Whisky bar

MIIj.jpg To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower, Hold infinity in the palm of your hand And eternity in an hour. William Blake (1757-1827)

08.09.2006., petak

Napadi i posljedice 11.rujna

Nakon što su prije pet godina 11. rujna dva aviona udarlila u twinse, svijet je doživo bitne pormjene. Može se reći na gore.
Ipak prvo treba razmotriti uzroke napada, jer se već prilikom njihova objašnjavanja ljudi dijele u suprostavljene tabore.
Prvi tvrde da su ti teroristički napadi uzrokovani mržnjom arapa prema zapadnjačkom načinu života, kojeg najočitije predstavljaju SAD. Takav pogled se može svesti pod termin sukoba civilizacija Samuela Hntingtona. Tu se ne radio o gospodarskom sukobu, već o sukobu identiteta. Takvo objašnjenje uzroka terorizma prihvačaju većinom konzervativniji krugovi.
Drugi pak smatraju da se uzroci napada nalaze u Izraelskoj okupaciji Palestine i podršci koju zapad, a pogotovo SAD daju Izraelu. Svakako jedan od najpoznatijih teoretičara koji zastupa takvo mišljenje jest Noam Chomsky. Takvo objašnjenje uzroka prihvačaju uglavnom liberalniji krugovi.
Ipak ono po čemu teroristički napad na zgrade WTC ima i danas težinu, su posljedice koje je ostavio na ljudske slobode i ratove. Tako se nakon napada pod izgovorom rata protiv terorizma rasplamsao rat u Afganistanu i Iraku. Objašnjenje za napad na Afganistan je bilo da talibanska vlada pruža smještaj terorističkoj skupini Al kaida pod vodtvom bin Ladena. Nakon rata Afganistan slijedio je rat u Iraku koji se predstavljao kao preventivni rat jer se smatralo da Sadam Hussein posjeduje oružje za masovno uništenje. Oružje za masovno uništenje nikada nije pronađeno, te je na površinu isplivala činjenica da se ti ratovi poveli da bi se postavila stalna američka baza u centralnoj aziji i ovladalo resursima nafte i vode. Naime, Irak je nakon Saudijske Arabije drugi po količini naftnih resursa, dok je istočna Turska koja graniči s Irakom i u sferi je utjecaja SAD-a jedna od najbogatijih regija sa vodom.
Zatim je SAD iskoristio strah od terorista nakon napada 11.rujna da smanji ljudske sloboda i ojača moć velikih korporacija. Prvo je donesen «Patriot act» zakon kojim se omogučava prisluškivanje telefonskih razgovora i pračenje komunikacije putem interneta bez sudske dozvole, te zadržavanje sumnjivih na neodređeno vrijeme i tajni pretresi također bez sudske dozvole. U tajnosti je donesen zakon »GATS»
( General agreement o trade services) kojim se obrazovanje, zdravstvo i kontrola nad resursima daje u ruke privatnika, čime se direktno ide protiv ljudskih prava, budući da bolje obrazovanja zdravstvena njega i voda postaju rpivilegij onih koji imaju više novaca. Time sami izbori za postaju formalnost jer institucije vlasti gube utjecaj na razvoj države budući da je sva moć koncetrirana u rukama nekoliko najmočnijih privatnih multinacionalnih kompanija. Primjer SAD-a su slijedile i druge države poput Rusije, Turske i Indonezije koje su osjetile da pod maskom borbe protiv terorizma mogu žestokom represijom, krenuti na svoje neistomišljenike.
Iz svega navedenog javljaju se i razne teorije zavjere koje prikazuju napad 11. rujna ne kao terorističku akciju, već akciju zavjereničke klike u koju spadaju najbogatiji poput dinastija Rokfeler, Rotschild, Bush itd, a sve sa ciljem da ukinu države i cijeli svijet podrede vlasti nekolicini najbogatijih. Dokaze za svoju tvrdnju teoretičari zavjere (među njima najpoznatiji Alex Jones) nalaze u pretpostavci da eksplozije mlaznog goriva aviona nije mogla zagrijati potporne čelične stupove toliko da se zgrada uruši. U prilog toj tezi govoi požar višekatnice u Madridu koja je gorila tri dana jakim intenzitetom, a da se nije urušila. Osim toga da su se twinsi urušili zbog zagrijavanja čeličnih stupova urušavanje zgrade bi trebalo trajati 110 sekundi, a ne 8,4 skunde. Zgrade koje se urušavaju ispod 10 sekundi su srušene eksplozivom koji se postavlja na potporne stupove. Stoga je njihov zaključak da je netko postavio dinamit u zgrade wtc-a. Tome u prilog idu i izjave vatrogasaca koji su svjedočili o eksplozijama unutar WTC-a. Nažalost većina ih je mrtva, a oni koji su čuli te izjave preko walky talkya više ne žele pričati o tome.
