četvrtak, 08.11.2007.

Bijeg od odgovornosti...

On je čovjek koji potpuno odbija preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornosti. Kada mu stvari ne idu kako je zamislio ili kako od njih očekuje, za to su uvijek krivi svi drugi. On nikad. Riječ "odgovoran" za njega znači biti kriv.
Svoj život troši i provodi tražeći krivce.

Za probleme u kući, krivi su mu žena, djeca, roditelji, rodbina, pa i susjedstvo. Za probleme s djecom uglavnom je kriva žena koja ih nije znala odgojiti, kriva je škola koja ih je zapustila, krivi su mediji koji ih kvare ili društvo koje loše utječe na njih. On s time nema baš nikakve veze.

Za probleme na poslu krivi su mu oni s kojima radi, sve sami bezveznjaci, smušenjaci, nesposobnjakovići, uobražene budale, lijenčine, bitange, bezosjećajni prevaranti i podmukli spletkaroši. S druge strane, smatra da on sam daje sve od sebe, ispunjava sve svoje obveze, i daleko više od toga, ima sjajne ideje i nikada ne griješi.

Za probleme sa zdravljem su mu krivi liječnici koji nemaju pojma o svojem poslu. Nikad se ne pita da li je i koliko nezdrav njegov način života.
Za njegovo loše raspoloženje krivi su oni koji mu idu na živce ili ga gnjave.
Kad mu je dosadno, krivi su nezanimljivi ljudi, loša zabava ili očajan TV program, a da ne pričamo o užasno promjenljivom vremenu.

Za sve i sva su mu krivi ljudi, poznati i nepoznati, bliski i udaljeni, i ljudske institucije, ali na tome se ne zadržava. Ljute ga i vremenske prilike koje nisu onakve kakve bi želio. Ili je prevruće, ili prehladno, ili pada kiša ili snijeg, i to taman onda kad mu to ne odgovara.

Sebe ne smatra odgovornim za ništa u svojem životu. Postavio se iznad i izvan te odgovornosti, što za njega znači iznad svake krivice i svake osude.

Njegov je problem dvojak.
Ponajprije, probleme i nevolje ne vidi kao osnovni dio života, kao nešto što treba rješavati i biti iznad toga, već kao dokaz nečije niže vrijednosti. Izbjegava uvidjeti svoj dio odgovornosti kako bi izbjegao samoosuđivanje.
Nadalje, preuveličava stvari jer očekuje previše, zapravo nemoguće – da sve teče glatko, kao podmazano, u savršenom skladu sa njegovim zamislima i zahtjevima. Spada među one koji su skloni uraditi "od buhe slona". Tako ne postiže baš ništa, osim što otežava život i sebi i drugima.

On odbija prihvatiti dvije jednostavne istine. Biti odgovoran ne znači biti kriv i bezvrijedan. U životu ništa ne može biti savršeno. I to ga skupo košta...

_Josip_

| 16:45 | Komentari (2) | Isprintaj | #