petak, 22.05.2009.

Podaci o naselju

Naselje Alilovci je smješteno u ravničarskom dijelu Požeške kotline, ispod Papuka koji se izdiže iznad slavonske ravnice. Udaljeno je od Požege 8 kilometara a od Kaptola koji je središte općine i župe, 4 kilometra. Nastanjeno je Hrvatima, Šokcima, ima nešto potomaka doseljenika iz Češke i Moravske te iz Njemačkih zemalja.U novije doba, šezdesetih godina dvadesetog stoljeća bilježi se veći broj doseljavanja Hrvata-katolika iz Bosne. Drugi val doseljavanja Hrvata iz Bosne, zabiležen je za vrijeme rata u Bosni devedesetih godina dvadesetog stoljeća. Govor starosjedilaca je ikavski, posavskog tipa, a nošnje paurske, izrađene uglavnom od domaćeg lanenog tkanja. Do prvog svjetskog rata ljudi su uglavnom živjeli u zadrugama. Danas je takva slika sela potpuno izmjenjena. Danas je to moderno razvijeno selo, nedaleko grada Požege, s mnogim sadržajioma društvenog i kulturnog života.
Osnovna djelatnost mještana je poljoprivreda, ratarska i stočarska proizvodnja s istaknutom proizvodnjom žitarica, povrća i duhana, te mlijeka i mesa.

- 21:11 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>
Do sada izdane knjige:DruštvaOpćina KaptolDVD Alilovci
alilovci.dvd@gmail.comHKD Tkanica
hkdtkanica@gmail.com

Uređuju


Ivica Ciganović
ivica288@gmail.com


Tomislav Ciganović
tom.ciganovic@gmail.com


Blog pokrenut: 22. svibnja 2009.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se