JABUKA

10.05.2020.



Jabuka iz rajskog vrta?

Tko je pojede mrtav, ipak mislim da nije, simbolika je u pitanju što se tiče spoznaje drveta dobra i zla reče Bog "...ako jedete, postat ćete kao bogovi" i tako i jest.

Ljudi se odavno igraju bogova koristeći znanost u sebične i psihopatske svrhe, čast izuzecima, ima puno divnih znanstvenika-duša koje su ljudima pomogle, da se uzdignu i podignu.

U svakom slučaju, vrlo zanimljivo drvo, nisam do sada čula za njega.

Eto, fejs posluži nekad i za korisne stvari, samo treba znati odabrati.


"DRVO SMRTI

'Drvo smrti' izgleda isto kao jabuka: Ovo drvo je toliko otrovno da se ispod njega ne sme stajati...

'Mančinel' je već godinama ugroženo drvo, ali ugroženi će biti i svi oni koji ga dodirnu ili probaju njegov plod. U Latinskoj Americi poznato je kao 'drvo smrti'...

Iako se moži naći na mnogim plažama, mančinelsko drvo ili "drvo smrti" kako su ga nazvali španski konkvistadori, toliko je otrovno da i od samog dodira nastaju opekotine.

Mančinelsko drvo je domaće za Karibe, Bahame, Floridu, Meksički zaliv i delove Južne Amerike. Najopasnija je konzumacija njenih plodova. Naime, oni izgledaju poput sićušnih jabuka, pa su im španski kolonizatori nadenuli ime ‘Manzanita de la muerte’, odnosno 'male jabuke smrti'. Konzumacija ploda može uzrokovati gušenje, a ukoliko vas poprska sok, na koži će izazvati opekotine.

Ukoliko, na primer, stojite ispod stabla kad pada kiša, najmanje što možete očekivati su opekotine, a sok plodova može oštetiti i lak na automobilu. Oni koji su došli u kontakt sa sokom svedočili su o nesnosnim glavoboljama, problemima s disanjem, pa čak i bolno i trajno slepilo. Istraživanja pokazuju da sok pospešuje čak i rast i širenje stanica raka. Iz tog se razloga se ne preporučuje ni seča stabala, ali ni paljenje jer je čak i dim otrovan.

Kada se ovo drvo pojavi na popularnim plažama, ekipa koja dolazi da ga ukloni, posao obavlja pod punom zapštitnom opremom.

Nikola Strikland, radiolog iz SAD, jednom je pomešao plod mančinelskog drveta sa jabukom. On i prijateljica su uzeli samo griz otrovnog ploda, a ljutina koju su odmah osetili kroz par momenata pretvorio u gušenje. Istovremeno, osećali su sve jači bol u grlu, kako je otrov prodirao u pljuvačne žlezde...

Ako ikada naiđete na mančinelu, postoji velika verovatnoća da će na stablu biti upozorenje - ne diraj biljku, ne jedi njene plodove i nemoj stajati ispod nje kada pada kiša. Upozorenja su tamo s punim pravom s obzirom da je drvo već godinama u Ginisovoj knjizi rekorda kao najopasnije drvo na svetu."

- originalni tekst, preuzeto sa Facebooka

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.