Kiosk Tiska se vraća u Vrgorac!

utorak , 28.02.2017.



Gradska uprava izvijestila je danas javnost da se u Vrgorac vraća kiosk „Tiska“ koji je s Trga mudrosti uklonjen 2015. godine. Naime, Grad Vrgorac i privatni vlasnik dugo su se sporili za prostor na kojemu je kiosk stajao desetljećima, još od trafike „Vjesnika“ u kojoj je radio veliki vrgorski svjetski putnik Mate Šimunović zvani Svjetski. Nakon što je Grad izgubio sudski spor, kiosk je trebalo premjestiti na drugu lokaciju. Kako njegov vlasnik, zagrebačka tvrtka „Tisak“, nije uspjela od Grada dobiti drugu adekvatnu lokaciju, objekt je odvezen iz Vrgorca 10. prosinca 2015. godine, a Vrgorac spao samo na jedan kiosk.

Početkom ove godine gradska vlast krenula je u pregovore s „Tiskom“ za povratak trafike, postignut je dogovor i danas je na adresu Grada stigao zahtjev tvrtke za postavljanjem kioska u Vrgorcu. Za tu namjenu Grad Vrgorac uknjižio je površinu od potrebnih 8,55 kvadratnih metara na suprotnoj strani istog trga prema ulici Hrvatskih velikana i tu će se postaviti montažno postolje na koje će kiosk biti smješten.

Vrgorac postaje veliko gradilište

nedjelja , 19.02.2017.



Unatoč uvijek burnoj političkoj situaciji, Vrgorcu ovih dana predstoji pokretanje nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, od prodaje velikih građevinskih površina u Gospodarskoj zoni Ravča do raspisivanja natječaja za prodaju parcela za gradnju stambenih objekata u novoj ulici kralja Tomislava i pokretanja postupka izgradnje dviju stambenih zgrada u Vrgorcu kroz projekt POS-a.
Na desetoj sjednici Gradskog vijeća Vrgorca održanoj u petak 17. veljače gradonačelnik Ante Pranić iz Nezavisne liste mladih prezentirao je točku o prodaji građevinskog zemljišta u Gospodarskoj zoni Ravča nakon čega su vijećnici dali suglasnost za prodaju građevinskih čestica 57, 58 i 59 u Gospodarskoj zoni ukupne površine 32.550 tisuća kvadratnih metara.

INVESTITORI ŽELE IZGRADITI PROIZVODNE HALE

- Uspjeli smo imovinsko-pravno očistiti prostor u dva dana. Namjena ovih parcela je proizvodna i vjerujemo da ćemo uprihoditi značajna sredstva u proračun, a što je najvažnije već imamo zainteresirane investitore. Proceduru maksimalno ubrzavamo, a natječaj ide za nekoliko dana. Ukoliko kupac čestica 57 i 58 bude isti, imat će mogućnost spajanja obiju čestica u jednu tijekom gradnje proizvodnog pogona, rekao je vidno zadovoljan Pranić ostajući tajnovit kod imena investitora, uz naznaku da će nakon protjecanja natječaja saznati imena svih zainteresiranih.
Ispred Kluba NLM-a vijećnik Ljubomir Erceg je rekao kako je izuzetno zadovoljan brzinom kojom gradska vlast stavlja Gospodarsku zonu Ravča u funkciju, posebno dovođenjem zainteresiranih investitora.
- Nije nam jasno zbog čega se čekalo sve ove godine i zašto se dosad ništa nije moglo napraviti, a u šest mjeseci nove vlasti je papirnato uređena zona, izgrađen ulaz i prodano preko pola parcela. Ne znamo je li to zato što je gradonačelnik Pranić izuzetno sposoban, ili su oni prije njega bili izuzetno nesposobni, rekao je Erceg.

PRODAJE SE DEVET PARCELA ZA GRADNJU KUĆA I JEDNA ZA PROIZVODNU DJELATNOST

Na vijeću je donesena i odluka o raspisivanju natječaja za prodaju građevinskog zemljišta, odnosno devet parcela za stambenu izgradnju putem javnog natječaja u Ulici kralja Tomislava. Elaboratom o procjeni vrijednosti nekretnina određene su početne cijene. Ukupna minimalna vrijednost koju Grad može zaraditi na tim parcelama iznosi čak 810 tisuća kuna. Prethodno ovom prijedlogu, Grad Vrgorac je nakon 25 godina riješio imovinsko-pravne odnose s državom na ovom području te aplicirao projekt ceste u ulici na mjeru 7.2.2, a kanalizaciju, oborinsku odvodnju i vodovodnu mrežu na Fond za sufinanciranje projekata jedinica lokalne samouprave Ministarstva regionalnog razvoja. Na prodaju je stavljena i građevinska parcela za proizvodnu namjeru u istočnom dijelu Vrgorca, ispod vinarije Pilač, za iznos od 220 tisuća kuna.

