Wolfwood's Crowd

< studeni, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

30.11.2005., srijeda

Podivljala mailing lista

Znate li čemu služe mailing list-e? Izgleda da to ne znaju u Naturami pa njihova mailing lista po cijeli dan terorizira vlasnike e-mail adresa koji su imali tu (ne)sreću da postanu njezini pretplatnici. Za razliku od normalnih mailing listi kod kojih se morate pretplatiti i potvrditi pretplatu, u Naturami su izgleda upotrijebili spam metode pa su sve e-mail adrese, koje su prikupili na nepoznati način, jednostavno stavili na listu pretplatnika.

Normalne liste imaju unsubscribe opciju. U tijelu poruka koje šalje Naturama nema podatka o tome kako se ispisati, ali iz headera se može doznati e-mail adresa preko koje možete pokušati ispisivanje. Kažem možete pokušati jer slanje e-mail poruke na adresu marketing-unsubscribe@naturama.hr rezultira porukom o grešci od strane mailera (ezmlm).

Eto idealne prilike da se u praksi isproba naš zakon o spamu.

- 15:42 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Firefox 1.5

Izaša je novi Firefox. Od svakojakih novih stvari developerima će najvjerojatnije biti najzanimljiviji svg, css3, JavaScript 1.6. Većina proširenja još ne podržava novi FF pa ako ste ovisnik o njima pričekajte njihov update.

Ako ste ikada razmišljali o tome da napravite neko proširenje za Firefox, ali vam je nedostajao onaj konačni poticaj (a i ideja je važna, naravno) da se odlučite na to, sada imate razlog: Extend Firefox Contest.

- 08:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.11.2005., subota

Pokreni posao

Jedan od čitatelja ovog bloga poslao mi je link na stranice pokreni posao. Portal su razvili i pokrenuli studenti FER-a u okviru projekta primjene informacijske tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa - Studentski poduzetnički informacijski servis. "Portal nudi materijale o poduzetništvu, pokretanju i financiranju poslovnog pothvata, te donosi poduzetnička iskustva sadašnjih i bivših studenata FER-a", kaže Marin. Sklopili su i suradnju s Posao.hr portalom koji daje 40% popusta na usluge poslodavcima. Ponuda je ograničena na studente FER-a ili tek diplomirane inženjere FER-a. Sadržaj portala je dijelom preuzet i s drugih stranica, nudi dosta informacija za nove poduzetnike, a koristan je i onima koji nisu s FER-a.

- 08:22 - Komentari (9) - Isprintaj - #

21.11.2005., ponedjeljak

PHP editori

Još uvijek se pitate u čemu editirati PHP? Ili niste zadovoljni onime što koristite. Možda će vam ovaj pregled pomoći u potrazi za boljim rješenjem.

- 08:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Mandriva 2006

Mandrake mi u početku nije ulijevao provjerenje, mislio sam da se radi o običnom RedHat klonu s izmijenjenim sučeljem. Onda sam se zaposlio u firmi koja je na svojim serverima vrtjela Mandrake pa sam mu odlučio dati šansu. Nije bio dorađen i ispeglan kao SuSE kojeg sam u to vrijeme koristio, ali mi je definitivno bolje legao nego tada aktualne inačice RedHat-a. Aktualizirala se i priča oko naše HRID distribucije pa sam te 2001. 'prešao' na Mandrake. Dopao mi se odabir paketa, tolerirao sam mu sitne, nekima iritirajuće, bubice te marljivo pratio njegova izdanja, koristeći i beta inačice. Jedna takva beta je u jednoj firmi više od godine dana služila kao testni web server na skromnom Pentium 166 računalu.

