...kako izgleda proces dobivanja šećera iz šećerne trske? - ~ jeste li znali... ~ - Blog.hr





Svojom aktivnošću mijenjajte stvari na bolje.




KRATKO, NAJKRAĆE:


U središtu Zemlje gravitacija je jednaka nuli.




Arhiva






zackoljice
et yahoo
dot com



sadržaj © začkoljica
(ako nije drugačije naznačeno)


podešeno za mozilla firefox.





~ jeste li znali... ~

26.04.2005., utorak

...kako izgleda proces dobivanja šećera iz šećerne trske?

dobivanje šećera iz šećerne trske zaokružen je proces u kojemu se ništa ne baca, a potrošnja energije je minimalna.

prikupljena šećerna trska gnječi se između teških metalnih valjaka. ostaci trske koji se nazivaju baggase ostavljaju se da se suše kako bi kasnije poslužili kao gorivo za zagrijavanje pri procesu dobivanja šećera ili za dobivanje električne energije u termoelektranama.

iscijeđeni sok zagrijava se na temperaturi od 60 do 85°C kako bi se pomoću vapnenog mlijeka i plina sumporova oksida SO2 koji mu se dodaju, odstranili iz soka ostaci bjelančevina, kiselina i ostalih nepoželjnih tvari.

nakon odvajanja taloga, koji kasnije služi kao gnojivo, tako prvi put sumporirani sok zagrijava se u posebnim vakuum aparatima na 102°C kako bi se koncentrirao jer čisti sok sadrži 70% vode.

tako dobiveni tamnosmeđi gusti sok ponovno se čisti sumporom kako bi se otklonili posljednji ostaci vapna i drugih nečistoća.

daljnjim ukuhavanjem dobiva se punjevina, smjesa kristala i sumpora.
centrifugiranjem dobiva se prvi proizvod - šećer I.

kako sok još uvijek sadrži dosta šećera, daljnjim ukuhavanjem vadi se iz njega šećer II.
nakon druge kristalizacije preostali sirup naziva se melasa. iz melase se ne može kristalizacijom dobiti šećer iako ga ona sadrži oko 50%.

u novije vrijeme pronađeni su postupci za dobivanje kristalnog šećera iz melase, također i obojenih šećera - s više ili manje melase, a obrađenih bez aditiva.
dvije vrste šećera koje se najčešće prodaju jesu svijetli i tamni smeđi šećer.
svijetli smeđi šećer sadrži 3,5 posto melase, dok ga tamni sadrži 6,5 posto. svjetliji šećer je nježnijeg, a tamni šećer intenzivnijeg okusa i mirisa.

sve vrste smeđeg šećera proizvode se iz šećerne trske jer je melasa iz trske prihvatljivog okusa i mirisa za ljude, dok melasa iz šećerne repe to nije.

melasa je također glavna sirovina za proizvodnju ruma, špirita i kvasca.

22:53 - Komentari (14) - Ispis - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Izdvajamo:



Jeste li znali kakva je povijest piva?




Opis bloga:

sve što bi možda nekoga moglo zanimati, a nikada mu nije palo na pamet da pita...





Free Hit Counter