u suvremenoj hrvatskoj poeziji opterećenoj tragizmom proteklog rata i konfliktima koji i danas traju, zato je kod pjesnikinje i izražena potreba, da se također piše i poezija koja se odnosi na naše aktualne političke i vojne prilike.

Pri tome mi se, naravno, možemo složiti ili ne složiti s iznesenim uvidima, ali svakako ostaje činjenica, da je autorica na maestralan način iznijela na vidjelo taj biljeg naših svakodnevnih stradanja tako da se čini kako se u pogledu svakidašnjeg života tu malo toga može dodati ili oduzeti.

U tom smislu čini se kao da je ovdje na djelu jedno stajalište koje je u povijesti filozofije poznato još od Eubulida iz Mileta kod kojeg je potekla tradicija jednostavnog kazivanja i običnog govora koji se nalazi s onu stranu znanstvenog predstavljanja, a koji je usmjeren na to da onome koji stoji na običnom govoru, da nas dakle uvažava, shvaća, da znamo što sugovornik misli i da isto tako znamo da nas razumije i da smo time jako zadovoljni i unijeti zabunu u ovaj običan govor, to izgleda kao igračka, kao šala, nešto djetinjasto, jer pjesnik jako dobro zna na što se u poeziji misli, on se drži tih riječi, a ne da je riječ o praznoj igri riječima.

Zato u ovoj zbirci poezije nema igre riječima koja se smatra neukusnom šalom, jer se ovdje cijeni čista riječ i čista obrada jednog stava isto tako kao i sama stvar na koju se pjesništvo odnosi. Pri tome se ovdje događa kao i kod starih Bosanaca, da u slučajevima kada se riječ i stvar suprotstavljaju jedna drugoj, oni uzimaju riječi važnijima, jer neiskazana stvar bila je za njih nešto nerazumno, budući da ono što je umno, egzistira samo kao govor.

Odatle uvažavanje običnog govora i zadovoljstvo njime kada svatko razumije što onaj drugi misli ili osjeća, dok su razni pjesnički sofizmi dijelom usmjereni na to, da zavedu običan govor time što se u njemu ističe ono što je proturječno i što ne zadovoljava.

Prema tome, istina je jednostavna pa se onda zahtijeva da i odgovor bude jednostavan, dakle, da se ne daju odgovori u svezi s izvijesnim obzirima, nego se primjeri traže u običnom predstavljanju i pomoću njih se dovodi druge do istine svijeta, života i čovjeka.

I ovdje je, na što upućuje i sam naslov ove zbirke pjesama, od kardinalnog značaja sama naša duša koja pokreće samu sebe, a zbog toga pokreće i cijelo naše tijelo, jer je ona sa tijelom tijesno povezana.

Ona se sastoji od elemenata i podijeljena je harmoničnim brojevima kako bi imala osjećanje i harmoniju koja se nalazi neposredno u njoj i da bi cjelina imala skladne nagone, pokrete, smjernice i to se sve sažima u jednom krugu pa se cijeli krug predvojava na dva kruga koji su dvostruko povezani i jedan od tih krugova je opet podijeljen na sedam krugova kako bi i pokreti duše bili onakvi kakva su kretanja Neba.

Dakle, ovdje se duša shvaća kao jedan sistem koji predstavlja kopiju sistema Neba, zato su ljudske duše besmrtne.

Odatle i jedan fundamentalni optimizam naše pjesnikinje koji je, bez obzira na sve nedaće života, uspjela iznijeti jedno hvale vrijedno poetsko djelo koje će ostati zapamćeno po svojoj vedrini, jednostavnosti i ljepoti pjesnikinja doživljaja.''

Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 31.1.2017.


Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Biseri duše", Anđe Jotanović, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link:

http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic6.php

te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Posebno ćemo spomenuti i činjenicu da su sve digitalne knjige objavljene na našem portalu uključene u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj).

Time se te knjige i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama što je posebno važno za sve autore knjiga objavljenih na našem portalu, jer se time i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php

priznaju kao objavljena djela.

Nadamo se da ćete posjetiti stranice našeg portala te da ćete biti zadovoljni kvalitetom i
atraktivnošću materijala, koji vam nudimo.

Srdačan pozdrav

Uredništvo portala

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php


Kontakt:

Mobilni telefon: 095 / 853-03-40




ISBN kod Nacionalne sveučilišne knjižnice Republike Hrvatske

978-953-354-018-4


http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic6.php

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.