četvrtak, 01.01.2009.

Anno Domini 2009 - when the shit hits the fan :-)))

Siguran sam da bi se našlo ekvivalentnih (pa i ljepših) hrvatskih izreka za ono što nas čeka u sljedećoj godini, ali ova engleska (američka?) fraza mi nekako najbolje paše jer kirurški precizno oslikava trenutnu situaciju – bez obzira tko je bacio „govno na ventilator“, govana će biti all around :-)!

Raspoloženje slično onom (ma u stvari i gore!) s kojim sam krenuo u 2008-u. Pa prije predviđanja mogućih scenarija za novu 2009-tu, najprije mala selekcija citata iz mog posta „Malo sam down :-(“ objavljenog 19.1.2008 (dakle, nekih dva mjeseca nakon izbora), u kojem mi je konačno „sinulo“ :-):

A Sanader priča o ciljevima poput 7 % rasta GDP-a ili nultog deficita – kad to čujem momentalno me strefi virtualni moždani udar ! Politika spina at its best – seri i nadaj se najboljem !

Sad mi pada napamet zadnja scena iz Terminatora I, kad trudna Linda Hamilton dolazi na benzinsku pumpu sa svojim džipom, mali Meksikanac je slika s polaroidom, kamera prikazuje vrhove planina s tamnim oblacima, a stari Meksikanac kaže: „The storm is rising !“.

A Linda hamilton odgovara - „I KNOW !!!“. I to kakva oluja !

Globalna oluja koja se diže na ekonomskom frontu doduše neće biti tako kataklizmička poput ustanka robota iz Terminatora, ali mogla bi biti jako neugodna ... a hrvatskim brodićem upravljaju ljudi bez vizije, bez ideje, bez sposobnosti za išta drugo osim „osnivanje povjerenstva“, prosipanje spina i taktiku „nadaj se najboljem“.

Postojala je doduše i mogućnost happy-path scenarija za slučaj da nam se „otvori“ :-):
Kao što su imali sreće u prošlom mandatu koji se poklopio sa rekordno kontinuiranim globalnim rastom, i, što je za našu priču posebno važno, JEFTINIM NOVCEM ! Rekordno niske kamatne stope kojima je FED u Americi (privremeno !) „gasio“ recesiju iz 2002. (i time posijao sjeme današnjih problema na subprime credit marketu a koji se prelijevaju i dalje) su omogućile hrvatski rast od 5 % GDPa u proteklom razdoblju.

Zadužili smo se u apsolutnom iznosu jednako kao i za vrijeme Račanove vlade (još 10 milijardi eura ekstra – otprilike računica ide – 10 mlrd. od prije 2000., 10 mlrd Račan, 10 mlrd. Sanader I) i sad smo negdje tu oko 30 mlrd (na početku 2009-te smo na cirka 35 mlrd eura, op. Z.R.). Što država, što raznorazni krediti, što kreditne kartice ...

A koji su bili crni scenariji?
Što ako Amerika kiksa ? A Kina ne uspije „kompenzirati“ ? EU zabrenza ? A inflacija napravi comeback ? Nafta dođe do 150 (200 ?) dolara po barelu (ako vam se to čini „nemogućim“, već se na tržištima prodaju futures (ugovori na isporuku u budućnosti) s upravo takvom cijenom – jasno, vjerojatno su to špekulatni, ali ipak i to dosta govori !)

U tako kataklizmičkom scenariju, svi idu down, down, down, i nevolje ne mogu zaobići ni Hrvatsku – to je jasno ! Pain all around :-(.

I za kraj sam se zapitao:
što je naša Vlada učinila u zadnje četiri godine da smanji posljedice takvog razvoja situacije ?
...
Je li olakšan regulativni teret privredi, kako bi bila agilnija i spremnija za hvatanje u koštac s globalnim izazovima ?
Je li državni aparat smanjen i učinjen efikasnijim ?
Je li sustav obrazovanja prilagođen potrebama modernog i otvorenog tržišta ?
Je li učinjeno išta na iskorijenjivanju posvemašnje korupcije ?

0, 0, 0 i 0!

Tako sam pisao prije godinu dana a danas je moja ocjena i dalje čvrstih 0, 0, 0 i 0!

Naravno, to je metaforičko pretjerivanje, ali činjenica jest da osim par desetaka kilometara novih autocesta i nekoliko impozantnih dvorana ova vlada u zadnjih godinu dana baš i nema što puno za pokazati!

A ... „prošlo vrijeme, došo rok, eto vraga skok na skok“!

I tako je, zahvaljujući nesposobnosti Sanadera i njegove vlade, hrvatski brod(ić) prepušten na milost i nemilost Scilla i Harbida globalnih tržišta, bez obrane, ranjiv, s nadom da će naš pouzdani kormilar, Vitez Reda Kune Željko Rohatinski, ipak nekako uspjeti začepiti sve rupe koje se na dnevnoj bazi pojavljuju u oplati broda, a istovremeno uspješno kormilariti uzburkanim makroekonomskim i tečajnim vodama!