POKREĆE SE PROJEKT POS-ovih ZGRADA

Na sjednici se raspravljalo i uključenju Grada Vrgorca u program društveno poticane stanogradnje – POS. Vrgorac već ima jednu zgradu izgrađenu po ovom programu prije nekoliko godina, a sada se želi izgraditi još dvije u istočnom dijelu grada, nedaleko od Šumarije, ukoliko za njih bude interesa građana. Kako je istaknuo gradonačelnik Pranić, cilj uključenja u program POS-a je da se građanima omogući zadovoljavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja izgradnjom stambenih jedinica uz poticaj javnih sredstava i mogućnost obročne otplate po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate. Vijećnik NLM-a Ljubomir Erceg u svojoj je raspravi upozorio na problematiku nepravednog bodovanja prijavitelja za ove stanove tijekom gradnje prošle zgrade, a koje se tiču stručne spreme i broja djece zainteresiranih građana, na što je od gradonačelnika dobio uvjeravanje da su ti problemi uklonjeni.

STRANKE OSTAJU BEZ GRADSKOG FINANCIRANJA

Osim točaka koje se tiču infrastrukturnih projekata vijećnicu su raspravljali i o dodjeli financijskih sredstva za rad stranaka u Vrgorcu za 2017. godinu. Za razliku od Makarske koja će za svoje stranke u ovoj godini potrošiti 110 tisuća kuna, Vrgorac je ta sredstva sveo na najmanju moguću zakonsku mjeru, što je nastavak lanjske odluke koju je nova vlast donijela nakon preuzimanja dužnosti. Grad Vrgorac planira ove godine svim strankama podijeliti ukupno 182 kune i 40 lipa, odnosno 15 kuna i 20 lipa mjesečno. Sredstva će na mjesečnoj bazi biti raspodijeljena sukladno broju vijećnika koje svaka stranka ima u Gradskom vijeću, odnosno 1 kunu po vijećniku, a 1,10 kuna po vijećnici. Pa će tako NLM uprihoditi 6,20 kuna mjesečno, HDZ četiri kune, SDP dvije kune, a HNS, HSP AS i HSS svaki po kunu. Tako će stranke u Vrgorcu dobiti priliku da se stvarno volonterski bore za interese građana u predstojećem izbornom razdoblju. Ranijih godina, svaka stranka je po vijećniku dobivala 200, a po vijećnici 220 kuna, što je na godišnjoj razini iznosilo najmanje 36 tisuća kuna.
- Strankama dajemo minimum da bi zadovoljili zakone, slično kao i lani. Time sprječavamo plaćanje kazne za naknade koje bi dodijelili, a ne bi mogli isplatiti. Novca nema i potrebno je da i stranke podnesu svoj dio tereta, rekao je gradonačelnik Pranić.

HDZ-ovci BOJKOTIRALI SJEDNICU

Deseta sjednica Gradskog vijeća Vrgorca je usprkos velikom broju točaka dnevnog reda, trajala jedva sat vremena. Razloge za to treba tražiti u izostanku cijele oporbe u obliku šest vijećnika HDZ-a i HSP-a AS. Oni su odlučili bojkotirati sjednicu nezadovoljni otpuštanjem troje djelatnika Dječjeg vrtića „Pčelica“, a koji su ujedno i članovi HDZ-a, nakon provedene sistematizacije u toj ustanovi. Zbog toga je na sjednicu stiglo šest vijećnika NLM-a, dva vijećnika SDP-a i jedan HNS-ovac koji su imajući kvorum mogli donositi važeće odluke.

STRANČARI VOLONTERSKI Grad Makarska u 2017. daje svojim strankama 110.000, a Vrgorac 182,4 kune

četvrtak , 16.02.2017.



Grad Makarska iz svoga proračuna će u 2017. godini za rad političkih stranaka podijeliti popriličan iznos od 110 tisuća kuna ili 9.166 kuna mjesečno. Sredstva će biti raspodijeljena proporcionalno broju vijećnika koji svaka od sedam stranaka ima u Gradskom vijeću Makarske. Najviše će dobiti SDP i HDZ.

