srijeda, 27.05.2009.

Kulturni život i obrazovanje

Osnovna škola je sagrađena 1935. godine, a prvi dan nastave održan je 25. ožujka 1936. godine. Danas je to odjel nižih razreda a pripada Osnovnoj školi Vilima Korajca u Kaptolu.



Alilovci pripadaju župi Sv. Petra i Pavla apostola u Kaptolu, a u mjestu se nalazi kapela Blažene Djevice Marije a u narodu nazvana kapela Alilovačke Gospe. Sagrađena je 1925. godine a obnovljena i proširena 1981. godine. Crkveni god (kirvaj) se obdržava druge nedjelje u mjesecu svibnju (iza blagdana Marije Posrednice milosti).
Svete mise u kapeli se služe svake prve nedjelje u mjesecu, u 9:30 sati, a prve subote u mjesecu s nakanom za svećenička i redovnička zvanja u večernjim satima, ovisno o godišnjem dobu.
Naši članovi Župnog pastoralog vijeća su: Željko Pavičić i Elvira Miletić, a član Župnog ekonomskog vijeća je Ivica Ciganović.


U selu se nalazi vrlo star zvonik posvećen Sv. Alojziju. Nije poznata godina njegove izgradnje, ali je vrlo interesantan kao građevina malog crkvenog graditeljstva. Trenutno se radi na njegovoj obnovi pod nadzorom Konzervatorskog odjela iz Požege.


Kulturni život počinje 1937. godine kada je osnovan ogranak Seljačke sloge, te su davani igrokazi, osnovana pjevačka i folklorna sekcija toga društva. Nabavljene su i knjige te je započela s radom seoska čitaonica. Nažalost, rat je prekinuo sve započete aktivnosti. Ogranak je imao 60 članova i 20 članova podmladka.

Godine 2009. osnivano je Hrvatsko kulturno društvo "Tkanica", kojem je zadatak prikupljanje, čuvanje i prezentacija narodnog života i običaja, te njegovanje i čuvanje materijalne i duhovne kulturne baštine. Više podataka o ovome društvu pročitajte na sljedećem naslovu.


- 21:31 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Povijesni podaci

Naselje pod ovim nazivom nalazi se na cesti Požega - Kaptol. Naselje je staro ali o njemu iz srednjeg vijeka nema nikakvih podataka. Ime Alilovci potječe iz vremena turskog gospodstva od muslimanskog roda Halilovića koji su godine 1687. odselilo odavde u Bosnu (Modriča). Turci su osvojili Požegu i Kaptol godine 1537. i vladali ovdje 150 godina. Za vrijeme Turaka ovdje žive Hrvati. u 17. i 18. stoljeću naselje je dvojno: Alilovci i Galešići, a kasnije se stapa u jedno selo - Alilovci.
Najstajije obitelji koje se spominju u poreznim popisima a do danas su nestale, su: Graić, Matić, Stivanović, Bogdanović, Grbić, Lukačević, Čović, Galović, Starčić, Terzijić, Kapetanić, Medić, Opašić (Opačić)...
Najstarije obitelji koje su se održale do danas su: Ciganović, Bartolović, Kuburdžić (Kuburčić), Marković i Petrić.

- 21:28 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 22.05.2009.

Dobrovoljno vatrogasno društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Alilovcima osnovano je 1983. godine. Danas ima upisanih 76 aktivnih članova, 28 članova vatrogasnog podmladka, 3 počasna i 104 podupirajuća člana.
Kroz 30 godina postojanja društvo je vrlo aktivno, posebno se ističe u radu s mladeži, tako da su do sada dva puta nastupili na državnom vatrogasnom natjecanju, redovito nastupaju na općim i na županijskim natjecanjima, a dva ljeta su ljetovali u vatrogasnom kampu HVZ u Fažani.
Društvo savjesno i odgovorno izvršava svoje obveze propisane Zakonom o zaštiti od požara i Statutom Društva, Uspješno surađuje s Općinom Kaptol i općinskim službama, ativno je u radu Vatrogasnog centra Kaptol. Financira se iz proračuna Općine Kaptol temeljem Programa rada kjega Općini dostavlja na usvajanje. Posebnu pozornost poklanja preventivnim aktivnostima koje sprečavanju mogućnosti nastanka požara.
O proslavi 20-te obljetnice potojanja, na pročelju Vatrogasnog doma postavljen je mozaik s likom Sv. Florijana - zaštitnika vatrogasaca, kojega je izradio akademski slikar Tihomir Lončar iz Zagreba.
ove 2013. godine DVD Alilovci će obilježiti 30-tu obljetnicu osnivanja i aktivnog rada.
Predsjednik DVD-a je ing. Mile Pavičić, zapovjednik je Zlatko Ciganović a tajnik Igor Ciganovć.
e-mail adresa: alilovci.dvd@gmail.com

- 21:39 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Podaci o naselju

Naselje Alilovci je smješteno u ravničarskom dijelu Požeške kotline, ispod Papuka koji se izdiže iznad slavonske ravnice. Udaljeno je od Požege 8 kilometara a od Kaptola koji je središte općine i župe, 4 kilometra. Nastanjeno je Hrvatima, Šokcima, ima nešto potomaka doseljenika iz Češke i Moravske te iz Njemačkih zemalja.U novije doba, šezdesetih godina dvadesetog stoljeća bilježi se veći broj doseljavanja Hrvata-katolika iz Bosne. Drugi val doseljavanja Hrvata iz Bosne, zabiležen je za vrijeme rata u Bosni devedesetih godina dvadesetog stoljeća. Govor starosjedilaca je ikavski, posavskog tipa, a nošnje paurske, izrađene uglavnom od domaćeg lanenog tkanja. Do prvog svjetskog rata ljudi su uglavnom živjeli u zadrugama. Danas je takva slika sela potpuno izmjenjena. Danas je to moderno razvijeno selo, nedaleko grada Požege, s mnogim sadržajioma društvenog i kulturnog života.
Osnovna djelatnost mještana je poljoprivreda, ratarska i stočarska proizvodnja s istaknutom proizvodnjom žitarica, povrća i duhana, te mlijeka i mesa.

- 21:11 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>




Do sada izdane knjige:



Društva



Općina Kaptol



DVD Alilovci
alilovci.dvd@gmail.com



HKD Tkanica
hkdtkanica@gmail.com

Uređuju


Ivica Ciganović
ivica288@gmail.com


Tomislav Ciganović
tom.ciganovic@gmail.com


Blog pokrenut: 22. svibnja 2009.