DEMOGRAFSKI MINUSI Podprolog, Kokorići i Umčane ove godine nisu upisali niti jednog prvašića

četvrtak , 14.09.2017.



Škole Vrgorca ove godine upisale su manje učenika nego lani. Osnovna škola u školskoj godini 2017/2018. ima 6% manje, a Srednja škola 5% manje učenika nego lani.

Osnovna škola 'Vrgorac' ove godine je upisala rekordno nizak broj učenika prvih razreda, njih samo 51, dok ih je lani bilo 77. U Vrgorcu je tako krenulo u školu 36 prvašića, a što se tiče područnih škola, Dusina je upisala petero, Orah troje, Ravča, Stilja i Veliki Prolog po dvoje i Zavojane jednoga. Područne škole Kokorići, Podprolog i Umčane nemaju ove godine niti jednog učenika prvog razreda, što je vrlo zabrinjavajuć podatak za te ruralne sredine. Inače, u Osnovnoj školi 'Vrgorac' ove godine je od prvog do četvrtog razreda ukupno upisano 278 učenika, a od petog do osmog razreda njih 307, što ukupno iznosi 585 učenika, dok je prošle godine bilo njih 621. Prije samo četiri godine bila su evidentirana 702 učenika, a prije devet godina njih čak 804! Prema tome, vrgorska osmoljetka je u manje od deset godina izgubila 220 učenika što su brojke koje zvuče za alarm najviše kategorije! Smanjenjem broja učenika u odnosu na prošlu godinu, Osnovna škola je zabilježila i dva odjeljenja manje, zbog čega je došlo do određenih tehnoloških viškova koje se zasad uspjelo zbrinuti u drugim školama. Od prošle godine do danas djecu su došle uglavnom ispisivati iz škole obitelji iz Vrgorske krajine i Hercegovine koje su se zaputile put inozemstva, uglavnom u Njemačku.

Srednja škola 'Tin Ujević' ove godine je pala na ispod tri stotine učenika, odnosno njih 298. U prvi razred opće gimnazije upisana su 22 učenika, u ekonomsku 22, kuhara je 18 i automehaničara 4., ukupno 66! Ove godine niti jedan završeni osmaš nije pokazao ambiciju za upisivanje smjera mesar i konobar, dok prošle godine nitko nije htio biti mesar. To se događa iako se u gradu nalazi jedna od najvećih mesnih industrija u državi, a blizu je i Makarsko primorje koje u sezoni zapošljava veliki broj konobara iz vrgorskog kraja. Prošle godine Srednja škola škola je imala 315 učenika, a prije samo četiri godine ih je bilo 370, od čega čak 101 prvaš! Dio djece iz Hercegovine upisao je srednju školu u svome kraju jer su otvoreni njima zanimljiviji programi, a dio završenih osmaša je svoje školovanje nastavio u Splitu i Makarskoj.

Dječji vrtić 'Pčelica' u novoj pedagoškoj godini bi trebao brojiti oko 188 učenika, a ovih dana će vjerojatno svi prijavljeni roditelji potpisati ugovore. Matični vrtić u Vrgorcu broji devet pedagoških skupina polaznika, a područni vrtić u Dusini jednu. Prije četiri godine u Dječjem vrtiću bilo je 205 djece, također u deset skupina.

Vrgorac se sa svojim negativnim minusima uklapa u statistike Dalmatinske zagore i sličnih perifernih područja Hrvatske, iako ni razvijenija područja ne stoje dobro. Vrgorac čak i nema toliki problem s natalitetom koliko iseljavanjem i hvatanje u koštac s ovim izazovima mora biti predmet nacionalne strategije i konsenzusa svih društvenih aktera. Ako se nešto ne napravi, neće biti dobro već u bližoj budućnosti.

<< Arhiva >>