pogled priko prizide

petak, 02.11.2007.

Ukini nas Zoki i oprosti za sve

Rijetko smo koga tako preko noći zamrzili kao tebe. To je bilo zato što si nas gladne pojave rječitog i mladog političara nakratko zadivio i što smo se usudili ponekad poželjeti lidera kao tebe.



____________piše: Obad Vojnich

Onako muškijeg, grubljeg i duhovitijeg od onog germanista, romanista i ljubitelja klapa Sanadera ili ovih naših mucavaca i smušenjaka s kojima svaka bošnjačka politička šuša pomete avliju kad god stigne.

Da ne kažem koju devastaciju dožive kad ih se na FTV dohvati kakva socijaldemokratska i antifašistička veličina.

Zato nam je teško palo kad si nas počeo križati crvenim flomasterom.
Shvatiti ćeš jer si šmeker. Znaš, to je kao kad ono...ugledaš curu u koju si zaljubljen s likom koji te izmlatio u nižim razredima osnovne škole. Zanesenost nestane i bijesno pocijediš: “kučka”. Naravno, nije ona ni blizu ”kučka” samo ode s drugim. Nekako smo bili naivni i pomislili da i mi imamo pravo na tebe, mladog i uspješnog političara. Mi koji volimo Azru, govorimo engleski, i rado bi na par godina izbjegli u Bruxelless samo živimo sa ove strane granice.
Toliko smo bili povrijeđeni da smo se uvjeravali da je Primorac pametniji od tebe dragi Zoki, Radmana i Đikića skupa.
Kada smo vidjeli Primorčevu listi s likovima koji su u životu pročitali manje slova nego što ih Đikić ispiše na ploči u jednom manje plodnom semestru u Njemačkoj ostaje nam da se divimo samo Primorčevim radnim navikama.

Zoki.... trebala bi deblja knjiga od Kapitala da popiše anegdote o jednom kandidatu i njegovu izvanrednom stjecanju titule “inženjera prava”, te usponu od viljuškara do drugog najmoćnijeg čovjeka HDZ BiH.
Senad Avdić je davno napisao da je otac jednoga drugoga kandidatlije, nobelovca iz Luga pokraj Živinica, čuvši da mu je sin postao postao predsjednik Federacije BiH izvalio antologijsku izjavu: "Daj svima turu i jebo državu koju moj Ivo može vodit."
Koliko mi je tek samo trebalo šaolinovske samokontrole ne oduševiti kad si Kolindi u Otvorenom odbrusio da je Sanader u tri i pol godine izbjegavao i pomisliti na Hrvate iz BiH sve dok mu nisu zatrebali u izborne svrhe.

Nije bilo lako kada smo morali pripisati tvoje suzdržavanje da s par upadica rasplačeš Kolindu (koju je samo željezna disciplina sačuvala od priznanja krivnje) tvojoj aroganciji sretnog i zadovoljnog pripadnika crvene buržoazije a ne Bogom (ili Prirodom Zoki ako ti je tako drago) danom odmjerenošću i finim diplomatskim manirima.

Iskreno je bolno bilo kad si nam uskratio priliku da nakon demokratizacije koju nam je podarila HDZ podjela konačno pokažemo širinu svjetonazora glasujući za Ljubu i Milana. Taj sjaj hrvatske demokracije i hrvatskih izbora nama je supstitut za šizofreni izborni sustav i predstavnički glib u koji smo zapeli zahvaljujući pomoći onih pod kojima si i ti morao izbjeći na tešku veleposlaničku čorbu u Bruxelles.



Ako je i bilo teških riječi s naše strane, a pošteno govoreći i je, vjeruj mi to je bilo u afektu. Teško je bilo gledati staru hrvatsku majku u selu negdje na rubu nekadašnje Jajačke banovine koja je kršćanstvo držala u Bosni stotinu godina poslije pada Vrhbosne pod Otomane. Drhtavu ruku s tetoviranim križevima na zapešću koja lomi kruh i na Hrvatskom radiju sluša tvoju izjavu kako nam treba ukinit ovo ili ono...Kako krštenoj duši odgovoriti na pitanje “oće li nas ovo Hrvatska zatajiti”. Ako su tada pale i neke šporke riči shvatit ćeš jer si roker i fajter i da si s nama tada gledao tu ruku ne bi ti bilo svejedno.
Kad naši guslari, kao najpoznatiji falsifikatori naše bliže povjesti, budu sve u šesnaest guslali kako si nas ukinuo mi ćemo odšutjeti i pustiti još jedan mit da nam pritisne leđa. Oprostit ćeš ti što nećemo skočiti i kazati ukino nas je HDZ koristeći nas samo kao glasačku mašinu, manipulirajući nama i gurajući ono najgore što možemo ponuditi u saborske klupe bez ikakve odgovornosti.

Oprostiti ćeš ti bolove u vratnoj kralježnici nastale od četverogodišnjeg izvirivanja po sabornici i pokušaja da konačno primjetiš ovo dno s vrha Primorčeve liste izabrati i spremiti ih za Zagreb. Znamo da će u svom seljakluku i nepismenosti teško uzeti riječ za govornicom časnog Hrvatskog Sabora, ali kad čuješ u saborskom wc-u da netko na klozetu pjevuši Boru Drljaču nek ti ne bude teško sačekati da otare prkno i izađe. Taj će biti taj naš i Primorčev zastupnik.
Da ti ne kažem koja će osobna trauma biti meni glasati za Jurišića i HSP. Pa ja ti godinama pričam kako bi Pavelića i vrh NDH kada bi sada ustali iz svojih emigrantskih rupa trebalo vratiti nazad metkom u čelo. Zaokružit ću njih kad već tebe moj ukidatelju neću moći. I to ćeš nam oprostiti.

Svašta si i ti Zoki bio spreman reći i uraditi. Smrado si na nas brate. Još gore! Kupio si fore onoga na kivi nalik predsjednika Mesića. Još ćeš početi pričati viceve o mrtvacima i otići svjedočiti u Hag. Bolan nije nama lako ovamo objašnjavati i Zagrebu i Sarajevu da nema nikakvog moralnog, povjesnog pa čak ni ustavno-pravnog opravdanja nama zabranjivati dijeliti hrvatski identitet s vama koji ste ostali s druge strane granice jer se osjećaj ne može ukinuti.

Danas, kad nam je najteže, ti kao pravi fajter ne bi trebao napuštati slabije. Pomalo je šupački bilo od tebe u trenutku ustavnih previranja u BiH odreći nas se kao gubavaca, te stotine tisuća svojih sunarodnjaka staviti u situaciju da budu krivci za sve loše u očima dvije trećine građana Hrvatske. Možda ti u starosti mrenu bude skidao neki liječnik porijeklom iz Hercegovine kojega su kao studenta davne 2007. šikanirali zbog zavičajne pripadnosti omraženim “bosancima” koji su te godine u opoziciji ostavili našeg Zokija. Neće mu Zoki zadrhtati ruka. Oprošteno ti je večeras kad su objavili liste HDZEJEVI.


Oprosti Zoki što nećeš upoznati par rijetkih svijetlih točaka na HDZ-ovskoj listi za preseljenje u ZG u liku jedne pametne gospođe i jednoga lika koji je pametan kad je trijezan jer ti ih nećemo moći izgurati u Sabor da sva groblja dovedemo na izborna mjesta.

Sve ovo poprilično ogorčeno i jadno zvuči. Pa da se i smiješiš mome jadu oprostit ću ti. De boga ti ukini nas. Makar protuustavno. Naći će Josipović već neku rupu u zakonu.

poskok.info

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>