zeleni_mozak

ponedjeljak, 26.05.2008.

Kako su homoseksualci spasili civilizaciju

Simpatični pokušaj Cathy Crimmins da (muške!) homoseksualce prikaže u novom, boljem, kapitalističkijem svjetlu. Lezbijke spominje možda dvaput u cijeloj knjizi, a teza o spašavanju civilizacije postaje apsurdna kad konačno shvatite da je onaj početni argument o homoseksualcima kao inovativnim kuharima i cvjećarima ujedno i jedini.
Iako ne poriče da se oslanja na stereotipe (jer, kako stereotipi nastaju ako u njima nema istine?), koji doslovno iskaču sa stranica, njezin je stil, a i mišljenje o muškoj homoseksualnoj zajednici, kapitalističko do srži, a glavne likove stavlja u kalupe izvrsnih modnih dizajnera, kreatora, vlasnika restorana i sl.

Bavi se i temom tko je u Hollywoodu gej, a tko nije. Riječ gej spominje barem 20 puta u svakoj rečenici, i to najčešće u kontekstu autanja ili poricanja seksualne orijentacije. Vjerojatno mi je bilo zabavno prvih stotinu stranica čitati o homoseksualnosti Jamesa Deana i ostalih glumaca koji su u svojim filmovima glumili mačo muškarce. Kasnije je jednostavno postalo zamorno i zatupljujuće. Sama sebe naziva gejšom (osobe koje vole biti okružene homoseksualcima, iako to same nisu), fascinirana je gej restoranima, gej cvijećem, gej koktelima, gej stilovima kroz desetljeća...
Vrlo stereotipna knjiga, vesela i prpošna, odiše kapitalističkim utjecajem i lako je čitljiva. Ipak, ja, koja sam bila oduševljena činjenicom da postoji poglavlje o queer kulturi, ostala sam razočarana kad sam shvatila da je to bezvezna imitacija prethodnih petstotinjak rečenica o gejevima na filmu.
Ne bih je, nažalost, nikome preporučila, čak ni najkonzervativnijima. Da je oni pročitaju, mislili bi da gejevi voze skupe automobile, jedu puževe u Toskani i pripremaju fantatične soirees. Što vjerojatno i rade, ali homoseksualnost (u ovom slučaju) je mnogo više od toga.
To je filozofija :)




Arena, časopis namijenjen hrvatskim intelektualcima i svima koji vole Tošu Proeskog.
don andželko kačunko piše

Pogubljenje nije rješenje
(odgovor blogeru Šprangiji) Novi zavjet je dopuna Staroga pa zato ne smatram da nastrane tipove treba i pogubiti zato što Biblija osuđuje njihovu nastranost. Isus pokazuje i uči nas ljubavi prema svakom čovjeku pa čak i prema neprijateljima našim. Tu je naša veličina i snaga. A njihova (gay&homo) slabost očituje se u napadanju hetero-mnoštva, bez kojega ne bi ni njih bilo- kojeg li paradoksa! Oni bi zapravo trebali veličati sve što je hetero, jer se upravo iz te mase regrutira ona šačica koja ''otpadne'' u te minorne ali bučne skupine koje imaju globalnu podršku jakih lobija. Ali neka se Gospodin (pretpostavljam da misli na Isusa) smiluje svima!

Mora da je grozno čitati ove retke ako autor istih ne zna da je zarez OBVEZAN kod suprotnih rečenica. Meni je to, na primjer, fizički napor.
Koristan link

- 21:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #