<body><div id="fb-root"></div><script type="text/javascript" src="//connect.facebook.net/hr_HR/all.js"></script><script type="text/javascript">FB.init({appId:'210555892318436',status:true,cookie:true,xfbml:true,oauth:true});</script>








Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Pozdrav svima!

Ovo je blog posvećen kreativnim pothvatima :)
Sve objavljeno na ovom blogu bit će vezano uz kreativnost, kako moju osobnu, tako i uz zanimljive tutorijale i ručne radove raznih kreativaca čije radove izuzetno cijenim i rado ću ih povremeno dijeliti s vama!

brojac poseta


Linkovi

Evo link na moju fb stranicu:

Whimsy Rock

i na twitter (tu baš i nisam aktivna, ali neka se nađe):

Twitt

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi izrade bilo čega ili mi jednostavno poželite poslati privatnu poruku:

flowerbloom88@gmail.com

Zašto Whimsy Rock?

Whimsy (whimsical) - fantastičan, zaigran, nestvaran, nemiran, nestalan, impulzivan, šaljiv, vragolast, čudan, izvanredan, neobičan, staromodan, zabavan, znatiželjan – sve su to moje osobine – tako moj um stvara rukotvorine koje vidite na mojoj stranici

Rock – od imena Petra (moje osobno ime) koje potječe iz latinskog jezika u obliku 'petrus', a kako u latinskom, tako i u grčkom jeziku u doslovnom prijevodu znači kamen, stijena, hrid – rock, stone

Zašto je nepravilno? Whimsy je imenica, tako da kamen, stijena ne može biti whimsy. Može biti whimsical. Ali, pročitajte samo značenje riječi whimsy. Pa zašto se jedna takva osoba, sva wimzikalna poput mene, ne bi poigrala i nazivom? :)

Kako je sve počelo?

Sve je počelo otprilike 2012. godine kad sam sasvim slučajno otkrila da imam neku ludu kreativnu žicu i odlučila slijediti note koje su se rasprostrle niz tu kreativnu gitaru. :)

Moj fakultet (učiteljski fakultet) je tome znatno pridonio jer sam detaljno upoznala sve vrste umjetnosti i naučila otvoriti um i srce i vidjeti sve boje života u njihovom pravom sjaju.

Također, na fakultetu sam se upoznala s raznim likovnim tehnikama i to znanje mi je od velike koristi u ovome čime se bavim.

Ovo nije posao - hobi je. Želja mi je jednog dana pretvoriti svoj hobi u posao, jer raditi ono što voliš - najveće je samoostvarenje.

Decoupage - umjetnost dekoracije
nedjelja, 19.06.2016.
Dekupaž ili salvetna tehnika je umjetnost dekoriranja predmeta ljepljenjem komadića izrezanog papira ili salvete uz kombinaciju raznih efekata boja, pozlaćenih listića i drugih dekorativnih elemenata. Neki običan predmet iz svakodnevnice poput male kutije ili komad namještaja prekriva se izrezanim komadićima novina (časopisa), posebno namijenjenim decoupage papirima ili salvetama. Svaki sloj potrebno je zaštititi lakom dok se sve zajedno ne stopi s površinom.

Riječ 'decoupage' potječe iz francuskog jezika, od riječi 'decouper' što znači izrezano ili rez. Smatra se da decoupage u originalu potječe iz Istočnog Sibira gdje je ova umjetnost upotrebljavana u neobične svrhe - služila je za ukrašavanje grobnica. Iz Sibira, ova je umjetnost našla svoj put do Kine, gdje se u 12. stoljeću 'cut out paper', odnosno izrezan papir, koristi za ukrašavanje raznih predmeta poput lanterni, prozora, kutija i sl.

U 17. stoljeću, u Veneciji u Italiji, trgovina s Dalekim istokom puštena je u promet i smatra se da je upravo na taj način umjetnost dekoriranja predmeta 'cut out' papirima našla svoj put u Europu.

