Opis bloga
Mir i dobro!

Dobrodošli na web stranice
Zagrebačkog područnog
bratstva Frame!


Web stranica Frame na kojoj od sada možete naći informacije o Frami, nalazi se na sljedećem linku:
Frama Portal

Kontakt područnog vijeća:
framazg@gmail.com

Kontakt ovoga bloga:
zgframablog@gmail.com




Želiš se pridružiti?
Pronađi najbliže bratstvo:
(karta još nije dovršena..)


Prikaži Bratstva Frame u Hrvatskoj na većoj karti

Događanja
12.03.
Frama vodi klanjanje koje je
priprava za papin dolazak.

Zagrebačka katedrala, 20.00h

---------------
13.03.
Obećanja Frame Dubrava

---------------
19.03.
Obećanja Frame Beč
Obećanja Frame Sisak

---------------
24.04.
USKRS!!!

ZG Područno bratstvo Frame

srijeda, 27.10.2010.

Osvrt na V. duhovni kapitul u Virovitici

Lijepo je osjećati pripadnost nečemu, a još posebniji osjećaj je kada pripadaš bratstvu franjevačke mladeži, koji je nadasve jedinstven i koji mi u životu puno znači. 5 sam godina na Frami, ali mislim da sve ove prijašnje godine ne mogu usporediti sa zadnjih 6 mjeseci kada se u meni probudila želja za aktivnijim radom i druženjem s framašima iz ostalih mjesnih bratstava. Cijelu tu erupciju oduševljenja potaknuo je odlazak na proljetnu skupštinu u Novom Marofu, na kojoj sam odlučio da idem na Hod Frame. I tako je i bilo. Na Hodu (maršu) sam upoznao ljude za koje mogu reći da su stvarno prijatelji. Potom je slijedila još jedna područna skupština, a onda Kapitul u Virovitici.
Ovo je bio moj prvi Kapitul na koji sam se prijavio više zbog susretanja s framašima - prijateljima nego zbog duhovne obnove, ali upravo su duhovni nagovori, razmišljanja i klanjanje me potakli na još intezivnije življenje franjevaštva.

U petak je sv. Misu predvodio fra Ivan Penava (duhovni asistent Frame Sveti Duh). On se u svojoj propovjedio osvrnuo na geslo kapitula: „Vi ste svjetlost svijeta“ i što je sve potrebno da bi jedna svijeća davala svijetlost.



Subota je bila najposebniji dan kapitula. Ujutro je fra Bernard Barbarić (duhovni asistent Frame Siget – Trnsko) imao svoj iznimno zanimljiv duhovni nagovor tijekom kojeg nikako nisi mogao odlutati mislima. Naglasak je bio na geslu Kapitula, a govorio je i o stanju unutar bratstava, kako nam pojedini ljudi ne pristaju ili nas živciraju i da je to posve normalno jer ipak smo mi ljudi, a ipak se trebamo truditi biti dobri sa svima, i u svakom bratu i sestri prepoznati svjetlo Kristovo.

Poslije je brat Siniša Pucić, član FSR-a sa Trsata imao svoje predavanje o služenju. Nakon toga smo imali ručak i druženje, a potom je su slijedile radionice. Ja sam išao u bolničku kapelicu gdje smo imali klanjanje koje je predvodila sestra Valerija. Klanjanje je bilo prožeto pitanjima odnosu prema Bogu, obitelji, prijateljima, zajednici.
Susret sa Isusom u oltarskom sakramentu duboko me dirnuo, i potaknulo na razmišljanje o mom životu te sam zaplakao. Ali, nisam bio jedini, bar mi se tako čini. Na trenutke sam se počeo i tresti. Cijelo klanjanje je bilo prisjećanje životnih postupaka i pogrješaka, na koje je bilo teško ostati ravnodušan.
A, navečer je slijedilo iznenađenje. Bili smo obogaćeni s nastupom benda Jeshua sa Sigeta na kojem je bilo super. Još mi se nisu slegli svi dojmovi.



Tijekom cijelog kapitula imali smo i rad po grupama. Bio sam animator po prvi put. Nadam se da sam se uspio snaći (moji članovi su mi rekli da sam bio super, ali ne znam je li to istina).

U nedjeljno jutro smo imali još jedan rad po grupama nakon kojeg je slijedio plenum. Kako je bilo 18 grupa, sve grupe nisu morali iznositi svoje zaključke, pa tako nije ni moja :D. Poslije je slijedila sv.Misa na kojoj su domaćini, Virovitičani, imali svoja obećanja koje je predvodio fra Siniša Paušić (duhovni asistent Frame Bjelovar). Nakon ručka krenuli smo svojim kućama, u svoju svakodnevnicu.
Što nosim sa sobom? Gomilu dojmova, nova iskustva, nova prijateljstva, na neki način novog sebe, da se promijenim i postanem još bolja osoba, smijeh i suze, i spoznaju da među framašima imaš pravog prijatelja kojeg ti ne može zamijeniti niti jedan drugi prijatelj neframaš.



Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji cijelog kapitula, domaćinima, područnom vijeću, fratrima i svima ostalima koje nisam spomenuo....
Mir i dobro!!!

Andrija Vladić, Frama Zagreb - Dubrava

- 11:53 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.10.2010.

V. duhovni kapitul zagrebačkog područnog bratstva FRAMA-e

U Virovitici je, od 22. do 24. listopada održan peti po redu duhovni kapitul Zagrebačkog područja.
Geslo ovogodišnjeg kapitula je bilo :"Vi ste svjetlo svijeta!"
Započeo je okupljanjem u petak u poslijepodnevnim satima, svetom misom, upoznavanjem i molitvom. Drugi dan,
u subotu, održana su dva predavanja prijepodne - jedno je imao fra Bernard Barbarić,
duhovni asistent Frame Siget, na temu kapitula, nakon čega je uslijedio rad po skupinama. Nakon ovoga predavanja, brat Siniša Pucić iz mjesnog bratstva FSR-a na Trsatu imao je predavanje o služenju.
Poslijepodnevni dio rada se odvijao u različitim radionicama - domovi, posjet obiteljima, molitvene grupe - svatko je mogao izabrati. Večernji je program obilježio nastup benda Jeshua sa Sigeta.



Kao najvažnije iz nedjeljnog programa valja izdvojiti posljednji rad po grupama, plenum i svetu misu na kojoj su virovitički framaši imali svoja obećanja. Uglavnom, dobro osmišljen i ispunjen program tijekom ova tri dana, na koji se odazvalo oko 120 članova Frame. Osim službenoga programa, bilo je prilike za isprobati udobnost školskoga parketa, za šetnju Viroviticom, za susret s drugim framašima.

U naslovu sam napisala da će ovo biti osvrt, tako smo se dogovorili urednik bloga i ja. Pa evo i osvrta.

Nisam više u Frami, iako sam dosta godina provela u njoj i mogu reći da mi je obilježila život. Zašto sam onda bila na kapitulu Frame? Jer sam sada u FSR-u i moje Područno vijeće mi je povjerilo službu bratskoga animatora Frame. Iz toga kuta sam promatrala sve što se događalo ovih dana. Za vrijeme fra Bernardovog predavanja, sjedila sam u zadnjoj klupi i promatrala. Vidjelo se da je framašima zanimljivo, da slušaju. A ni fra Bernard im nije dao da spavaju, kako načinom svoga predavanja, kako sadržajem. Siniša je govorio o konkretnome služenju kao ostvarenju našega franjevačkoga poziva. Ja sam ponijela neke stvari u svome srcu i u svojoj glavi... Danas sam na jednoj društvenoj mreži već vidjela komentare i fotografije pa vjerujem da su tako i ostali.



Promatrala sam cijelo vrijeme i neke druge stvari, sitne detalje. Često se dobro podrazumijeva pa ih ne spominjemo, a zapravo bi ih trebali više isticati. Sve one sitnice koje su učinile da kapitul ostane u sjećanju - i domaćini, i svi koji su se trudili oko pripreme kapitula, i svi koji su radili za vrijeme kapitula, i svi framaši koji su u pojedinim trenutcima bili i sol i svjetlo za druge, možda to i ne znajući, čineći posve male, jednostavne stvari.

Poseban mi je ovaj ulomak iz Evanđelja, koji kaže da mi jesmo svjetlost svijeta, a ne da budemo, da ćemo možda postati, da težimo k tome. Kad god pročitam ovaj tekst, pomislim koliko je Bog velik i velikodušan, koliko povjerenja ima u nas. Dao nam je da budemo svjetlost svijeta.

Drugo je pitanje kako se odnositi prema tome daru, što ćemo s njime učiniti? O tomu se razgovaralo i slušalo ovih dana. Framaši su razlog zbog kojega se sve to događalo, organiziralo. Pa, dragi framaši, budite svjesni koliko ste dragocjeni i vrijedni. Ali budite svjesni i koliko je truda i ljubavi uloženo u organiziranje kapitula, da su i prijevoz i smještaj i hrana i cijeli program plod toga truda i te ljubavi, i cijenite to.



Na kraju, za usporedbu: kada vas netko ovdje tako voli pa se potrudi oko vas, makar se radilo o jednome vikendu, zamislite koliko smo dragocjeni Bogu koji nas voli otkad postojimo, i to bezuvjetno i neizmjerno. To je onaj Bog koji nam je povjerio da u ovome svijetu budemo svjetlost. Pa, iz ljubavi prema njemu, nadam se da ćemo to i biti, ne samo nekoliko dana nakon ovoga kapitula, nego stalno, svaki dan, i svaki dan sve više.

Danijela Rebac, FSR Zagreb, Dubrava-Bezgrešno začeće BDM

- 15:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.10.2010.

Izvještaj sa XIII. Nacionalne i VI. Izborne skupštine Franjevačke mladeži

Nacionalna skupština Frame je održana u Samoboru, pod geslom „Na svetost pozvani" i trajala je od 8.-10.10.2010. godine.
Članovi nacionalnog vijeća i delegati područnih bratstava, zajedno sa duhovnim asistentima, tri su puna dana marljivo raspravljali, dogovarali, odlučivali o važnim pitanjima vezanim uz Framu.

Skupština je započela u petak 8. listopada molitvom Franjevačke mladeži. Nakon pozdrava i duhovnog nagovora uslijedio je razgovor po skupinama gdje se izmjenjivalo iskustva iz svojih bratstava. Nakon što su svi iznijeli izvještaje o svom radu u protekle dvije godine, što uključuje nacionalnog predsjednika, nacionalnu tajnicu, nacionalnog blagajnika, nacionalno povjerenstvo za formaciju, međunarodnog delegata, predsjedatelja Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Frame, područne predsjednike i uredništvo lista Tau, nastavilo se sa radnim dijelom skupštine gdje se raspravljalo o VII. Nacionalnom susretu Frame u Imotskom koji će se održati od 13.–15. svbnja te ostalim događajima koji će obilježiti život našeg bratstva.

Nakon euharistijskog slavlja i večernje molitve Časoslova u franjevačkoj crkvi u Samoboru, u zajedništvu s članovima Nacionalnog kapitula FSR-a, uslijedio je zajednički rad FSR-a i Frame gdje je također uslijedilo iznošenje izvještaja.

Rad skupštine je nastavljen u subotu 9. listopada, već od ranih jutarnjih sati, nakon molitve Časoslova i finog doručka. Izdvojila bih: obilježavanje 10. obljetnice preustroja Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda te susret sa Michele Altmeyer, delegatom generalne ministre FSR-a i fra Ivanom Matićem, generalnim duhovnim asistentom FSR-a. Nakon večernje molitve Časoslova u kapeli, slijedio je program „Rast u zajedništvu“ zajedno sa FSR-om na kojem su se sva područna bratstva predstavljala svojim tradicionalnim plesovima, kulturnim i prirodnim ljepotama svoga kraja, a na kraju svojim tradicionalnim jelima i pićem.

Cjelonoćno euharistijsko klanjanje završilo je jutarnjom molitvom Časoslova u nedjelju 10.listopada. Duhovnim nagovorom te predstavljanjem pojedinih funkcija u vijeću započela je VI. Izborna skupština Hrvatskog nacionalnog bratstva Frame. Usvajanjem pravilnika te nakon zaziva Duha Svetoga i čitanja Božje riječi uslijedili su izbori članova nacionalnog vijeća Frame.

Novoizabrani članovi:
Predsjednik – Ivan Bambir (Frama Zagreb-Siget)
Potpredsjednica – Mateja Đumić (Frama Vukovar)
Voditeljica formacije – Marta Radoš (Frama Rijeka-Trsat)
Tajnica – Nina Lukež (Frama Rijeka-Žabica)
Blagajnik – Damir Molnar (Frama Rijeka -Krnjevo)

Nakon molitve za izabrane uslijedilo je misno slavlje gdje su oni svečano uvedeni u službu zajedno sa novoizabranim članovima nacionalnog vijeća FSR-a.

Po završetku ručka okupilo se novo vijeće na dogovoru te je time započelo novo zajedničko djelovanje i služenje dragim Framašima, Crkvi i svim ljudima u zajedništvu s našim Gospodinom.

Mir i dobro svima. :)

Nina Lukež, Frama Rijeka-Žabica

- 00:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.10.2010.

Novoizabrano nacionalno vijeće Frame!

U nedjelju, 10. listopada 2010.g., izabrano je novo nacionalno vijeće Frame.

Novo vijeće je u sastavu:

Ivan Bambir (Frama Zagreb- Siget-Trnsko) - predsjednik

Mateja Đumić (Frama Vukovar) - potpredsjednica

Marta Radoš (Frama Rijeka-Trsat) - voditeljica formacije

Nina Lukež (Frama Rijeka - Žabica) - tajnica

Damir Molnar (Frama Rijeka - Krnjevo) - blagajnik.

Zagrebačko područno bratstvo Vam želi mnogo uspjeha u radu te da budete Božji suradnici.

Uskoro očekujemo i izvješće sa nacionalne skupštine nekog od sudionika.

