utorak, 13.11.2007.

Podmukao...

Jedino čime je opsjednut jest on sam, prepun je zavisti, mržnje i bijesa. Htio bi, međutim, proći kao prijateljski nastrojena, velikodušna, plemenita osoba. Svako zlo iz tog razloga nanosi podmuklo, iz zasjede.

Osvetoljubiv je do granice bola. Ne može podnjeti nikog tko je bolji od njega. Nadmoć drugih, bilo koje vrste, nanosi mu nepodnošljivu bol. Goni ga strasna potreba da povrijedi svakoga tko ga u bilo čemu nadmašuje, da mu napakosti na bilo koji način. Okružuje se nitkovima, kako bi izgledao vrijedniji nego što jest.
Nikad nikome ne priznaje svoju osvetoljubivost. Ona mu se ne uklapa u njegovu sliku o velikodušnosti i plemenitosti, za koju se bori više od svega.
Osvetoljubivost maskira dobrim namjerama, visokim vrijednostima, uzvišenim ciljevima, svevažećim principima, najotrcanijim i najbljutavijim općim mjestima.

Kada pak nekog povrijedi, nekog ošteti, nekome nanese bol, što se događa vrlo često jer bez toga ne može živjeti, nikako ne dopušta nikome da primijeti njegovu zlu namjeru. On, eto, vitez bez mane, samo služi višim vrijednostima. Ako je netko pri tome nastradao, a što da se radi, tako je valjda moralo biti.

Nikad ne krije svoje likovanje kada mu osveta pođe za rukom, ali ga predstavlja kao pobjedu pravde, nikako ne njegovu osobnu. Krajnje je potišten kada u nije uspio u osveti.
Da bi se bolje prikrio i maskirao u svojoj zasjedi, rado se služi drugim osobama kao svojim oruđem. Tako mu ruke, barem prividno, a do privida mu je vrlo stalo, ostaju čiste. Zato mu trebaju izvršitelji, lišeni osobne volje, koji će slijepo nasrnuti na onog na koga on ukaže prstom.

Prije svega razmeće se ljubaznošću, srdačnošću i susretljivošću, kako bi zavarao okolinu oko sebe. U stanju je prema nekome postupati prividno najiskrenije i najsrdačnije, a da mu istovremeno radi iza leđa, ni najmanje se zbog toga ne zbunjujući. Iz istih razloga se povremeno razmeće i velikodušnim gestama. Potajno se čak i ponosi svojom podmuklošću.

Istovremeno, međutim, živi u stalnom strahu da će biti razotkriven. Strah od razotkrivanja je u osnovi svih njegovih, inače brojnih strahova...

_Josip_

| 16:58 | Komentari (2) | Isprintaj | #