watergate

  siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2008 (1)
Veljača 2007 (1)
Siječanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
MEDIJI U HRVATA, ILI, TKO NAMA TO PIŠE?

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
cnn.blog.hr
Jutarnji list
Slobodna Dalmacija
Večernji list
Pollitika.com
Bez cenzure

Glasaj za moj blog na www.croblogeri.com

24.01.2007., srijeda

MEDIJI? BITNO JE DA SE ISPLATI...

Čista je šteta što današnji in memoriam Erichu Schumannu, članu uprave i suvlasniku WAZ-a, objavljen u Jutarnjem listu na 20. stranici, nije našao svoje mjesto i na portalu Jutarnjeg. Samo tako bi se mogla i šire od uobičajene publike lista mogla vidjeti sva dubina poslovne politike u Jutarnjem i sva širina koncepcije kvalitetnog i slobodnog novinarstva koju tamo gaje. Osim toga, na taj način bi mi smanjili trud - ovako sam bio toliko očaran da ga jednostavno moram prekucati.
Autor teksta je Jadran Kapor, donedavni novinar, a danas direktor Jutarnjeg, koji je očito našao načina kako se odužiti ruci koja ga hrani. Dakle, ovako (uz povremene komentariće): u prvom dijelu teksta Kapor uglavnom piše o Schumannovoj biografiji, i to je uglavnom nesporni dio, jer, o mrtvima sve najbolje. No, onda počinje predstava.
"Kao novinar, toga sam velikog čovjeka upoznao radeći intervju za Globus. Iznenadio sam se tada skromnošću WAZ-ove upravne zgrade. Njegov ured i konferencijska dvorana bili su skromnije uređeni od ureda naših glavni urednika. Začudio se što smo fotograf i ja došli u Essen samo zato da bismo napravili taj jedan intervju, ali kad malo bolje razmislim, imao je pravo (KAO ŠTO ZNAMO, ŠEF JE UVIJEK U PRAVU).
- Vodite računa da samo financijski zdrave novine mogu osigurati kvalitetno novinarstvo. Vodite računa o tome da se stvar isplati, ponavljao mi je kada sam vodio jedan od WAZ-ovih projekata u regiji. No, u novinarska pitanja, u uređivačku politiku, nikada se nije miješao."

To je dakle citat koji nas zanima. Cijela priča o kvalitetnom, slobodnom i neovisnom novinarstvu po tko zna koji put se svodi samo na jedno - DA SE TO ISPLATI. Baš tom devizom u EPH su se rukovodili i prilikom realizacije ideje o novinskoj i foto agenciji (da ne duljim sad o tome, vidi moj post na pollitika.com - http://pollitika.com/cuvajte-se-agencija-stize), jer nije bitno koliko će novine patiti od nedostatka autorstva i kvalitetnijih tekstova, kad ionako novinari imaju funkciju puniti ono nešto malo prostora što je preostalo oko oglasa. Ono nešto vijesti ćemo ukrcati, kad baš moramo, ali molim, ne pretjerivati. A što se tiče "nemiješanja u uređivačke politike", zar netko doista još u to vjeruje? Možda i neće to raditi, ali će zato potpisivati platne naloge svima koji bi se mogli umiješati. A i to je novinarstvo, zar ne? Ili ipak ne, dokle god se to sve skupa isplati? A kad smo već kod WAZ-a, tone su papira ispisane o štetama koje je izazvao njihov ulazak na tranzicijska tržišta i preuzimanje monopolskih položaja na tim tržištima.

- 15:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

pollitika