Vrgorac više neće plaćati tuđe gubitke - od nove godine kreće naplata vode susjednim gradovima i općinama na kontrolnim satovima na granicama Vrgorca

ponedjeljak , 21.11.2016.



Grad Vrgorac posljednjih nekoliko mjeseci aktivno radi na smanjenju svih mogućih rashoda i gubitaka gradske tvrtke Komunalno. Na red je tako stigla i kontrola isporučene vode susjednim općinama i gradovima.

Vrgorac upućuje vodu prema općinama Pojezerje, Podgora, Zagvozd i Ljubuški te Gradu Pločama, odnosno njezinim naseljima Staševici, Crpali i Spilicama. Ljubuški je pristao na reprogramiranje duga, a općina Podgora će sanirati dio vodovoda u iznosu 40 tisuća kuna mjesečno. No, kako se može doznati iz gradske uprave, trenutno najveći problem je isporuka vode prema Pločama. Naime, Grad Vrgorac je ugradio kontrolni sat na granici sa Staševicom i utvrdio da preko njega mjesečno prijeđe 15.000 kubičnih metara vode, ali se fakturiraju i naplati samo 2.500, odnosno samo šestina! Prema gradonačelniku Praniću, takvo stanje je neodrživo i pita se zašto vodoopskrbu toga prostora uopće vrši Grad Vrgorac, kada Ploče imaju svoju tvrtku za vodoopskrbu.

- Na području prema Pločama u godinu dana imali smo 112 kvarova i puknuća raznih profila. Kada se to pretvori u materijalni trošak, godišnji popravci iznose oko 200 tisuća kuna. Tu nisu uključeni troškovi amortizacije i struje zbog pumpanja vode koje se nefakturira. Matematički gledano to je za Komunalno trošak koji nam ne treba. Zato će od 1. siječnja 2017. doći do korekcije odnosa sa graničnim gradovima i općinama. Želimo uvesti naplatu vode na kontrolnim satovima na granicama Grada Vrgorca sa susjednim gradovima i općinama.
Meni su građani Grada Vrgorca na prvom mjestu, a neka gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina nađu modele financiranja troškova na svojim područjima, kaže gradonačelnik Pranić.

Postavlja se pitanje zašto je Grad Vrgorac u prošlosti uopće pristao servisirati gubitke isporuke vode okolnim općinama i gradovima kada time izravno radi protiv svoga interesa? Izvoz vode je za pohvalu, ali računi moraju biti čisti jer Vrgorac nema novca za pokrivanje tuđih dugova.

<< Arhiva >>