Da bi se shvatilo tko je postavio eksploziov treba vidjeti tko je najviše profitirao od urušavanja zgrada. Prvo je najviše profitirao stanoviti Lary Silverstein koji je kupio twinse i osigurao ih je na veliku svotu novca. Rušenjem twinsa on je postao pravi boigataš (vjerojatno je bio bogat i prije, ali kao što sam već pisao na blogu i afere s korupcijom samo potvrđuju da nekima nikada nije dovoljno novaca). Osim twinsa on je bio vlasnik još jedne zgrade koja se urušila na manhatnu 11. rujna 2001. godine. To je takozvana zgrada broj 7 na kojoj je također izbio požar, ali je sam Silverstein netom nakon urušavanja na emisiji TV kuče PBS priznao da je naredio rušenje zgrade radi izbjegavanja dodatnih žrtva. Zatim je sve porekao i službeno je objašnjenje da se i zgrada broj sedam urušila zbog požara. Međutim, ostale zgrade koje nisu bile u vlasništvu Silversteina, a bila su bliže twinsima i doživjela veća oštečenja nisu se urušila.
Od rušenja je profitirala i nova američka vlast na čelu sa George W. Bushom, Dickom Chanyem i Donaldom Rumsfeldom koji su to iskoristili za pokretanje ratova u Afganistanu, Iraku i smanjivanje ljudskih sloboda. Ta nova vladajuća garnitura je porije nego što su pobijedili na izborima napisala memorandum za «Novu ameriku» u kojima tvrde da je javnost moguće jedino mobilizirati za nove ratove jedino ako im se servira nova verzija Pearl Harboura. Također je utvrđeno da su agenti CIA –e uvježbavali akciju zabijanja s avijonom u tornjeve WTC-a u New Yorku.
Službeno objašnjenje napada na twinse od strane teoretičara zavjere je slijedeći: muslimanski teroristi koje je predvosio Muhamed Atta su bili samo mamac za amričku javnost, dok su zapravo svi putnici radili za CIA- u. Pa su avijoni prije nego što su se zabili u tornjeve sletjeli u tajnu bazu gdje su se putnici iskracali, te su zatim daljinskim upravljanjem usmjereni prema twinsima. Dok se avion uopće nije zabio u Pentagon jer ne postoje nikakvi materijalni dokazi, odnosno ostaci eksplodiranog aviona, a generali su odbili poslušnost nisu srušili četvrti, odnosno treći avion u zgradu kongresa. To je poremetilo planove zavjereničke klike. Da se taj avion srušio na zgradu kongresa bili bi pobijeni svi kongresmeni te bi zavjerenici mogli preuzeti potpunu vlast i sebi u potpunosti podrediti građane SAD, dok sada moraju cijelo vrijeme zataškavati svoj plan.
Iako se Chomsky i teoretičari zavjere slažu da je napade 9. rujna SAD-ova vladajuća granitura iskoristila za vođenje ratova i smanjivanje sloboda Chomsky ne sumnja da su to bili teroristički napadi. Niti nije potrebno jer je SAD sam sebi stvorio prijetnju terorizma, budući da su cijelo vrijeme zbog straha od komunizma uništavali sekularne arapske režime i podržavali stroge islčamističke despocije poput Saudijske Arabije. Bin Laden je član jedne od najbogatijih saudijskih obitelji koja ima poslovne veze s Bushovom obitelji, i bio je odgajan u kampovima CIA da se bori protiv socijalističkog režima u Afganistanu. Tako da je moguće spekulirati o upletenosti američke vlade u napade. Barem u toj mjeri da se pokaže kako se podla politika uništavanja naprednih režima koje SAD provode od Salvadora do bliskog istoka na kraju vraća nazad poput bumeranga. Nažalost stradaju nevini.
Da sumiram, čini mi se da je sva zavjerenička priča o novom svjetskom poretku samo patka desničara kojom oni žele oslabiti antikapitalistički pokret i pokreti za ljudska prava jer kakva je razlika između nacionalne fašističke korporativne države i globalne fašističke korporativne države? Zašto je kod Alex Jonesa tako prisutan strah o nestanku SAD-a kao države? Zatim često se prozivaju židovi kao osobe koje su bile upoznate s napadima te su upozorili djelatnike WTC-a svoje vjreoispovjesti da ne dođu u tornjeve, što je samo prikriveni oblik antisemitizam. A kada se zbroji želja za jakom nacionalnom državom, antisemitizam dobije se nacizam. Je li nacizam u pozadini teoretičara zavjere?

