četvrtak, 11.10.2007.

Rezultati (skromne :-) ankete o školarinama

Aaaa, imam dugova za odraditi ...

Al' kad je proteklih 7 dana bilo živahno na blogu. Najprije nastavak „Serijala o obrazovanju“ s osvrtom na Latinicu a zatim i prepiska s prof. Ivom Bancem, potaknuta njegovim gostovanjem u emisiji Nedjeljom u 2 (moj mail i odgovor prof. Banca). Postovi su definitivno ostavili trag (vidi „Preporučene dnevnike“ na pollitika.com ;-) a prvi je tamo generirao i 99 komentara (and counting).

Ipak, koliko god su teme otvorene u toj prepisci relevantne za trenutnu političku situaciju, u ovom postu ću se osvrnuti na anketu o školarinama koju sam prije 10-ak dana proveo na ovom blogu.

Anketa je bila vulgaris, u kojoj sam od čitatelja na blogu tražio da komentarom iskažu svoje mišljenje:

Pitanje je "jednostavno":

JESTE LI ZA UVOĐENJE ŠKOLARINA NA HRVATSKE FAKULTETE ?

Ponuđeni odgovori:

1) APSOLUTNO protiv

2) protiv, ali bi neredoviti studenti (oni koji padnu godinu) trebali plaćati školarinu u određenom iznosu

3) za, svi plaćaju (osim najboljih i socijalno ugroženih) - s time da država automatski daje kredit za pokrivanje troškova a fakultetima se putem vaučera (znači „po glavi studenta“) i dalje nastavlja transfer sredstava od MZT-a u određenom iznosu

4) ZA, svi plaćaju, nema šoldi od MZT-a, a kredite nek traže od banaka :-)))


Moj stav je čvrsto 3 i (čvrstu ?) argumentaciju sam dao u gore spomenutom postu za koji bi hm, jel'te, ovaj, mislim bilo dobro da pročitate prije nego što date svoj odgovor ;-) (iako libertarijanac u meni vuče na 4, svjestan sam da je to i teorijski i praktički nemoguće - a i pitanje je bi li to bila libertarijanska utopija ;-)

I odziv je bio ... pa, s jedne strane dobar jer sam „prikupio“ 40-ak komentara što i nije tako loše, ali s druge strane – što je to 40 mišljenja u državi s 4 milijuna stanovnika :-).

S obzirom da je gotovo pola komentara od anonimnih korisnika, obradu rezultata sam napravio u dvije varijante – u prvoj se gledaju svi glasovi, a u drugoj samo glasovi „certificiranih“ blogera (ie. ne računamo anonimne komentatore)

I rezultati glasanju su bili ovakvi:

Opcija 1 – 1 glas
Opcija 2 – 14 glasova (11 blogerskih)
Opcija 3 – 23 glasa (8 blogerskih)
a bila je i jedna opcija 3.5 :-)))) (Krulc, kao i uvijek – originalan ;-).

S obzirom da broj opcije relativno dobro oslikava karakter pristupa financiranju visokoškolskog obrazovanja (1 – besplatno, 4 – sve se plaća, s dvije „srednje“ opcije), palo mi je napamet izračunati prosječnu vrijednost i vidjeti kako otprilike diše populacija (koja je sebi uzela truda odgovoriti na anketu).

I ispadne lijepih 2,60 ukupno, odnosno 2,42 kod blogera !!!

Dakle, skoro pa napola između opcija 2 i 3.

Ohrabrujuće :-)))))))

- 12:17 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>