YourSoftware

nedjelja, 21.12.2014.

Uvod u Java Programiranje - nastavak

2. LEKCIJA
- Što je potrebno za početak?


Potrebni alati
Kako bi ste počeli programirati, za početak trebate skinuti nekoliko stvari i još pokoju sitnicu napraviti. No, ne trebate se brinuti, sve će biti gotovo u tri jednostavna koraka.

1. Skinuti odgovarajući software
Postoji mnogo software u kojima možete programirati sa Java jezikom, no ja vam osobno preporučujem da koristite Eclipsu. Ja sam započela s tim programom i uvjeravam vas da je stvarno odličan i jedan od boljih programa za programiranje.

Sve što trebate napraviti za skinuti taj program, je otići na stranicu od Eclipse, www.eclipse.org i kliknuti na gumb "Download", te pratiti daljnje upute.

2. Skinuti Java JDK (Java Development Kit)
Java Development Kit (JDK) je programasko razvojno okruženje koje omogućuje pisanje Java programa i aplikacija. Možemo reći da je to jedna vrsta "platformi" koja se "sjedne" na vaš operacijski sustav i omogućuje razvitak vašeg programa koji je neovisan o drugim platformama, tj. operacijskim sustavima. Također, JDK sadrži mnog druge alate za prevađanje, ispravljanje i pokretanje vašeg programa.

Za skinuti odgovarajući JDK, prvo trebate provjeriti kakvu vrstu sustava vi imate: da li imate 32-bitni li 64-bitni sustav. Nakon toga idite na stranicu Oracle, www.oracle.com i na izbornoj traci izaberite Downloads -> Java for Developers.

Slika 2.1


Trebala bi vam se otvoriti stranica sa sadržajem sličnim kao i na slici 2.1. Zatim kliknite na JDK Download, kao što je zaokruženo na slici.

Slika 2.2


Kao što je prikazano na slici 2.2, na sljedećoj stranici trebali bi vam biti linkovi koje će te izabrati prema vašem operacijskom sustavu. Ako koristite Windows, zaokružen je dio na slici koji se odnosi na njega, a vaš odabir ovisit će o tome kakav bitni sustav vi imate. Kliknite na link koji se nalazi pored vaš odgovarajućeg sustava i pratite daljnje upute.

3. Postavljanje razvojnog okruženja
Nakon što ste skinuli Java JDK, sada je potrebno postaviti to okruženje u vaš sustav. Za postavljanje okruženja otiđite u Moje Računalo -> Lokalni disk (C:) -> Program Files -> Java. U mapi Java trebala bi vam se nalaziti jedna druga mapa pod nazivom jdk1.8.0_20, te nakon što nju otvorite, kliknite na prvu mapu koja bi se trebala zvati bin. Nakon toga potražite datoteku koja se zove java i kliknite na nju desnim klikom.

Slika 2.3


Otvorit će vam se jedan prozor, kao i na slici 2.3. Potražite polje koje se zove Mjesto. To polje vam označuje "adresu" vaše mape u kojoj se nalazite. Kopirajte tu adresu. Nakon toga, kliknite na Start -> desni klik na Računalo -> Svojstva -> Dodatne postavke računala.

Slika 2.4


Nakon što vam se otvori skočni prozor kao i na slici 2.4, kliknite na Varijable okruženja.

Slika 2.5


Trebao bi vam se otvoriti novi skočni prozor. Obratite pažnju na listu Korisničke varijable. Na slici 2.5 primjetiti će te varijablu koja se zove Path. Ona se nalazi tamo zato jer sam je postavila. Vi je možda imate, ali je pak vaša varijabla povezana na drugu adresu. Ako nemate varijablu pod nazivom Path, pritisnite Novo. U polju Ime varijable upišite Path, a u polje Vrijednost varijable zaljepite adresu od mape bin koju smo prije kopirali, te kliknite U redu. Ako već imate varijablu pod nazivom Path, onda samo dva puta kliknite na nju, te u polje Vrijednost varijable izbrište sadržaj koji se tamo nalazi, te zaljepite "adresu" mape bin i kliknite U redu.

Time ste postavili sve alate koji su vam potrebi za početi programirati. Ako ste naišli na bilo kakve poteškoće ili probleme, ili ako niste razumijeli neki dio kojeg sam ovdje objasnila, slobodno mi se obratite u komentarima.

1. Lekcija <- Početna -> 3. Lekcija

Oznake: programiranje, program, JDK, java, Eclipse

21.12.2014. u 00:28 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  prosinac, 2014  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2014 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Najjednostavnije i poučne lekcije vezane za programiranje!

Izbornik

Računalo
1.Lekcija

Programiranje
1.Lekcija
2.Lekcija

Java
1.Lekcija
2.Lekcija
3. Lekcija

Što mislite o blogu?