- 19:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bratstva
1.Frama Beč
Hrvatska katolička misija, Schulhof 1A - 1010 Wien
Web stranice
Predsjednik: Kristina Jurkić
Duhovni asistent: fra Željko Baković
Susreti: utorkom u 19:00

2.Frama Bjelovar
Antuna Mihanovića 6,
43000 Bjelovar

Predsjednik: Valentina Gogić
Duhovni asistent: fra Siniša Paušić
Susreti: ponedjeljkom 19:30

4.Frama Cernik
Potočna 4,
35404 Cernik

Predsjednik:
Duhovni asistent: fra Darko Sudarić
Susreti: petkom u 20:00

3.Frama Čakovec
Franjevački trg 1,
40000 Čakovec

Web stranice
Predsjednik: Tea Bogdan
Duhovni asistent: p. Josip Vukoja
Susreti: petkom u 19:30

5.Frama Karlovac
Trg bana J. Jelačića 7,
47000 Karlovac

Web stranice
Predsjednik: Ivan Vladić
Duhovni asistent: fra Tonio Vučemilović
Susreti: petkom u 20:00

6.Frama Kloštar Ivanić
Svete Marije 4,
10312 Kloštar Ivanić

Predsjednik: Ivan Andrijević
Duhovni asistent: fra Tomislav Božiček
Susreti: subotom u 20:00

7.Frama Koprivnica
Franjevačka 1,
48000 Koprivnica

Web stranice
Predsjednik: Karla Češnjaj
Duhovni asistent: fra Krunoslav Albert
Susreti: subotom u 19:00

8.Frama Novi Marof
Franjevačka 6,
42220 Novi Marof

Web stranice
Predsjednik: Ivana Žugec
Duhovni asistent: p. Martin Dretvić
Susreti: Zima: nedjeljom u 19:00, Ljeto: nedjeljom u 20:00

9.Frama Samobor
Langova 18, 10430 Samobor
Predsjednik: Franjo Matijaščić
Duhovni asistent: fra Kruno Kašnar
Susreti: nedjeljom u 19:30

10.Frama Sisak-Galdovo
Velebitska 14, 44000 Sisak
Predsjednik: Marko Klarić
Duhovni asistent: fra Matija Antun Mandić
Susreti:petkom u 20:00

11.Frama Varaždin
Franjevački trg 8,
42000 Varaždin

Predsjednik: Dario Mijač
Duhovni asistent: fra Dražen Kovač
Susreti: petkom u 20:00

12.Frama Virovitica
Zvonimirov trg 8,
33000 Virovitica

Predsjednik: Karla Grgić
Duhovni asistent: fra Vjekoslav Lazić
Susreti: petkom u 19:30

13.Frama Zagreb-Dubrava
Avenija Gojka Šuška 2, 10000 Zagreb
Web stranice
Predsjednik: Barbara Pešorda
Duhovni asistent: fra Ljubo Kurtović
Susreti: ponedjeljkom (molitveni) i srijedom (formacijski) u 20:30

14.Frama Zagreb-Kaptol
Kaptol 9, 10000 Zagreb
Web stranice
Predsjednik: Marko Blažević
Duhovni asistent: fra Milan Krišto
Susreti: utorkom (za nove) i četvrtkom (za obećanike) u 20:15

15.Frama Zagreb-Kozari Bok
II. Radnički put 1b,
10000 Zagreb

Predsjednik: Ivana Jelačić
Duhovni asistent: fra Slavko Milić
Susreti: petkom u 20:30

16.Frama Zagreb-LBM
sv. Leopolda Mandića 41, 10040 Zagreb - Dubrava
Duhovni asistent: fra Ivica Vrbić
Susreti: utorkom u 20:00

17.Frama Zagreb-MBL
Vrbanićeva 35,
10000 Zagreb

Web stranice
Predsjednik: Marija Konjević
Duhovni asistent: fra Josip Sušić
Susreti: četvrtkom u 20:15

18.Frama Zagreb-Siget
Trg sv. Križa 1,
10020 Novi Zagreb

Web stranice
Predsjednik: Petar Mihulja
Duhovni asistent: fra Bernard Barbarić
Susreti: ponedjeljkom (tematski) i petkom (molitveni) u 20:15

19.Frama Zagreb-Sveti Duh
Sveti Duh 31, 10000 Zagreb
Web stranice
Predsjednik: Ivana Linde
Duhovni asistent: fra Ivan Penava
Susreti: srijedom u 20:00 (molitveni), nedjeljom u 20:00

20.Frama Zagreb-Vrhovec
Vrhovec 43, 10000 Zagreb
Predsjednik: Antonija Lešić
Duhovni asistent: s. Branimira Bedeničić
Susreti: četvrtkom u 20:00

Arhiv postova:
<$Arhiva$>