nedjelja, 05.11.2006.

Nepravda...

Ta žena živi sa gorkim uvjerenjem da joj se svakodnevno, na svakom koraku, nanosi ogromna nepravda i da joj se bezdušno uskraćuje ono što je zaslužila. Ne cijene je onoliko koliko vrijedi, ne poštuju onoliko koliko bi trebalo i ne daju joj ono što joj s pravom pripada.
Ljuta je na svijet, jer se njezine vrline i vrijednosti uzimaju olako, njezine sposobnosti slabo primjećuju, njezini doprinosi nedovoljno uvažavaju.
Prelazi se preko njezine privrženosti i njezine posvećenosti i nitko ne mari za žrtve koje prinosi od jutra do sutra.

Prema njoj su prokleto nepravedni, ne samo ljudi, već i sama sudbina koja je bezrazložno i surovo kažnjava. Zaslužila je ona da živi u nekom drugom, boljem svijetu i nekom drugom, boljem vremenu.
Odbija, međutim, suočiti se sa činjenicom da njen osjećaj nepravde proizlazi iz njezinih zahtjeva prema ljudima i prema životu.
Što više tražimo od ljudi i života to ćemo češće ostajati bez onoga što tražimo, prikriveno ili otvoreno, prešutno ili bučno. Samim time ćemo se lakše osjetiti uskraćenim, iznevjerenim, prevarenim. Kako rastu zahtjevi, tako raste i osjećaj da se prema nama nepravedno postupa. Nitko, međutim, nije obvezan ispunjavati naše zahtjeve, koji su nekad toliko preuveličani da ih je vrlo teško, pa i nemoguće ispuniti.

Ta žena je tražila jako puno iako je to odbijala priznati. Smatrala je svojim pravom da dobije sve što joj je potrebno, a da čak to ne mora ni izričito zatražiti. Tražila je odobravanje u svemu što kaže ili čini. I da se ostvari svaki njezin naum, bez obzira koliko to muka druge stajalo.
Ako bi joj itko pokušao udovoljiti, pretvorio bi se u njenog roba, obuzetog bezgraničnim divljenjem koje bi je trebalo uzdići na nedostižne visine, koji je uvijek na raspolaganju svim njenim prohtjevima, zamislima i ciljevima. Rob čija bi odanost prerasla u slijepu pokornost.

Da bi pred sobom opravdala svoje nepriznate zahtjeve, preuveličavala je svoje zasluge, vrijednosti i vrline. A zatim postavljala zahtjev da se preuveličano prihvati i prizna kao stvarno. Neminovno osujećen, ovaj je zahtjev sa svoje strane dalje podsticao uvjerenje o nepravdi koja joj se nanosi.

Tako je u noj narastao opor osjećaj nepravde, koji joj je trovao dane, pa se stoga opredijelila da i drugima zagorčava život. Jer, ne bi bilo pravedno da drugi uživaju u radosti koja je njoj uskraćena jer ju je, prekomjernim zahtjevima, sama sebi oduzela...

-Josip-

| 11:31 | Komentari (6) | Isprintaj | #