Talijanima nije trebalo dugo da se kao narod koji je vičan umjetnosti, zainteresiraju i za ovaj oblik dekoracije. Već u 18. stoljeću, u Firenci su Talijani počeli koristiti ovu tehniku, ali i kombinirati je s drugim tehnikama kao što su ukrašavanje pozlaćenim listićima i reljef u drvetu. Ove starije tehnike već su bile korištene u izradi namještaja, okvira za slike, pa čak i kožnih korica knjiga. Neki od ovih predmeta danas su kao simbol Firence i njenih obrtnika tog doba, pravi antikviteti koje skupljaju kolekcionari. Obrtnici su koristili reprodukcije poznatih umjetničkih djela, gotovo uvijek religijske tematike koje su tad oplemenili dekupaž tehnikom. Kako je vrijeme prolazilo, dekupaž se uspio odmaknuti od religijske tematike i prebaciti se na općenitu talijansku umjetnost.

Ovdje možete vidjeti neke od antikviteta - radovi obrtnika iz Firence, gdje je korištena dekupaž tehnika:

Muzička kutija

Zidna slika

Kutija za nakit

Mislim da iz ovih linkova jasno vidite osnovne karakteristike stila tog doba i načina na koji se koristila ova tehnika. Obratite pažnju i na cijene koje povremeno mogu biti i vrtoglave. Na raznim stranicama koje se bave prodajom antikviteta i u raznim trgovinama antikvitetima, često možete naletjeti upravo na ovakve predmete, dekorirane dekupaž tehnikom, nekad davno, u Italiji.

Najpoznatija dekupažistica u povijesti bila je Mary Delany koja je u dobi od 71 godinu dosegla pravu slavu svojim umjetničkim djelima, koja je izrađivala za Đuru III. (kralja Velike Britanije i Irske, a kasnije i prvog kralja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske koji je ujedno i otac kraljice Viktorije).

Naime, ona je u 18. stoljeću izrađivala papirnate mozaike (tako ih je sama nazvala) od salveta i ručno bojanih detalja. Njeni su radovi bili specifični po tome što je biljke prikazivala iznimno detaljno s botaničkog gledišta. Izradila je oko 1700 ovakvih djela od svoje 71. do 88. godine kad joj je oslabio vid pa se nažalost više nije mogla time baviti. Njeni radovi sačuvani su sve do danas i mogu se vidjeti u Enlightenment galeriji u Britanskom muzeju umjetnosti.

Danas se mnoge žene, a i neki muškarci bave ovom vrstom umjetnosti, a mogu reći da sam se i sama okušala u tome. Može biti vrlo zanimljivo i opuštajuće, pogotovo kad se kombinira s drugim tehnikama poput pittorica (tehnika sjenčanja koja pomaže da se decoupage ljepše i neprimjetnije stopi s podlogom - više o tome pogledajte i pročitajte ovdje, 3D elementima (strukturna pasta), upotrebom šablona, čipke, ukrasnih traka, cirkona, te raznih drugih elemenata.

Mnogi smatraju da se dekupaž ne može tretirati kao umjetnost, jer ona ne proizvodi ništa novo. Sama definicija umjetnosti je:

'osobita ljudska djelatnost čije se značenje konstituira u složenom komunikacijskom procesu između umjetnika, umjetničkog djela i publike'

'stvaralačka djelatnost osnovana na osjetilnosti i izražena pomoću govorne ili pisane riječi, glasa, linija, boja, pokreta, plastičnog oblika, konstrukcije i dr.'

Kao i u svakoj umjetnosti, i za dekupaž je potrebno imati smisla, osjećaj. Treba znati odabrati boje koje odgovaraju motivu, motive rasporediti u jednu lijepu kompoziciju, ne pretjerivati s detaljima, učiniti rad oku ugodnim. To nije nimalo lak posao, pogotovo jer -

Da bi umjetničko djelo bilo potpuno inovativno, mora biti napisano ili naslikano u potpunom paradoksu, a on ne može postojati, jer bi u suprotnom umjetnik trebao bolovati od amnezije.

Manuel Frias Martins


Izvori korišteni za ovaj post:

- https://en.wikipedia.org/wiki/Decoupage
- https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Delany
- http://www.dekupaz.biz/tutorijali/14-pitoriko-dekupaz-tehnika
- https://hr.wikipedia.org/wiki/Umjetnost
- http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search
- http://citati.hr/tematike-citata/umjetnost

Za kraj, evo i link gdje možete pogledati moja dekupaž djela, to su uglavnom kutije:

Ukrasne kutije

Hvala na čitanju i vidimo se neki drugi put :)

Oznake: dekupaž, decoupage, salvetna tehnika



| 10:16 | Komentari (9) | On/Off | Print | # |