Istovremeno, u Gradu Vrgorcu je situacija drastično drugačija. Naime, nove gradske vlasti su još lani nakon preuzimanja dužnosti odlučile srezati sredstva za rad političkih stranaka na minimalnu razinu, a slična odluka će se donijeti i na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Naime, Grad Vrgorac planira ove godine svim strankama podijeliti ukupno 182 kune i 40 lipa, odnosno 15 kuna i 20 lipa mjesečno! Sredstva će na mjesečnoj bazi biti raspodijeljena sukladno broju vijećnika koje svaka stranka ima u Gradskom vijeću. Pa će tako NLM uprihoditi 6,20 kuna mjesečno, HDZ četiri kune, SDP dvije kune, a HNS, HSP AS i HSS svaki po kunu.

Grad Makarska koji ima proračun sedam do osam puta veći do vrgorskog, za stranke će ove godine podijeliti 603 puta više novca nego Vrgorac. Tako će stranke u Vrgorcu dobiti priliku da se stvarno volonterski bore za interese građana u predstojećem izbornom razdoblju.

Traži se Vrgorčanin ili Vrgorčanka za "Ljubav je na selu"

srijeda , 08.02.2017.



Našoj redakciji obratila se produkcijska ekipa popularne RTL-ove emisije "Ljubav je na selu" koja upravo radi na organizaciji nove sezone. RTL-ovci mole da se vijest o novoj sezoni proširi po našemu kraju jer imaju želju snimati i u Vrgorcu u koji ih je još ranije privukla prekrasna priroda, dobri ljudi, jagode, Tin Ujević, Mate Svjetski i druge naše znamenitosti.

Cilj je da svaka epizoda nove sezone bude svojevrsni dokumentarac u kojemu će zainteresirani muškarac ili žena tražiti svoju srodnu dušu, ali istovremeno prikazati i ljepote i turističku ponudu svoga kraja te reklamirati svoje Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, imanje ili farmu.

Raspon godina prijavljenih osoba ide od nekih dvadeset pa do šezdeset i koju.

Ogromna gledanost ove emisije bi takvom pojedincu zasigurno itekako pomogla u informiranju javnosti o svome poslu i tako omogućila njegovo širenje. Stoga, ako ste zainteresirani, javite se na kontakte istaknute na plakatu, ili ako znate nekoga iz našega kraja tko bi htio sudjelovati u snimanju emisije, svakako mu skrenite poziv na ovaj plakat.

Rade Bobanac podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a Vrgorac

utorak , 07.02.2017.



Vrgorski političar Rade Bobanac podnio je ostavku na dužnost predsjednika Gradske organizacije SDP-a Vrgorac! Na to mjesto je izabran 2009. godine, a kako je otprije nekoliko godina zaposlen u Hrvatskim vodama u Splitu, kamo se i preselio, ostavku je najavljivao duže vrijeme. Podnio ju je konačno 22. siječnja, na dan boravka predsjednika SDP-a Hrvatske Davora Bernardića u Vrgorcu. Stajući tijekom unutarstranačkih izbora na stranu Bernardićeva suparnika Ranka Ostojića, Bobanac nije prihvatio ulogu domaćina novom stranačkom šefu u Vrgorcu, već je podnio neopozivu ostavku na svoje dužnosti. Isto su učinili i Bobančevi najbliži suradnici, potpredsjednik Robert Rešetar i tajnik Slobodan Vujica, želeći dati priliku novom vodstvu. Stranku će zato do lokalnih izbora u svibnju voditi jedini preostali stranački rukovoditelj - drugi potpredsjednik Tomislav Jelavić iz Podprologa. Formiran je i stranački izborni stožer na čijemu je čelu Jure Divić. Nakon lokalnih izbora 260 članova stranke će izabrati svoje novo vodstvo.

Bobanac je vrgorski SDP preuzeo pred lokalne izbore 2009. godine i s njim, zbog pojave nezavisne liste Miljenka Pivca, osvojio samo jedan mandat. Na slijedećim lokalnim izborima 2013. SDP je samostalno osvojio čak trećinu vijećnika u Gradskom vijeću i to je njegov najveći izborni uspjeh. Pojavom Pranićeve Nezavisne liste mladih SDP je isprva pao na tri vijećnika, a taj rezultat je održao u koaliciji s HNS-om na izborima 2016. godine nakon kojih je Bobanac izabran za predsjednika Gradskog vijeća. Na toj dužnosti će ostati do kraja mandata 31. ožujka.

U kratkoj izjavi za medije Bobanac je zahvalio građanima i članovima stranke na podršci i pomoći u radu kroz posljednjih osam godina koje je proveo na čelu SDP-a Vrgorac. Novom vodstvu zaželio je puno uspjeha i sreće u daljnjem radu.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>