U Vrgorcu svečano otvorena svjetska putujuća izložba 'Anne Frank - povijest za sadašnjost'

utorak , 04.11.2014.



Sinošnje otvaranje izložbe 'Anne Frank - povijest za sadašnjost' bilo je pun pogodak! Preko stotinu Vrgorčana je prisustvovalo i mislim da su iz škole izašli zadovoljni viđenim, usprkos specifičnosti teme. Građani su bili pozvani na izložbu putem plakata i internetskih poziva, a ciljano smo pozvali predstavnike svih institucija u gradu. Tko želi, izložbu može naknadno posjetiti.

Organizacija i dovođenje ove izložbe u Vrgorac trajalo je godinu dana i zadatak nije bio jednostavan. Trebalo je ispuniti mnoge logističke uvjete, puno se toga trebalo poklopiti, i na koncu nemam što dodati osim da sam oduševljen što je ova svjetska putujuća izložba napokon u našemu gradu.

Udruga Vrgoračke novine imala je u organizaciji i postavljanju izložbe veliku logističku pomoć Osnovne škole 'Vrgorac', a dijelom i Srednje škole 'Tin Ujević'. Njihovi nastavnici su izabrali učenike za koje su smatrali da bi bili najbolji vodiči svojim kolegama i drugim građanima koji izložbu dođu razgledati. Njihov mentor i trener Tvrtko Pater, iz organizacije HERMES organizirao je s djecom u nedjelju i ponedjeljak brojne radionice u školskoj knjižnici tijekom kojih su učenici stekli brojna znanja i vještine vezane ne samo za izložbu već i za opća pitanja ljudskih prava i sloboda. Veliku pomoć imali smo i od Mesne industrije 'Braća Pivac'. Svima njima hvala.

Izložba će u Vrgorcu boraviti do 26. studenoga. Građani će ju moći razgledati i upisati se u knjigu dojmova svakim radnim danom od 15 do 17 sati. Kroz izložbu će ih voditi naši učenici-vodiči koji će tamo dežurati. Neki koji su sinoć bili na otvaranju već su najavili da će opet doći i u miru i tišini razgledati svaki od 36 eksponata. Razrednici u obje škole će tijekom satova razrednika voditi svoje razrede na razgledavanje izložbe.

Također, kako me je obavijestio ravnatelj Osnovne škole, za grupni posjet nastavnika i učenika izložbi u Vrgorcu već su iskazale interes škole iz naše regije, npr. iz Ploča i Smokvice na Korčuli. Tako da će u slijedećih dvadesetak dana u našemu gradu biti puno mladih ljudi, a to je i bila poanta svega ovoga.

Pozivam građane da iskoriste ovu priliku i posjete izložbu prije nego ode iz Hrvatske. Još jednom, hvala svima koji su na bilo koji način pomogli postavljanje izložbe o Anni Frank u Vrgorcu.


<< Arhiva >>