nedjelja, 18.02.2007.

Kad Amerika NIJE velika zemlja ...

Aha, sad će dreknuti pažljivi čitatelji ovog bloga.
Jes' malo potrajalo, ali je konačno i Zvone Radikalni došao pameti i shvatio da ta Jamerika baš i nije neka velika zemlja (mislim, ne geografski, već onako „konceptualno“ :-).

Doduše, pažljivi čitatelj će se i zapitati što li mu znači ono „Kad“ na početku ???

Eh, eh, eh ...

A priča ide ovako.

Rick Perry, guverner Texasa je 2. veljače odlučio zaobići teksaški parlament i donijeti uredbu kojom se sve djevojčice u šestom razredu (znači oko jedaneste godine života) obvezatno moraju cijepiti protiv ljudskom papiloma virusa (s time da se roditeljima ostavlja mogućnost da pismeno zatraže izuzeće).
Taj virus nosi nekih 20-ak milijuna Amerikanaca što bolest koju on uzrokuje čini jednom od najčešće seksualno prenosivih bolesti. Većina vrsta tog virusa je bezopasna, ali neke mutacije mogu voditi do raka grlića maternice koji je drugi najsmrtonosniji oblik raka kod žena.

U toj priči je bitan i farmaceutski div Merck koji je dobio federalno dopuštenje za svoje cjepivo protiv tog virusa i koji, shodno tome, lobira za primjenu tog cjepiva. Cjepivo je dostupno u Kaliforniji, Južnoj Dakoti, New Hampshire-e i još nekim državama, neke države razmišljaju o njegovom uvođenju u primjenu, ali, do sada nijedna federalna država nije uvela obvezno cjepljenje.

I, kako priča ide do sada, sve bi trebalo biti za +5 i guverner Perry bi trebao dobiti aplauz thumbup.

ALI !!!!!

Priča tu ne staje, jer se digla bura !!!??? Kako, zašto, odakle rolleyes ...

Da citiramo Ricka Scarborougha, člana Vision America (kršćanska lobistička grupa), a u tom stavu su mu se pridružili i US Pastor Council i neki republikanski političari:

„The governor's action seems to signify that God's moral law regarding sex outside of marriage can be transgressed without consequence“
ili u slobodnom prijevodu:
„Guvernerova akcija izgleda da ukazuje da se Božji moralni zakon vezano uz seks izvan braka može kršiti bez posljedica“.
A tu smo majstore. To vas dakle boli ....

Dotični se protive cjepljenju protiv ljudskog papiloma virusa zato jer tim cjepljenjem nestaje opasnost od dobivanja tog virusa seksualnim činom, što sam seks čini sigurnijim, a samim tim i vjerojatnijim ludludludludludlud !!!!!!!!!??????????????

I tako se jadni guverner Perry (koji je inače Republikanac, „pravi“ konzervativac i duboko religiozan čovjek !!!) našao u nebranom grožđu jer će njegova akcija omogućiti djevojkama i mladićima da se (prije braka !) seksaju sigurni od (valjda Božje) „kazne“ u vidu papiloma virusa ???!!!

Koliko god se takvi stavovi mogu otpisati kao luđački i idiotski (npr. zamislite stav „ja sam protiv uvođenja lijeka protiv raka pluća jer će to utjecati na povećanje broja pušača“) , nekako mi je ipak došlo da se osvrnem. Jer, u Evropi bi se teško moglo naći luđaka i idiota takvog kalibra koji bi nešto takvoga javno izjavili.

A u Americi, eto može. I takvi likovi imaju svoje sljedbenike. I dobiti će svoj medijski coverage.

I ne bojte se dragi štioče, da će ovakve priče promijeniti stav Zvone Radikalnog o Americi kao doista VELIKOJ zemlji. Ideali slobode, mogućnosti i individualnosti koji su utkani u američko tkivo i koje Amerika već više od 200 godina širi zemaljskom kuglom su izuzetno dragi Zvoni Radikalnom i pojava nekoliko blesana neće to ni blizu promijeniti.
Ovakve epizode samo ukazuju na jedan problem današnje Amerike a to je postojanje tvrdokorno-religioznih budala koji 10 Božjih zapovjedi drže pokraj uzglavlja svog kreveta i koji Bibliju shvaćaju doslovno, od riječi do riječi, i, što je najgore, smatraju da bi i svi ostali trebali živjeti po takvim kanonima.

Ipak, koliko god me postojanje takvih budala sekiralo, tješim se da su u debeloj manjini ...

- 00:36 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>