Neizvjesnost oko opstanka, ritam izlaženja i neke nove buhice kumovale su mojem povratku na Slackware. LinuxPackages.Net mi se dopao više od tada aktualnih alternativnih respozitorija za Mandrake, a više muke kod početnog podešavanja Slackware je nagradio stabilnijim radom. Nisam više instalirao Mandrake. Slackware nije preživio dugo, svoje mjesto na diskovlju ustupio je novoj zvijezdi na nebu Linux distribucija: Ubuntuu. Mandrake se u međuvremenu izvukao iz stečaja i još se malo podebljao (spajanje s Conectivom, kupovina Lycoris distribucije). Još je jedna firma pokušala postati zastupnik za Hrvatsku, ali od svega toga ništa.

Mandriva trenutno zauzima drugo mjesto na DistroWatch listi. Ovih mi je dana došao pod ruku DVD na kojem piše Mandriva 2006 Free pa sam se malo poigrao s njime.

Instalacija

Mandriva ima grafičko instalacijsko sučelje (nisam provjeravao da li još uvijek postoji i tekstualno) s pomalo ružnjikavim fontom. Odabrao sam hrvatski jezik i sigurnosti nivo nakon čega sam s DiskDrake-om odabrao particiju na koju ću smjestiti instalaciju. DiskDrake je relativno jednostavan alat, ali onaj koji ga koristi ipak mora znati što radi. Prijevod je u nekim slučajevima malo zbunjujući, pretpostavljam da je englesko sučelje razumljivije. Poslije igranja s particijama slijedi odabir paketa. Ja sam označio sve moguće grupe i nisam se zamarao s pojedinačnim odabirom paketa, što bi inače uradio da ga instaliram na svoje glavno desktop računalo. Instalacija svih paketa iz odabranih grupa trajala je 18 minuta, a za to vrijeme su se na ekranu izmjenljivale reklame (Skype, Intel, Mandriva...) te slikovne upute. Nakon podešavanja zaporke za root-a i definiranja korisnika Mandriva mi je pokazala sažetak. Prilikom instalacije nije mi bilo ponuđeno podešavanje mreže, to je sada bilo moguće iz sažetka. U sažetku je moguće podesiti i većinu ostalih postavki (podizanje servisa, boot manager, tipkovnica, očvrsje..).

Instalacija boot managera pati od iste boljke kao i većina ostalih Linux distribucija (Ubuntu je tu iznimka): kao stavku na boot izborniku ponude sebe i Windowse, ukoliko se nalaze ne nekom od diskova. Ostale Linux distribucije su zanemarene pa njih morate kasnije definirati ručno. Prosječnom korisniku to nije problem, ali ako ste manijak koji na diskovlju ima nekoliko distribucija, onda je to dodatna gnjavaža.

Prvo podizanje i pozdravio me Čarobnjak za prvo pokretanje. Preskočio sam ga. Default grafičko okruženje je KDE 3.4. Nakon kratke šetnje po izbornicima još jednom pozdravljam Ubuntu minimalizam. Provjerio sam kako radi Gnome, a podsjetio sam se i na to koliko je WindowMaker brži od svih njih. Za pohvalu je činjenica da je izbornik aplikacija na svakom od tih grafičkih okruženja skoro isti, tako da prijelaz na novo okruženje neće značiti da morate potrošiti dodatno vrijeme na sređivanje izbornika.

Podešavanje sistema je najjednostavnije iz Linux Control Center-a, koji se nije previše izmijenio u odnosu na stari Mandrake, pa se i nakon nekoliko godina osjećate kao doma, samo tu i tamo otpuhnete prašinu. Za potpunu kontrolu sistema preporučuje se vi i konzola, ali u LCC-u možete neke stvari obaviti jednostavnije i brže.

Naučio sam se na Synaptic pa mi Mandrivino odvajanje procedura za instalaciju novih i deinstalaciju starih aplikacija djeluje nespretno i nepotrebno. Možda ima neki rpm manager koji ima sličnu funkcionalnost kao i Synaptic, ali ja ga nisam otkrio u brzom naletu.

