četvrtak, 24.04.2008.

Sitne laži...

Male sitne laži su bitni dio naših svakodnevnica. Smatramo ih konvencionalnim sredstvom u razgovorima (i odnosima) s drugima, izgovaramo ih radi ljepše i ugodnije konverzacije s drugim ljudima. Najčešći odgovor na pitanje: "Kako si?" glasi "Dobro", čak i onda kad to nije baš tako. Izgovaranje tih malih laži najčešće je posljedica ljudske težnje skladu, ali predstavlja i svojevrsno izbjegavanje konflikata koji bi mogli nastati ako bi nekim slučajem u tom trenutku bila izgovorena istina.

Ipak, ova vrsta osnovne potrebe za skladom predstavlja glavni kamen spoticanja pri ostvarivanju onoga što bi se moglo nazvati pravim skladom. Naravno, priznavanje istine samom sebi, a onda i drugima nije uopće lagan posao. No, pozitivni efekti znatno nadjačavaju rizike. Najvažnija stvar u osobnom stavu i razvoju, zapravo osnovni uslov, jest iskrenost prema samome sebi. Iskrenost počinje unutar nas i širi se na osobe u našem okruženju. Tek kad se suočite s vlastitim osjećajima i vjerovanjima, možete se ponašati u skladu s njima i skolpite odnose s drugima i profesionalni život u jedinstvenu cjelinu. Negiranje istine, bolje rečeno samozavaravanje, stvarno djeluje razarajuće na naš osobni život, uključujući tu i odnose s drugima.

Osnovni uslov za liječenje samoga sebe, u psihičkom i u fizičkom smislu, je iskrenost. Ona je ujedno i najvažnije sredstvo koje može pomoći ljudima da se uhvate u koštac sa svojim strahovima od odbacivanja, nepriznavanja i povrijeđivanja, koje su, najvjerovatnije, stekli u najranijem djetinjstvu. Upravo zbog toga, iskrenost pomaže da prestanemo izbjegavati emotivnu bol i da, suočavajući se sa stvarnošću, najuspješnije pobijedimo sve svoje probleme.

_Josip_

| 16:48 | Komentari (1) | Isprintaj | #