- 16:11 - Komentari (0) - Isprintaj - # prijavi hr.digg

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Komentari On/Off

Opis bloga

Priče, pjesme, filozofski i rock and roll eseji.



Linkovi

o meni

Ime: Marin Tomić

Sviram u grupi: Gerila, Družba bijesnih lisica

Svirao: Ventil inc., Eksplozija, Mario Furka & Štićenici, OŠ Sulud III


Moji romani

Cyber Joint

John Buddha, vječno putovanje heroja




Potpuni opis stanja svemira podrazumjeva smjesu (superpoziciju) svih mogućih njegovih stanja......Jednostavno govoreći, u modelu mnogo svjetova, ako se nešto može dogoditi, onda će se i dogoditi, a najbolje uporište ima u činjenici da svjesni život postoji životom svakog čovjeka.

(Werner Heisenberg, Promjene u osnovama prirodne znanosti...Kruzak, Zagreb, 1998. str 136)






"Zar može poginuti zmaj od zmijskog otrova? reče. - Nego uzmi natrag svoj otrov. Ti nisi dosta bogata da bi mi ga mogla pokloniti." Na to mu guja pade ponovno oko vrata i lizaše mu ranu.

(Friedrich Nietzsche, Tako je govorio Zaratustra, Grafos, Beograd, 1987. str 70)



Osnovni alat za manipulaciju sa stvarnošću su riječi. Ako možete kontrolirati značenje riječi, onda možete kontrolirati ljude koji moraju koristiti riječi. (Philip K. Dick)





Svaki dio materije može biti shvaćen kao vrt pun biljaka i kao ribnjak pun riba . Ali svaka grančica biljke , svaki ud životinje , svaka kapljica njihovih sokova još je jedan takav vrt ili jedan takav ribnjak.
(Gottfried Wilhelm Leibniz , izabrani filozofski spisi , Monadologija ,Naprijed , 1980. Zagreb , str 272)








"Središte" je, dakle, područje svetoga u pravom smislu riječi, područje apsolutne stvarnosti.Isto tako, svi ostali simboli apsolutne stvarnosti (Drvo života i Drvo besmrtnosti, Vrelo mladosti itd.) također se nalaze u nekom središtu. Put koji vodi do središta je težak put (durohana) i to se potvrđuje na svim razinama stvarnosti: tegobno obilaženje oko hrama, hodočašće na sveta mjesta, herojski pohodi puni opasnosti u potrazi za Zlatnim runom, Zlatnim jabukama, Travom života itd., lutanja labirintom, teškoće onoga koji traži put do samoga sebe, do "središta" svoga bića itd. Staza je strma, zasjana opasnostima, jer ona je zapravo ritual prelaska iz profanog u sveto, iz kratkotrajnog i iluzornog u realnost i vječnost, iz smrti u život, od čovjeka k božanstvu.
(Mircea Eliade, Mit o vječnom povratku, Jesenski i Turk, Zagreb, 2007., str 32)







"Razdvajanjem magijskog i logičkog uma čovjek je izgubio svoju iskonsku prirodu i zauvijek prekinuo sklad čovjeka sa samim sobom i sa svemirom." (Ernesto Sabato, Prije kraja - Sjećanja, VBZ, 2006. Zagreb, str 100)





ARHIVA


FILOZOFIJA
Stvarnost i iluzija:
*Melancholia i Tristanov akord
*Točka omega i teorija kaosa
*Tko je Antikrist? (gnosticizam i paranoja u filmu Antichrist Larsa Von Triera)
*Tiamat vs Marduk – materija vs forma u filmu Prometheus
*Obrnuta uzročnost
*Paralelni životi
*Paralelni svijetovi
*Ima li razlike između stvarnosti i iluzije
*Suprotnosti i totalitet
*Rad ili nerad?
*Fire walk with me
*Preobrazba ribice prevoditelja u Levijatana strašnog
Svijest i samosvjest:
*Smrt i samosvjest
*Samosvjesni strojevi
*I'm Not There - tko sam i što sam?
*Zen oranje
*Fontana mladosti i univerzalni um
*Utjecaj voodoo religije na rock muziku i suvremenu filozofiju (zombie argument)
*
Nastavljamo na temu zombija u filozofiji
*Filozofija i tehnološke inovacije
*Promatran sam, dakle jesam
*Zabavni park Zemlja, transhumanizam i identitet (kritika)
*IDEJA vs TIJELO
Zlo:
*Gnosticizam, fatalizam, paranoja u Izvještaju o slijepcima Ernesta Sabata
*Moralna stvarnost u filmu "Fire walk with me"
*ART & RAT – It's a Yin Yang thing
*Malleus maleficarum ili o uzvišenosti skolastike
*Zlo
*Crna kronika i dobre vijesti
*Herostrat
*Vodite ljubav a ne rat
*Empatija kao osjetilo za dobro i zlo
Sloboda volje:
*Crowley vs. Kant
*Velvet Underground i mazohizam
*Antinomija ljudskosti
*Sloboda volje i moralna odgovornost
*Automati dužnosti
POLITIKA
Utopija, antiutopija, globalizacija:
*Antiekspertizam
*Antiutopija kao dokaz slobode volje
*Ganja & beyond
*Knjiga-Cyber Joint
*Muzika kao temelj ustava i privremena autonomna zona
*Magijski i logički um Ernesta Sabata i mogućnost utopije
*Patokracija
*Prvi Papa spektakla
*Tolerancija i religije
*Luđaci
*Ideja jednakosti i žrtva
*Individualizam i socijaldarvinizam
*Antitehnološka predavanja s Liburnicona
Terorizam:
*Meki terorizam
*Meki terorizam II
*Žrtvovanja
*Napadi i posljedice 11. rujna
Teorija zavjere:
*Teorija zavjere vs. institucionalna teorija
*Bohemian grove i maškare
PRIČE
*Metaludilo
*Sun dance
*Artemesijanci
*Monumentalni dan
*Kod duhova
*Put kroz vrijeme
*Žrtva - Jesus died for somebody's sin but not mine
PJESME
*Epska pjesma John Buddha
*Tarot karte
*Tamni osvit crnog sunca
*Komet sonet
*Priroda i društvo, sile i reakcija
ROCKERICA
Antologijski albumi:
*Epizoda 1.- Jon Spencer Blues Explosion "Now I Got A Worry"
*Epizoda 2.-Ugovor s Đavlom-The Cult "Electric"
*Heroj kulture
*Rock n' roll suicide
Beyond the song
*David Lynch & Roy Orbison
*Stairway to heaven
*Rock pjesme o smrti
*Rock and roll u službi srdžbe
*Utjecaj mitologije na pjesmu «The End» grupe «The Doors»