Prednost Mandrive nad većinom ostalih distribucija je što ne diskriminira razne 'restricted' formate pa u njoj 'out of box' možete slušati mp3 i gledati divx i slične video formate.

Zaključak

Moj prvi dojam je da Mandriva/Mandrake nije puno izmijenjena u odnosu na stare inačice od prije par godina. Pretpostavljam da se iznutra kriju još neka poboljšanja, ali čini mi se da je Mandriva zadržala svoj kontinuitet dobrog odabira hrpe paketa uz pristojnu instalacijsku proceduru. Testirana inačica nema najnovije programe (PHP je 5.0.4, Open Office 1.1.5), ali djeluje kao najbolji izbor za 'vikend linuxaše' koji žele upoznati Linux, ali pri tome ne žele izgubiti vrijeme na nepotrebna podešavanja ili skidanje dodatnih paketa. Sve su joj više skloni i okorjeli linuxaši, valjda postoji razlog za to, ja sam imao premalo vremena za njegovo otkrivanje.

- 06:56 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.11.2005., petak

It's good to be a developer

Nije baš kao kralj, ali je dosta blizu. ;-) Kao prvo imate gomilu open source alata koji nisu nikakve igračke koje programira nadobudna mlađarija i pokoji ostarjeli frik u kasne noćne sate nakon što se vrati s pive poslije posla. Eclipse je najbolji primjer; polako postaje jedina ozbiljna konkurencija (u pogledu masovnog korištenja) Microsoft VS-u. Open source baze podataka također su dostojni takmaci svojim komercijalnim konkurentima. Ali ako vjerujete samo komercijali, a nemate novca, postoji rješenje za vas. Microsoftov SQL Server Express je besplatan, Oracle također ima besplatnu Express inačicu. Iako je najavljivana cijena od 50$, Microsoft je najslabije inačice Visual Studija ponudio besplatno. Navodno će to tako biti slijedećih godinu dana. I ostali proizvođači razvojnih alata nude neke svoje proizvode besplatno ili imaju 'liberalnu' trial inačicu. Više ne morate istovariti brdo love za mačka u vreći, sve možete vidjeti, isprobati. Drastična razlika u odnosu na stanje od prije 10 ili 15 godina.

Dosta velik broj domaćih developera s prezirom pljuje na sve što je besplatno (ne znaju i ne žele znati razliku između besplatnog i open source koda), gonjeni piratskom ovisnošću i požudom koja se valja njihovim venama oni ne žele pristati na ništa manje od najveće giga-enterprise inačice razvojnog alata, iako možda ne koriste ni 10% njegovih mogućnosti.

Iskorištavaju li domaći developeri blagodati open source i besplatnih alata? Dobro pitanje za neko buduće istraživanje.

- 15:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kratki rezovi

Django više nije dostupan samo uz pomoć Subversion-a već možete skinuti i običnu arhivu ili njegovo Python jaje.

Koristite li novi VS 2005 podrška za Ajax/Atlas vam još nije dostupna. Ako ste klasični web developer koji tečno govori html, css, javascript, to vam ionako ne predstavlja problem jer radite stvari na svoj način. Backbase developeri zbilja su odradili odličan posao, i nema ograničenja u pogledu platforme na kojoj se njihov engine vrti. Dopada vam se Backbase? Jedna grupica web developera u Zagrebu je još 2001 napravila nešto slično. Nije bilo cross-browser rješenje, vrtjelo se samo u IE-u, ali je koncepcijski i tehnološki bilo ispred vremena. Da firma nije propala i da je engine objavljen pod open source licencom, kao što se namjeravalo, zacijelo bi zaokupio pažnju šire svjetske web developerske javnosti. Ako netko od Katuzi ekipe ovo čita, a ima arhivu s enspire-om, molim da mi ju pošalje na mail. Samo u svrhu domaće developerkse dokumentaristike. ;-)

- 08:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

READY to ROCK the LAUNCH

Ove godine nisam imao vremena da svratim na Info (svi pričaju kako je sve jadniji i manji pa očito da nemam razloga za žaljenje), ni na Interliber (to mi je već malo više žao, ali), ali sam zato službeno prisustvovao lansiranju nove palete Microsoft razvojnih alata (SQL Server 2005, Visual Studio 2005 i BizTalk 2006), 8. 11. u Sheratonu (Zagreb, da ne bi mislili... ;-) ).

