JAPANSKE PROTUPOTRESNE KUĆE

12.01.2021.



prenosim ovu zanimljivost sa jednog portala:

"Iako na prvi pogled izgledaju kao da su dio zabavnog dječjeg parka, resort šarenih kupola pod imenom Aso Farma Land u Nacionalnom parku Aso Kuju zapravo je osmišljen kako bi svoje stanovnike i goste zaštitio od potresa.

Čak 450 kuća u obliku kupola smjestilo se blizu aktivnog vulkana na jugu Japana, a svojim oblikom i načinom gradnje prkose potresu i urušavanju. Naime, svaka od ovih kupola-kuća je napravljena od desetak laganih komada polistirenske pjene i zapravo ju dvoje ljudi može podići s poda. Unatoč laganim materijalima, kupole su izdržale smrtonosne potrese koji su pogodili dio Japana pod imenom Kumamoto, 2016. godine. Sobe u kupolama su prošle neokrznuto te kažu kako niti jedno staklo s njih nije otpalo. Kažu kako je gradnja kupolastih kuća iznimno sigurna jer potresi i vjetar nemaju što za slomiti, odnosno nemaju grede ili takav tip konstrukcije koji je lomljiv i opasan za ljudski život.




Resort Aso Farma Land ujedno je i odmaralište te lječilište, a vlasnik se inspirirao industrijom slatkiša te odlučio sagraditi ovakvo šareno seoce. Neke kuće izgledaju kao lubenice te ostali tipovi voća i slatkiša. Baš zbog toga ovo je mjesto, unatoč opasnosti od potresa, postalo zanimljivo turističko odredište kamo na odmor dolaze posjetitelji iz cijele Azije."



izvor: slike i tekst
https://grazia.hr/pogledajte-kakve-protupotresne-kuce-rade-japanci/?fbclid=IwAR2UD0ZqnhNu1Z-PjcTNnTp2HNQcu3one0bWqD-BQG0-3_qGM3QEH2aurws

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.