Vitez je to pravi, ali kako sada stvari stoje, tribati će mu i moći čarobnjaka Merlina :-)

A što se tiče predviđanja za Hrvatsku u 2009-toj, nema tu puno filozofije – faliti će šoldi ko vode u Sahari (sinoć sam čuo nevjerojatnu priču da su svi bankari dobili upute da drastično srežu kredite gospodarstvu (ali ne i građanstvu!) - kako bi bilo para za pozajmiti državi!!!), vrlo brzo će biti potreban rebalans proračuna jerbo će proračunski prihodi sigurno kiksati, onda će uslijediti showdown sa sindikatima, pa će biti velike frke oko brodogradilišta, pa kad još kiksa turistička sezona ... odosmo u helać!

I u biti jedino pitanje koje me zaozbiljno „pinga“ je – da li će Ivo Sanader i 2010-tu dočekati kao premijer RH ili će se ipak pojaviti neka „nova lica“!

Neki će reći da je osnovni problem Hrvatske što NEMA novih lica, a sva „stara lica“ su manje više „ista“! Iako se s takvim stavom uvjetno rečeno mogu složiti ( „svi političari su isti“!!! – ali ću for the record reći i da će nesposobnost sadašnje HDZove garniture teško biti „nadmašiti“) mislim da bi stvari ovdje ipak trebali primarno promatrati kroz jednu drugu prizmu demokratskih sustava!

A to je – AKO NE ODRADIŠ POSAO – LETIŠ!!!

Ukratko – to hoće li nova garnitura biti (značajno) bolja od stare bih kao kriterij izbora u trenutnoj situaciji ipak podredio tome da se političarima da jasna „lekcija“ o političkoj ODGOVORNOSTI! Neki će opet reći da naše elite slabo uče, povlačeći primjer SDP-a koji (barem tako izgleda!) nije puno naučio od svog poraza na izborima 2003. (a kako su odradili 2008-u izgleda da im i poraz 2007-e nije utjerao pamet u glavu), ali svejedno mislim da je vrijeme za tu lekciju.

„E moj Zvone, lipo zboriš, ali zaboravljaš da su sljedeći parlamentarni izbori tek 2011!?“

Ne nužno :-).

Kako li mi je samo srce bilo zaigralo kad je Milorad Pupovac došao na korak do izlaska iz Vlade zbog zakona o poljoprivrednom zemljištu :-). Na taj zadnji korak se (zasada?) ipak nije odlučio, ali većina koju HDZ ima u Saboru je krhka!

Đurđa i Joža su tu čvrsti Sanaderovi igrači, tu nema spora, ali tko zna ... možda Čehok pronađe davno izgubljena muda pa zaključi da možda ne želi da se i njegovo ime u povijesnim knjigama povezuje s „krahom liberalne ideje u Hrvatskoj“ ;-)

U cijeloj toj priči će važnu ulogu imati i predstojeći lokalni izbori. Promjene u izbornom procesu (direktan izbor načelnika/gradonačelnika) i „važnost trenutka“ će cijelu priču dodatno začiniti i živo me zanima kako će se odigrati ta igra, koja u stvari zapravo tek počinje i koja će nas tek početi okupirati.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je pred nama i zadnja godina mandata predsjednika Mesića i da će se u drugoj polovici godine i ta igra početi zahuktavati s profiliranjem potencijalnih kandidata (izbori bi trebali biti u siječnju 2010., ako sam dobro povezao ;-).

A sad mi je pao napamet i zanimljiv scenarij – pretpostavimo da pregovori s EU ipak malo zaštekaju i da dr Ivo shvati da će mu „ulazak RH u EU“ kao kruna karijere biti na knap s vremenom, odnosno da se to možda neće stići odraditi prije sljedećih parlamentarnih izbora. Pa odluči igrati na sigurno te se kandidira na predsjedničkim izborima (to dobiva 100%!), uz istovremeno raspisivanje parlamentarnih izbora s računicom da će HDZ profitirati na sinergijskom efektu, odnosno da će na svojoj „predsjedničkoj karizmi“ potegnuti za sobom i HDZ.

I eto ti i parlamentarnih izbora :-).

Nategnuto?

Možda, ali i čudnije stvari su se dešavale :-). A mislim da u cijeloj ovoj priči ne treba zaboraviti ni narod, odnosno ulicu. Šoldi za kupovanje socijalnog mira više nema, nema ni nekoga ko bi narodu uspješno mogao prodati čerčilovske „krv, znoj i suze“ i nezadovoljstvo naroda će sigurno izbiti na površinu.

Što reći nego, biti će zanimljivo (po onoj kineskoj kletvi „dabogda živio u zanimljivim vremenima“ ;-), a meni preostaje još samo da vam svima zaželim sretnu Novu Godinu, nek' bude i sreće i zdravlja i ljubavi (kad će već sa šoldima biti tanko) i neka se 2009-ta pamti kao godina iskorištenih prilika :-).

- 16:58 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>