petak, 20.06.2008.

PRIKUVALO !!!!

Eh, what a difference a day makes ... Neki dan se još samo kuvalo, krčkalo, brbočkalo, ka' u ekspres loncu, ali sve nekako ispotiha, inkognito, daleko od očiju (ali ne i srca ;-). A danas .. e danas je druga priča :-)

Sad su moji dragi čitatelji sigurno zbunjeni: „Ma čekaj Zvone majstore o čemu ti pričaš? Ko kuva, što se kuva, di se kuva“ ?

Ma MENI JE PRIKUVALO VIŠE burninmad burninmad burninmad

Prikuvalo mi je toliko da iz mene pišti k'o iz gore spomenutog ekspres lonca!

Ne mogu više! Ne mogu više mirno i sa strane gledati kako mlate novinare, ne mogu gledati kako poštenom građaninu (i pravom patrioti!) lokalni moćnici ugrožavaju egzistenciju koristeći se instrumentima hrvatske „pravne države“, ne mogu gledati kako je Maestro maestralno zaboravljen, i ne mogu više gledati autocenzuru hrvatskih novinara nametnutu što marketinškim a što nevješto prikrivenim političkim interesima. A i Feral prestaje izlaziti :-(.

NE MEREM VIŠE! puknucupuknucupuknucu

„Aha!“, već čujem iz pozadine, „Evo ga. Klasični Zvone u ranting modu“ :-).

Da, ali ipak ne :-). Naime, s rogoborenjem sam, barem što se ovog posta tiče, završio, jer došlo je vrijeme za malo ozbiljnije stvari. A ključno je u ovoj priči da se promijenila i situacija. Ili bi možda bilo bolje reći da je situacija „sazrijela“ njami.

Jer, nije prikuvalo samo meni! Prikuvalo je mnogima! Dobro ne baš mnogima, zasad nas je tek jedno tuce thumbup, ali kritična masa je tu.

I tako bi rođeno ... Hrvatsko Udruženje Blogera. A možda bude i Hrvatska Udruga Slobodnih Blogera. Ili Hrvatska Blogerska Unija ... ili nešto treće (četvrto :-). Prijedlozi čitatelja su također dobrodošli – uostalom, to je blog at its best :-)

Konkretno ime ostavljajući po strani, ono što je bitno je da će to biti udruga građana posvećena promicanju bloga kao medija i ZAŠTITI blogera i njihovih prava. Ili, da citiram Statut udruge:

Ciljevi udruge su:
a) podržava razvoj bloganja ili "građanskog novinarstva” kao zasebnog medijskog oblika, etičnosti i slobode javnog izražavanja na blogu;
b) proširuje moć novinarstva i snage pisane riječi, sa svim pripadajućim Ustavnim pravima svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnosti u svim medijima;
c) promiče zaštitu svojih članova-blogera;


Udruga je u samom začetku (nit imena, nit website-a a i proces registracije je „još u tijeku“ ;-) i puno posla je pred nama, ali nema sumnje – time is right :-)

„A molim te lijepo, koje to velike face osnivaju udrugu?“ – već čujem podsmješljive komentare :-).

Evo ih, u najboljoj JOT (javno-otvoreno-transparentno) maniri (i abecednim redom):

Dubravka Burušić (esperanza)
Damir Fintić ( www.vukovarac.net)
Aleksandar Hatzivelkos
Dragutin Lesar
Krešimir Macan (Potjeh)
Jerko Markovina (Whatever)
Jakob Matovinović
Zoran Oštrić
Željko Peratović (45 lines)
Gordan Ponjavić (gale)
Vesna Škare Ožbolt
Zvonimir Vanjak (moja malenkost)
Katarina Vidović (nemesis / grgo ;-)

Ono što će pažljiviji pratitelj hrvatske blogerske scene odmah uočiti je da su to listom blogeri kojima je primarni fokus politika (pa i nije čudo da je većina linkova s pollitika.com portala ;-). Neki od nas su „pravi“ političari (Vesna Škare Ožbolt i Dragutin Lesar, a i Zoran Oštrić – uvjetno rečeno ;-), neki su aktivni na NGO sceni (Hatzivelkos – viđali ste ga u priči oko NATO referenduma), neki su i „pravi“ novinari („pravi“ u smislu da su članovi HNDa - jasno, Željko Peratović is the man), a neki su „samo“ blogeri koji komentiraju politička zbivanja.

Imamo i „zelene“ (Oštrić), imamo i feministkinje (Katarina ;-), imamo i „službenog desničara“ (Whatever ;-), imamo i socijaldemokrate (Hatzivelkos), imamo i „ljubitelje slobodnog tržišta“ (to bi bio ja ;-), a nažalost, ima među nama i onih koji su hrvatsku politiku osjetili na svojoj koži (priču Damira Fintića ukratko pogledajte ovdje, a kalvarija Željka Peratovića već polako prelazi u sapunicu :-)

Raznoliko društvance :-), ali sa snažnom poveznicom – svi smo BLOGERI :-)

I poprilično razočarani kako sada stoje stvari u Lijepoj Našoj no no no.

Pa smo napravili prvi korak ... mali, ali znate kako kažu: „i najveće putovanje započinje prvim korakom“ ...

- 10:15 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>