The Last Broadcast

ponedjeljak, 06.09.2004.

A 21st Century Comedy in the Presence of Death (podnaslov knjige)


Blizi se dodijela Booker Prize, jedne od najuglednijih nagrade za modernu knjizevnost. Vec sada je siri krug izabranih autora kontroverzan, prvenstveno zbog nepotizma, ali tuzbe padaju i na racun toga sto se poznatiji autori nisu nasli na popisu favorita: ove godine sansu dobivaju vecinom debitanti. Booker Prize se dijeli svake godine (prosle godine nagrada je iznosila 50,000 GBP), a 2003. pobjednik je bio D B C Pierre i njegov roman "Vernon God Little" koji upravo sada citam. Nije mi jasno kako je na Amazonu dobio ne bas tako dobre recenzije od ostalih citatelja. Radi se o Vernon Gregory Littleu, 15-godisnjaku iz teksaske provincije (Martirio = gradic kojemu je jedini "claim to fame" umak za rostiljanje ) koji je optuzen da je pocinio masakr u skoli (nesto poput onoga u Columbine-u) i masta o odlasku u Meksiko. Pisana je iz Vernonove perspektive, britko satirizirajuci raznorazne americke opsesije poput oruzja, televizije, hrane, politike, policije. Od samog pocetka Vernon uvuce citatelja u svoj svijet kojeg opisuje na poseban nacin, pogotovo kada opisujue svoju white trailer trash majku (jedino sto zna radit je jesti hranu iz Barn's Chik'n'Mix i sanjariti o limited-edition ogromnom frizideru boje badema) i njezine prijateljice koje se uvijek pojave kad ne trebaju (pogotovo kada opisuje Pam, najdeblju od njih, kako se uvlaci i izvlaci iz auta sa kutijom pilecih krilca koju istovremeno drzi u krilu):
"Mom's best friend is called Palmyra. Everybody calls her Pam. She's fatter than Mom, so Mom feels good around her. Mom's other friends are slimmer. They're not her best friends."
Toplo preporucam, or your money back!
Ovogodisnjeg pobjednika ce proglasiti 19.10.: Alan Hollinghurst ("The Line of Beauty") i David Mitchell ("Cloud Atlas") su favoriti.

- 12:39 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2004 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Boxeve ionako nitko ne cita, moze se stavit svakojaka svakakavo jaka stvar.

    Blagoteleci osvrt na sve i nista; tj, kaj tak puses ko kravosrc!
    Radiotelevizija "Moravski plićak"

    Novo, novo, novo! Meron na deke! Klikni i osvoji emocionalnu i duhovnu nagradu! Moze i broncanu medalju. Ima Strizivojne, sode bikarbone, mesine, a ponajvise ciste i nevine ljubavi.
    Image Hosted by ImageShack.us


     

    Odje kopirajta neima poradi jednostavne cinjenice da nemam bas kaj pametno, ni kvalitetno za reci. Dakle, mozete me slobodno pokrast. Fala.



    "Dress as though your life depends on it, or don't bother."
    Leigh Bowery

    "Women aren't cats, we aren't pets, we are just people trying to cross the freaking street to get an ice-cream."
    Beth Ditto

    BAJ POPJULAR DIMAND
    Nu, mail!

Linkovi


Caught out there