Jezik marketinga: 8 puta brže i bez linije koda

Uvodno predavanje bilo je obična marketinška pucnjava. Od cijele te priče i pokojeg benchmarka najviše su mi za uho zapele dvije stvari: spominjenje ubrzanja od 8 puta u odnosu na Microsoft SQL Server 2000 te papagajsko ponavljanje fraze 'bez linije koda'. Potpuno mi je jasno da najvjerojatnije postoji neki segment u novom SQL Serveru koji nekoliko puta brži od starog. Prije 5-6 godina neke stvari zacijelo nisu bile toliko bitne pa se nije radilo na njihovoj optimizaciji, ali da je cijeli program, u svim segmentima, brži 8 puta u odnosu na starog, to mogu provjerovati samo djeca u vrtiću.

Na svako spominjanje fraze 'bez linije koda' velikoj većini developera među slušateljima dizala se kosa na glavi. Osim onima koji kose nemaju. Istina je da novi Visual Studio donosi brojna poboljšanja, za mnoga od njih zaslužna je zajednica njegovih korisnika čiji se glas počeo sve više uvažavati u posljednje dvije-tri godine. Ali izrada bilo kakve složenije aplikacije nije moguća bez linije koda. I onda se slušateljstvu prezentira korisnik koji je svoje rješenje implementirao još dok je nova platforma bila u beti, a kojemu je trebalo 9 mjeseci za izradu aplikacije. I još je uslijedila napomena kako je to kratak rok za aplikaciju takvog obima. Hm...ako su ju napravili bez linije koda onda su potrošili i previše vremena. ;-)

Predstavljanje

Drugi dio bio je rezerviran za naše firme koje su s beta inačicom predstavljenih alata izveli svoje projekte. To je bilo puno zanimljivije. Bilo bi dobro kad bi češće bilo takvih okupljanja na kojima bi hrvatske firme predstavljale svoje projekte, ali ne s marketinškim namjerama već s jednog stručnog aspekta s osvrtom na tehnologije i metode. Takva predstavljanja bila bi zanimljiva i informatičarima koji traže posao, jer bi iz živog nastupa više doznali o svojim potencijalnim poslodavcima ili kolegama. Neki bi se možda zainteresirali za rad u firmi čiji su oglas za nove djelatnike nehajno odbacili, a drugi bi možda i odustali od javljanja za posao.

Konačno istinita brojka

Poslije ručka su developeri došli na svoje. Više-manje čule su se već poznate stvari, ali praktični primjeri su pokazali da su marketinški materijali s nekim brojkama možda i pogodili. Nove kontrole zaista omogućavaju brži razvoj aplikacija. U VS-u 2003 razvijao sam uglavnom web aplikacije. S novim VS-om sigurno bih utrošio manje vremena na razvoj, neke komponente ne bih morao raditi od početka. Zacijelo ne bi dostigao uštedu od 70% manje koda, spomenutu na predstavljanju, ali razlika bi bila značajna. A tko može uštedjeti toliko koda? Onaj koji potpuno slijedi Microsoft način rada, postojeće kontrole su mu dovoljne i ne traži ništa više od toga.

Izgleda da VS konačno producira ispravan html kod, ne pokušava biti pametniji od developera i ne mijenja kod prema svom nahođenju.

Week after

Ovih dana bio sam dosta zaposlen pa nisam stigao ovaj osvrt objaviti na vrijeme, odmah poslije predstavljanja, tako da su mi neke stvari isparile iz glave...

