counter stats

šiŠanje&bRijANJE

petak, 22.12.2006.

Tako vam govori gawrun

Bliže nam se blagdani, a ja vam želim da ih provede mirno, ugodno i dostojanstveno.

26.12. važan je dan, Zarathosht Diso, dan kad je umro veliki prorok Zarathustra, pa svim zoroastrijancima tim povodom želim sve najbolje, iako na žalost ne znam kako se čestita taj, kao ni ostali njihovi praznici.

Tko je bio Zarathustra?

Zarathustra ja živio davno. Doista jako, jako davno.
Sa svojim životinjama često je odlazio u planinu i tamo je rado i dugo meditirao. Najdraža mu je životinja bio vuk kojeg je zvao Niče. Po tome vuku ime je kasnije uzeo Nietzsche, poznati austrijski mađioničar i iluzionist, veliki prijatelj, ali i suparnik slavnog slovačkog kompozitora Igora Stravinskog-Igija.

Zarathustra je u planini doživio viziju i stvorio prvu monoteističku religiju. Monoteistička religija znači da postoji jedan bog, a ne više, kako je dotad bilo uobičajeno. Time je znatno utjecao na kasnije moinoteističke religije, poput judaizma, kršćanstva i islama.

Pripadnici te religije nazvaše se zoroastrijancima. Većina ih danas živi u Indiji, gdje ih zovu Parsima, zato što su u mnogoljudnu Indiju došli iz Perzije.

Glavno i jedino božanstvo zvalo se Ahura Mazda. Ahura je imenica muškog roda koja označava životnu silu, a Mazda je imenica ženskog roda koja označava vrhunsku mudrost.
Eto koliko je rodno i spolno osviješten bio Zarathustra.

General Electric kasnije je ime Mazda dao modelu žarulje, zbog pogrešnog vjerovanja da ta riječ ima veze sa svjetlošću, a Japanci preuzeše to vjerovanje i ime dadoše automobilu.
Mazdini, dakle, vozitelji voze mudar auto.

Prisjetimo se i mi Zarathustre. Velik je to čovjek bio.

- 09:05 - Komentari (19) - Isprintaj - #