svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Kruha i igara - Početna


Opis:

Blog za NEosobne potrebe... Kritički osvrti jednog laika na aktualne društvenopolitičke teme. Itakodalje.

Moj-Oglasnik.com.hr

Favoriti
Jbg... Počeo sam upisivati linkove na blogove osobnih favorita, pa sam skužio da će uvijek netko faliti (možda sasvim nezasluženo)...
Favoriti su mi tu negdje u komentarima.
   

Kruha i igara

28.05.2010. petak

Don't buy iPad!




Jutarnji.hr:"SHENZHEN - Što nije uredu s radnicima kineske tvornice Foxconn koja za zapadno tržište ultrauspješno i brzo proizvodi iPadove, iPhone, laptope i slične moderne gadgete? U prvih pet mjeseci ove godine deset radnika počinilo je samoubojstvo na isti način - skočili su u smrt s nebodera u kojima su živjeli u sklopu golemog tvorničkog kompleksa na jugu Kine. Još dvojica su pokušala to učiniti, no preživjeli su pad.
Za prvih nekoliko slučajeva Uprava je tvrdila da je riječ o izoliranim incidentima koje su izazvali ljubavne nevolje, usamljenost i obiteljski problemi. No, kako “incidenti” nisu prestajali, tvornica je došla pod lupu javnosti, a s njom i model jeftinog radničkog proizvođačkog društva koje u Kini radi punom parom."




Nova elektronička pošast iz Apple-a kuca i na vaša vrata. Širom svijeta geekovi stoje u redovima ne bi li što prije stavili svoje ruke na to novo čudo.
Vijest o samoubojstvima mladih Kineza vjerojatno će biti zaboravljena već sutra. Klanjat ćete se iPad-u, novoj uzdanici svemoćnog (ili sve moćnijeg) Stevea Jobsa.
A Kinezi će i dalje skakati s nebodera jer odrađuju i po dva vaša radna vremena dnevno.



Za to vrijeme, Steve Jobs postaje najbogatiji čovjek današnjice. Apple je pretekao Microsoft po zaradi. Kažu, to je tek početak, jer iPad tek treba stići na mnoga značajna tržišta.

Jobs se bogati. Na kostima mladih Kineza, koji posustaju, krahiraju u toj borbi za svoj vlastiti, mali, obični san: imati dovoljno za samo malo bolji život.

Neću kupiti ništa od Apple-a.
Barem dok ne bude jasno da je ta silna nepravda ispravljena, da Kinezi rade kao normalni ljudi svoje normalno radno vrijeme.
- 09:45 - Komentari (1) - Ispis - #