U međuvremenu sam počeo koristiti SQL Server 2005 Express i onaj njegov novi administracijski alat. Provjeravao sam funkcionalnost svoje aplikacije, koja je dosad radila s SQL Serverom 2000, i uglavnom nije bilo nikakvih problema. Da li je brže? Možda je, možda nije, nisam radio mjerenja, a odokativno nema nikakve razlike.

Njegov GUI administracijski alat druga je priča. Dostupna je beta inačica, možda konačni produkt neće biti takav, ali ta beta je dosta spora i troši dosta memorije. Po tome me podsjeća na Toad, koji je također napisan za .NET okruženje. Izgleda da .NET desktop aplikacije očekuje hodanje po trnju kakvo prelaze i Java desktop aplikacije. Možda trnje neće biti tako oštro (čitaj .NET ipak radi nešto brže), ali dosta će se developera napiknuti na njega.

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.11.2005., ponedjeljak

Google.hr

Aktivirana je Google.hr domena, korisnik domene je Google Ireland Limited, odgovorna osoba je Rose Ann Hagan, administrator Džanan Drobić. Jedan opskuran domaći portal je to protumačio kao Googleov strah od konkurencije. Baš me zanima to njihovo interno istraživanje po kojemu se pokazalo da Pogodak pretražuje domaći web bolje od Googlea. :-)

- 15:15 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Microsoftov novi OS

Najveći Microsoftov problem prilikom razvoja novih inačica njegovih operativnih sustava bilo je naslijeđe. Korisnička baza i stare aplikacije uvjetovale su poštivanje i podržavanje tog naslijeđa. A što bi bilo da je Microsoft krenuo raditi operativni sustav od nule, ne uzimajući niti redak starog koda?

Odgovor na to pitanje je Singularity, operativni sustav od 300.000 linija koda, kojeg je izradio Microsoft Research tim i koji nema nikakve veze s Windowsima. Napisan je u derivatu programskog jezika C# kojeg razvojni tim naziva Sing#. Jasno, ne koristi se CLR (Common Language Runtime) već pravi prevoditelj (Bartok).

Detaljniju vijest s odgovarajućim linkovima možete pročitati na Microsoft Watch stranicama.

- 08:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.11.2005., petak

Knjiga tjedna i još jedan 'rails' sljedbenik

Knjiga Producing Open Source Software govori o tome kako voditi uspješan open source projekt. Knjigu možete naručiti od izdavača (O'Reilly), ili skinuti u nekom od digitalnih oblika.

Symfony je još jedan 'ala rails' projekt, riječ je o php5 razvojnom okruženju. Izgleda kompletnije i zaokruženije od ostalih sličnih php ostvarenja. Dokumentacija je dosta opsežna, instalacija ide uz pomoć Pear-a, ali može i bez njega. Naravno da sve ne može proći bez Ajaxa, dojmljiva je demonstracija potrošačke košarice, a moguće je pogledati i screencast. Ako Symfony i zavrijedi vašu pažnju onda barem pogledajte neke druge vrijedne open source projekte koje on koristi.

- 08:32 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Open source PDF biblioteke

Svaki web developer (a i ostali koji se bave poslovnim aplikacijama) će se prije ili kasnije dobiti zahtjev za kreiranjem dokumenta u pdf formatu. Peter Cooper donosi korisnu kolekciju linkova na open source pdf biblioteke.

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.11.2005., srijeda

croMotion.net

Nakon kratke agitacije na news grupi hr.comp.programiranje Berislav je pokrenuo croMotion.net, stranice posvećene promociji domaćih programskih uradaka, s težištem na našim Micro-ISV-ovima, ili Mikro-NPP-ovima (moj slobodan prijevod iz prošlogodišnjeg kratkog osvrta na tu tematiku).

- 11:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #