PREDSJEDNIČKI IZBORI Grad Vrgorac: Grabar-Kitarović 42,60%. Josipović 37,84%, Sinčić 11,41%, Kujundžić 7,41%

ponedjeljak , 29.12.2014.



Na izborima za predsjednika Republike Hrvatske na području Grada Vrgorca najviše je glasova osvojila kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je dobila ukupno 1109 glasova ili 42,60% od broja izašlih birača. Drugi je kandidat Ivo Josipović s 985 glasova ili 37,84%. Kandidat Ivan Sinčić osvojio je 297 glasova ili 11,41%, dok je četvrti bio kandidat Milan Kujundžić sa 193 glasa ili 7,41%. Zanimljivo je, da je u samom Vrgorcu pobjedu iznio Josipović, ali su kandidatkinju Grabar-Kitarović iznijela vrgorska sela, odnosno dio njih. Na ovim izborima na području Grada Vrgorca bilo je upisano 6062 glasača, a glasovanju ih je pristupilo 2603 ili 42,94%. Od tog broja važećih je bilo 2584, dok je nevažećih bilo 19. Na biračkim mjestima nisu zabilježeni incidenti, ali zato je bilo problema s otvaranjem pojedinih birališta zbog visokog snijega. Najveći problem bio je sa brdsko-planinskim selima Poljicima Kozičkim, Mijacima i Žlibinom, te sa Višnjicom čiji je birački odbor morao pješačiti tri kilometra po snijegu da bi se biračko mjesto uopće otvorilo. Pred većinom birališta sami su članovi biračkih odbora čistili snijeg kako bi omogući pristup biračima koji su se toga dana zaputili obaviti svoju građansku dužnost.

Vrgorska krajina u nedjelju osvanula pod debelim snježnim pokrivačem

nedjelja , 28.12.2014.



U Vrgorskoj krajini je cijelu noć sa subote na nedjelju padao snijeg. U Vrgorcu ga je do jutra napadalo gotovo 30 centimetara. U brdsko-planinskim naseljima Vrgorske krajine palo je do pola metra snježnog pokrivača, a negdje i više. U južnim pripoljskim selima snijega gotovo nije bilo ili je bio pomiješan s kišom. Već kroz rano jutro ralice su očistile autocestu A1 kod Vrgorca, te sve državne ceste koje Vrgorac spajaju s drugim gradovima, nakon čega je uslijedio uklanjanje snijega s lokalnih cesta. Usprkos ažurnosti službi, pojedina brdsko-planinska sela poput Poljica Kozičkih ili Mijaca ostala su veći dan neočišćena, a pokrivač je u Poljicima bio toliki da se nije moglo otvoriti ni mjesto biračko mjesto. Ulice u Vrgorcu nisu bila na vrijeme očišćene, zbog čega su građani iskazivali nezadovoljstvo komunalnim službama na društvenim mrežama. Tome usprkos, ovaj snijeg nije stvorio ni blizu problema kao što je to bio slučaj sa snijegom iz veljače 2012. godine.

Akcija "Bakalar na Badnjak"

srijeda , 24.12.2014.



Akcija Vrgoračkih novina "Bakalar na Badnjak" u potpunosti je uspjela! Cijelo jutro i dio popodneva družili smo se s građanima kojima smo nudili ukusan bakalar koji su spravili naši suradnici. Pripremljeno je bilo preko 250 porcija. Za svaku porciju građani su donirali najmanje deset kuna, većina je davala više od toga, a mnogi su došli samo da bi ostavili svoju donaciju, jer sva zarada ide za financiranje logopeda udruge Osmijeh koji će raditi s njihovim štićenicima. Zapalili smo i badnjak, pa su se svi posjetitelji mogli i ugrijati i pritom poslušati božićne pjesme u izvođenju klape Goromita. Skupljena sredstva predali smo vodstvu udruge Osmijeh
U organizaciji akcije veliku pomoć imali smo od strane Turističke zajednice Grada Vrgorca, Sindikata umirovljenika Hrvatske - podružnica Vrgorac, Udruge Osmijeh, klape Goromite i Mesne industrije Braća Pivac.
Hvala svima koji su se odazvali, hvala svima na lijepim riječima koje ste nam uputili i nadamo se da je bakalar bio ukusan.

ČESTIT BOŽIĆ I SRETNU NOVU GODINU ŽELI VAM REDAKCIJA I SVI SURADNICI VRGORAČKIH NOVINA!

HDZ izgubio vlast u Vrgorcu nakon 21 godine neprekidne vladavine, relativni pobjednik Nezavisna lista mladih!

nedjelja , 21.12.2014.



Danas su u Vrgorcu održani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće. Od ukupno 6.064 birača upisanih u popis birača, glasovalo je 3.230 birača, odnosno 53,27%, od čega je prema glasačkim listićima glasovalo 3.230 birača, odnosno 53,27%. Važećih listića bilo je 3.176, odnosno 98,33%. Nevažećih je bilo 54 listića, odnosno 1,67%.

Iz rezultata je vidljiv apsolutni potop HDZ-ove vlasti u Vrgorcu nakon 21 godine neprekidne vladavine. Naime, najviše glasova na izborima dobila je Nezavisna lista mladih (Kandidacijska lista grupe birača nositelja Ante Pranića) koje je osvojila 1053 glasa ili 33,15%. Na drugom mjestu nalazi se koalicijska lista HDZ-HSS-HDS nositelja Nikše Rose koja je osvojila 1036 glasova ili 32,62%. Na trećemu mjestu je SDP nositelja Rade Bobanca s 618 glasova ili 19,46%. Četvrto mjesto osvojio je HNS nositelja Romana Tolja s 240 glasova ili 7,56%, a posljednji je HSP Ante Starčević nositelja Ante Mihaljevića s 229 glasova ili 7,21%. Nezavisna lista mladih osvojila je većinu u Vrgorcu, Podprologu, Velikom Prologu, Banji, Milošićima, Umčanima, Majićima i Ravči. HDZ je osvojio većinu u Žlibini, Mijacima, Poljicima Kozičkim, Stiljima, Dusini i Kotezima. SDP je osvojio većinu u Draževitićima i Kokorićima. HSP AS je osvojio većinu u Rašćanima.

Prema tim rezultatima, od ukupno 15 vijećnika Gradskog vijeća Vrgorca, Nezavisna lista mladih dobila je pet, koalicija HDZ-HSS-HDS je također osvojila pet, SDP je dobio tri vijećnika, a HNS i HSP AS po jednog. Ispred Nezavisne liste mladih u Vijeće ulaze: Ante Pranić, Ivan Franić, Ljubomir Erceg, Ivan Grbavac i Mirko Vuković. Koaliciju HDZ-HSS-HDS predstavljati će: Nikša Roso, Ivica Šalinović, Tomislav Vukosav, Tomislav Galić i Milenko Franić. SDP-ovci u Vijeću biti će Rade Bobanac, Robert Rešetar i Davor Barbir. HNS će predstavljati Roman Tolj, a HSP AS Ante Mihaljević.

Za formiranje vlasti biti će potrebno osam vijećnika, pa je izgledna koalicija Nezavisne liste mladih s SDP-om i HNS-om, a možda i HSP-om Ante Starčević. Iako nijedna oporbena lista na ovim izborima nije osvojila apsolutnu većinu, sama činjenica da je vladajući HDZ spao na jedva trećinu glasova dovoljno govori o urušavanju njihove lokalne vlasti nakon dva desetljeća vlasti.

Međutim, borba za uspostavljanje nove vlasti tek predstoji. Na dužnosti je i dalje ostao HDZ-ov gradonačelnik Boris Matković. Dosadašnja oporba koja sada ima dvije trećine vijećnika vjerojatno neće podržati njegov proračun, pa uskoro opet možemo očekivati prijevremene izbore, ali ovaj put i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Hoće li dojučerašnja oporba, a sada vlast imati snage opet srušiti HDZ na izborima, pokazati će vrijeme.

VRGORČANI, IZAĐIMO NA IZBORE!



Danas mi Vrgorčani i Vrgorčanke biramo članove našega Gradskog vijeća. Ukupno će se izabrati 15 vijećnika, naših narodnih predstavnika i predstavnica koji će položiti prisegu da će se u narednom mandatu zauzimati za svekoliki probitak Grada Vrgorca i u donošenju odluka se pridržavati Ustava RH, Statuta i odluka Gradskoga vijeća Vrgorca.

Na izbornom listiću moći će te izabrati između pet listi: 1.HDZ-HSS-HDS, 2.HNS, 3.HSP AS, 4.NLM, 5.SDP. Na tim listama nalazi se ukupno 75 Vrgorčana i Vrgorčanki, a vi će te svojim glasovima odlučiti kojih 15 ide u Vijeće, od čega će ih najmanje osam formirati vlast, a ostali će biti oporba.

Nemojte ni slučajno zaobići ove izbore. Vrgorac je malena sredina, svi se poznajemo i svaki glas je bitan. Budite jako kritični prema onima u vašemu okruženju koji nisu previše željni otići na svoje biračko mjesto, potrošiti pet minuta i donijeti odluku važnu za sve nas. Posebno budite kritični prema onima koji vam prodaju demagogiju kako se ništa ne može promijeniti, kako su svi isti, kako njih nitko ništa ne pita i slične umotvorine. Takvim pametnjakovićima predložite da sami formiraju listu pa neka promoviraju svoju viziju Vrgorca, ako im postojeće ne odgovaraju. Mladi, upozorite svoje stare na dužnost glasovanja, stari, probudite svoje mlade iz letargije i povedite ih na biračko mjesto. Svi su važni, svaki glas je bitan.

Tko ne izađe, neka ne kuka u slijedećim godinama.

VIDEO Sučeljavanje kandidata za izbore za Gradsko vijeće Vrgorca

ponedjeljak , 15.12.2014.

Emisija "Aktualno" televizije Jadran od 11. prosinca, u kojoj je održano sučeljavanje kandidata za prijevremene lokalne izbore za Gradsko vijeće Vrgorca, postavljena je na youtube kanal televizije, dostupan svima za gledanje. Neovisno jeste li već donijeli odluku za koga glasovati smatramo da je dobro da emisiju pogledate. Šteta (i sramota) je jedino što se nitko iz HDZ-a nije odazvao sučeljavanju. A to nije morao nužno biti nositelj ako nije bio dostupan, mogao je i predsjednik stranke. Međutim, nisu jer očito smatraju da im je vlast preodređena rođenjem ili nasljedstvom, a sve su ukrasi demokracije u kojima mogu, a ne moraju sudjelovati. Zbog toga čestitamo ostalim kandidatima na hrabrosti na sudjelovanju u emisiji, jer nitko od njih nema previše iskustva u nastupima na malim ekranima.

U prodaji 63. broj Vrgoračkih novina

četvrtak , 11.12.2014.



Iz tiskare je upravo izašao 63. broj Vrgoračkih novina na 44 stranice. Ovaj broj je trebao izaći krajem godine, ali smo rok pomaknuli zbog prijevremenih lokalnih izbora za Gradsko vijeće Vrgorca.

U ovom broju izdvajamo: intervju s novoimenovanom voditeljicom Gradskog puhačkog orkestra „Ljudevit Bačić“ Ivanom Markotić, veliku reportažu o Mjesnom odboru Umčane, povijesne izvore o osnovnom školstvu Vrgorske krajine 1975. godine, pregled svih događaja vezanih za izložbu o Anne Frank, koja je u Vrgorcu bila otvorena kroz studeni. Na čak 11 stranica donosimo prilog o lokalnim izborima. Možete u njemu pronaći svoje biračko mjesto, sve kandidacijske liste i njihove članove, te intervjue s nositeljima listi na izborima. Uz navedeno u ovome broju možete pročitati i mnogo vijesti i vijestica iz politike, sporta i svakodnevnoga života u Vrgorskoj krajini. Tu su kolumne, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i drugo.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, benzinskoj postaji Pivac i trgovini Ante.

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

Objavljene pravovaljane kandidacijske liste za prijevremene izbore za Gradsko vijeće Vrgorca

nedjelja , 07.12.2014.


Gradsko izborno povjerenstvo objavilo je pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih listi za prijevremene izbore za Gradsko vijeće Vrgorca koji će se održati u nedjelju 21. prosinca. Na izborima će biti ukupno pet listi, što znači da na ovim izborima 75 Vrgorčanki i Vrgorčana pokušava ući u Gradsko vijeće. Odnosno, pet kandidata za jedno mjesto. Zanimljivo je, da usprkos najavi, na izbore neće izaći novoosnovana Hrvatska stranka umirovljenika.

ZBIRNA LISTA PRAVOVALJANIH KANDIDACIJSKIH LISTA
ZA IZBOR ČLANICA/ČLANOVA GRADSKOG VIJEĆA GRADA VRGORCA


1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS
HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA - HDS
Nositelj liste: NIKŠA ROSO
2. HRVATSKA NARODNA STRANKA - LIBERALNI DEMOKRATI - HNS
Nositelj liste: ROMAN TOLJ
3. HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ - HSP AS
Nositelj liste: ANTE MIHALJEVIĆ
4. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA
Nositelj liste: ANTE PRANIĆ, mag.ing.aedif.
5. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE - SDP
Nositelj liste: RADE BOBANAC


PRAVOVALJANE KANDIDACIJSKE LISTE

1.
HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS
HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA - HDS
Nositelj liste: NIKŠA ROSO


Kandidatkinje/kandidati:
1. NIKŠA ROSO; HRVAT; VRGORAC, DOMOBRANSKA 6; rođ. 02.10.1966; OIB: 89877135790; M
2. IVICA ŠALINOVIĆ; HRVAT; VRGORAC, POD GLAVICOM 17; rođ. 12.04.1972; OIB: 76402292723; M
3. TOMISLAV VUKOSAV; HRVAT; DUSINA, DUSINA 91; rođ. 10.04.1955; OIB: 32832065879; M
4. TOMISLAV GALIĆ; HRVAT; VRGORAC, POD GLAVICOM 31; rođ. 29.11.1952; OIB: 25710236604; M
5. MILENKO FRANIĆ; HRVAT; DUSINA, DUSINA 125; rođ. 23.02.1981; OIB: 15035948585; M
6. JOSIPA RADIĆ JELAVIĆ; HRVATICA; PODPROLOG, PODPROLOG 43; rođ. 05.12.1980; OIB: 17019184586; Ž
7. DARIO FILIPOVIĆ; HRVAT; STILJA, STILJA 143; rođ. 04.01.1989; OIB: 50530122322; M
8. GORDAN ERCEG; HRVAT; VELIKI PROLOG, VELIKI PROLOG 123; rođ. 01.01.1992; OIB: 29905841425; M
9. STANIMIR OPAČAK; HRVAT; MIJACA, MIJACA 53; rođ. 25.02.1983; OIB: 79229892821; M
10. DUŠKO MARTINAC; HRVAT; VRGORAC, TINA UJEVIĆA 35; rođ. 13.01.1987; OIB: 96372535501; M
11. ANTE MIHALJEVIĆ; HRVAT; DUSINA, DUSINA 25; rođ. 08.06.1989; OIB: 77691156392; M
12. RUDOLF GRLJUŠIĆ; HRVAT; BANJA, BANJA 31; rođ. 23.08.1986; OIB: 21718205355; M
13. NENO KUREVIJA; HRVAT; VRGORAC, PUT PLANE 7; rođ. 28.04.1988; OIB: 92615044549; M
14. ALEN GOVORKO; HRVAT; PODPROLOG, PODPROLOG 64; rođ. 19.10.1984; OIB: 03821913697; M
15. MARIO PISKAČ; HRVAT; VRGORAC, TINA UJEVIĆA 6; rođ. 14.06.1969; OIB: 72935282088; M


2.
HRVATSKA NARODNA STRANKA - LIBERALNI DEMOKRATI - HNS
Nositelj liste: ROMAN TOLJ


Kandidatkinje/kandidati:
1. ROMAN TOLJ; HRVAT; VRGORAC, TRG DR. FRANJE TUĐMANA 2; rođ. 17.02.1982; OIB: 17285778920; M
2. ANTE JELAVIĆ; HRVAT; VRGORAC, HRVATSKIH VELIKANA 64; rođ. 07.08.1982; OIB: 45865206031; M
3. PERICA MARTINAC; HRVAT; VRGORAC, MATICE HRVATSKE 1; rođ. 13.07.1982; OIB: 22128826073; M
4. GORAN TANČICA; HRVAT; VRGORAC, TINA UJEVIĆA 5; rođ. 24.09.1983; OIB: 59430081812; M
5. MARIJANA ŽIVKOVIĆ; HRVATICA; VRGORAC, DOMOBRANSKA 16; rođ. 23.01.1973; OIB: 09825772501; Ž
6. IVAN TENŽERA; HRVAT; VRGORAC, TINA UJEVIĆA 1; rođ. 14.10.1948; OIB: 32011767280; M
7. SREĆKO TOLJ; HRVAT; VRGORAC, PČELINJAK I 11; rođ. 21.01.1971; OIB: 54423479677; M
8. ANTE ERCEG; HRVAT; VRGORAC, HRVATSKIH VELIKANA 57; rođ. 23.01.1990; OIB: 25841964333; M
9. MATKO VUKOVIĆ; HRVAT; PRAPATNICE, PRAPATNICE 28/A ; rođ. 25.09.1971; OIB: 64196099419; M
10. MARIJA GAŠPAR; HRVATICA; VRGORAC, PČELINJAK II 6; rođ. 09.01.1988; OIB: 26611721322; Ž
11. JOSIP PUŠIĆ; HRVAT; VRGORAC, ZAGREBAČKA 3; rođ. 14.01.1962; OIB: 40294276551; M
12. PETAR DROPULIĆ; HRVAT; PODPROLOG, PODPROLOG 6; rođ. 01.11.1984; OIB: 21866091377; M
13. SLOBODAN BULOG; HRVAT; KOKORIĆI, KOKORIĆI 48; rođ. 07.05.1984; OIB: 58954070623; M
14. KLAUDIJA ERCEG; HRVATICA; VRGORAC, FRA IVANA ROŽIĆA 8; rođ. 07.12.1973; OIB: 40799416806; Ž
15. SRDJAN FRANIĆ; HRVAT; VINA, VINA 23; rođ. 16.02.1975; OIB: 27118694006; M


3.
HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ - HSP AS
Nositelj liste: ANTE MIHALJEVIĆ


Kandidatkinje/kandidati:
1. ANTE MIHALJEVIĆ; HRVAT; VELIKI PROLOG, VELIKI PROLOG 9; rođ. 17.01.1984; OIB: 76025386884; M
2. JOZE DROPULIĆ; HRVAT; DUSINA, DUSINA 106; rođ. 27.02.1983; OIB: 00747235294; M
3. RUŽICA MATIJAŠEVIĆ; HRVATICA; RAŠĆANE, RAŠĆANE 159; rođ. 03.06.1971; OIB: 16702162637; Ž
4. SLOBODAN GRANIĆ; HRVAT; VRGORAC, ULICA POD MATOKITOM 16; rođ. 05.09.1956; OIB: 48033666625; M
5. PETAR VUKOSAV; HRVAT; DUSINA, DUSINA 75; rođ. 13.11.1985; OIB: 69723088426; M
6. SLOBODAN ROGLIĆ; HRVAT; DUSINA, DUSINA 22; rođ. 03.11.1957; OIB: 64752180513; M
7. DENIS ĆULAV; HRVAT; VRGORAC, DOMOBRANSKA 15; rođ. 21.12.1978; OIB: 10870398071; M
8. SLAVOLJUB GOVORKO; HRVAT; ORAH, ORAH 29; rođ. 01.10.1963; OIB: 52516496359; M
9. ANTE FRANIĆ; HRVAT; VRGORAC, HRVATSKIH ISELJENIKA 2; rođ. 10.02.1987; OIB: 83733744271; M
10. TOMISLAV DODIG; HRVAT; DUSINA, DUSINA 77; rođ. 18.03.1965; OIB: 66599198441; M
11. ANTE VUKOJEVIĆ; HRVAT; VRGORAC, DOMOBRANSKA 34; rođ. 21.04.1965; OIB: 96038750329; M
12. MARKO RADIĆ; HRVAT; KOTEZI, KOTEZI 51; rođ. 27.09.1992; OIB: 94525654981; M
13. JOŠKO BARBIR; HRVAT; DRAŽEVITIĆI, DRAŽEVITIĆI 28; rođ. 28.03.1982; OIB: 75319356050; M
14. ANTE BARBIR; HRVAT; DUSINA, DUSINA 51; rođ. 11.07.1991; OIB: 34266327183; M
15. MARKO ŠALINOVIĆ; HRVAT; VRGORAC, ULICA DR. DUŠANA FRANIĆA 6; rođ. 07.12.1985; OIB: 52826873215; M


4.
KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA
Nositelj liste: ANTE PRANIĆ, mag.ing.aedif.


Kandidatkinje/kandidati:
1. ANTE PRANIĆ, mag.ing.aedif.; HRVAT; VRGORAC, TINA UJEVIĆA 3; rođ. 06.12.1987; OIB: 47849740448; M
2. IVAN FRANIĆ; HRVAT; VELIKI PROLOG, VELIKI PROLOG 40; rođ. 25.10.1979; OIB: 92848935249; M
3. LJUBOMIR ERCEG, dr.med.dent.; HRVAT; VELIKI PROLOG, VELIKI PROLOG 50; rođ. 13.12.1980; OIB: 58225422206; M
4. IVAN GRBAVAC, mag.educ.inf.et techn.; HRVAT; VRGORAC, ULICA MARKA MARULIĆA 4; rođ. 04.09.1986; OIB: 01338772311; M
5. MIRKO VUKOVIĆ, bacc.ing.aedif.; HRVAT; PRAPATNICE, PRAPATNICE 26; rođ. 24.08.1989; OIB: 88751992021; M
6. mr. IVAN ŠARIĆ; HRVAT; VRGORAC, HRVATSKIH VELIKANA 2; rođ. 15.04.1973; OIB: 15906839430; M
7. MARKO JELAVIĆ, dipl.ing.inf.; HRVAT; PODPROLOG, PODPROLOG 34; rođ. 11.11.1965; OIB: 56896608134; M
8. ŽELJANA DIVIĆ; HRVATICA; VRGORAC, VUKOVARSKA 7; rođ. 29.05.1972; OIB: 32438567304; Ž
9. DRAŽEN TOLIĆ; HRVAT; KOTEZI, KOTEZI 85; rođ. 09.01.1977; OIB: 49816376908; M
10. IVICA TAMBUROVIĆ, bacc.ing.el.; HRVAT; ZAVOJANE, ZAVOJANE 210; rođ. 11.09.1986; OIB: 35268062180; M
11. MIRKO VUKOSAV; HRVAT; DUSINA, DUSINA 55; rođ. 18.07.1994; OIB: 72761274611; M
12. DARIO GAŠPAR; HRVAT; UMČANI, UMČANI 88; rođ. 14.07.1981; OIB: 62272277960; M
13. MILE HERCEG, dipl.ing.građ.; HRVAT; VRGORAC, ULICA MARKA MARULIĆA 6; rođ. 14.07.1985; OIB: 10694692364; M
14. KRISTINA JELAVIĆ, mag.paed.; HRVATICA; VRGORAC, DOMOBRANSKA 19; rođ. 24.04.1988; OIB: 54648171253; Ž
15. MARKO GRLJUŠIĆ, bacc.ing.aedif.; HRVAT; BANJA, BANJA 31; rođ. 21.11.1987; OIB: 06828256321; M


5.
SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE - SDP
Nositelj liste: RADE BOBANAC


Kandidatkinje/kandidati:
1. RADE BOBANAC; HRVAT; VRGORAC, VUKOVARSKA 35; rođ. 07.12.1978; OIB: 38096506456; M
2. ROBERT REŠETAR; HRVAT; ORAH, ORAH 74; rođ. 07.11.1973; OIB: 23065325075; M
3. DAVOR BARBIR; HRVAT; DRAŽEVITIĆI, DRAŽEVITIĆI 67; rođ. 02.08.1966; OIB: 99674915286; M
4. STANKA BAŠIĆ; HRVATICA; VRGORAC, ULICA LIPANJSKIH ŽRTAVA 3; rođ. 04.09.1975; OIB: 49462060770; Ž
5. GOJKO TRLIN; HRVAT; RAVČA, RAVČA 41; rođ. 05.05.1955; OIB: 83382881361; M
6. OZREN GAŠPAR; HRVAT; UMČANI, UMČANI 84/A ; rođ. 08.09.1970; OIB: 88551989677; M
7. SLOBODAN VUJICA; HRVAT; VRGORAC, TINA UJEVIĆA 11; rođ. 26.04.1986; OIB: 04045502441; M
8. MILORAD TOLJ; HRVAT; VRGORAC, PČELINJAK I 7; rođ. 02.10.1953; OIB: 42250700409; M
9. IVANA VUJČIĆ; HRVATICA; DUGE NJIVE, DUGE NJIVE 34; rođ. 15.11.1980; OIB: 25360946437; Ž
10. TVRTKO JELAVIĆ; HRVAT; VRGORAC, A.K.MIOŠIĆA 2; rođ. 22.04.1973; OIB: 84304204072; M
11. PAVAO RADONIĆ; HRVAT; BANJA, BANJA 10; rođ. 10.12.1963; OIB: 20469960125; M
12. IVAN IVIČEVIĆ; HRVAT; KOTEZI, KOTEZI 90; rođ. 31.10.1960; OIB: 76096716547; M
13. ŽELJAN BARBIR; HRVAT; DRAŽEVITIĆI, DRAŽEVITIĆI 2; rođ. 13.04.1990; OIB: 14480345132; M
14. GORAN TOLIĆ; HRVAT; KOTEZI, KOTEZI 86; rođ. 09.03.1966; OIB: 31020004610; M
15. MARKO JELAVIĆ; HRVAT; VRGORAC, TINA UJEVIĆA 9; rođ. 18.10.1978; OIB: 29162908993; M

Matica prešla preko Vinskog mosta!

subota , 06.12.2014.



Goleme količine vode u Matici koje se spuštaju od Kutca u samo sat vremena su digle razinu vode za metar ispod Vinskog mosta, pa je voda prešla preko njega! Preko mosta se moglo prijeći prije pola sata (13:30 sati), ali voda raste velikom brzinom pa vjerojatno promet uskoro neće biti moguć.

Ova poplava, kao i stotine onih prije nje, pokazuje svu apsurdnost projekta odvodnje od Lukavca prema Birini za koji se grčevito zalažu Hrvatske vode i lokalna gradska vlast u Vrgorcu, a protive vrgorski poljoprivrednici. A protive se s razlogom, jer ključ problema s poplavama u Jezeru je Kutac. Njegovu vodu je potrebno preusmjeriti prema Striševoj, a ne ju gurati prema Lukavcu gdje bi se trebala spojiti s vodom iz Rastoka i odatle prema Birini. Ako se ovaj projekt realizira, a njime se želi koristiti Pločama radi ispiranja njihove kanalizacije, onda će nastati poplave prema kojima ova današnja izgleda kao plitki potok.

Konstruktivnosti radi, pedeset snimljenih fotografija ćemo danas poslati Hrvatskim vodama uz poziv da dovedu svoje inženjere na Vinski most umjesto da crtaju planove po svojim zagrebačkim ili splitskim uredima.

SDP Vrgorac: Tražimo ostavke odgovornih u HAC-u za agencijsko zapošljavanje na autocesti kod Vrgorca!

četvrtak , 04.12.2014.



Gradski odbor Gradske organizacije SDP-a Vrgorac hitno se sastao večeras kako bi raspravljao o najnovijim događajima vezanima za agencijsko zapošljavanje djelatnika na autocesti kod Vrgorca. Istaknuli su kako su posljednjih tjedan dana pokušali apelirati na HAC-ONC i resorno ministarstvo da se povuče odluka o agencijskom zapošljavanju djelatnika na autocesti kod Vrgorca i da se raspiše javni natječaj za djelatnike na koji će se i Vrgorčani moći prijaviti, onako kako je to predsjednik Uprave HAC-ONC-a obećao prije godinu dana. Kako ništa od traženja nije uspjelo, Gradski odbor SDP-a se sastao i izradio priopćenje za medije. Osim medijima, priopćenje je poslano i SDP-u Hrvatske, premijeru Zoranu Milanoviću, ministru pomorstva, prometa i veza Siniši Hajdašu Dončiću i HAC-ONC-u, te ga prenosimo u cijelosti.

"Od saznanja preko medija da su „Hrvatske autoceste – održavanje i naplata cestarine d.o.o.“ zaposlile djelatnike na vrgoračkom dijelu autoceste putem agencije, a ne javnog natječaja, SDP Vrgorac je kroz posljednjih tjedan dana pokušao razumom apelirati na HAC-ONC i resorne državne institucije ističući kako nećemo prihvatiti zapošljavanja bez natječaja za koja nitko ne zna, pa tako ni brojni Vrgorčani koji su se nadali radnom mjestu na vrgoračkom dijelu autoceste (Centar za kontrolu prometa Vrgorac). Preko agencije, naime, zaposleni su djelatnici koji nisu Vrgorčani, a da za zapošljavanje Vrgorčani nisu ni znali.

Iako smo u više navrata isticali kako su Vrgorčani višestruko jeftiniji za HAC-ONC jer im ne treba plaćati putne troškove kao radnicima iz okolnih gradova, te iako je Alen Kruhak, predsjednik Uprave HAC-ONC-a prije godinu dana obećao da će se u veljači 2014. raspisati javni natječaji za djelatnike koji su na ovom dijelu autoceste potrebni, ništa od toga se nije dogodilo.

Zbog svega navedenoga, Gradski odbor Gradske organizacije SDP-a Vrgorac je na svojoj hitnoj sjednici održanoj u četvrtak 4. prosinca 2014. godine donio odluku kojom zahtjeva da Vlada Republike Hrvatske i resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zatraže ostavke svih osoba u Upravi i Nadzornom odboru HAC-ONC-a, te u samoj tvrtci, koji su na bilo koji način odgovorni za provođenje netransparentnog zapošljavanja preko agencije, a za koji su znali samo odabrani.

S ovakvom HAC-ONC-ovom katastrofalnom kadrovskom politikom na području Vrgorca se nikada nećemo složiti, i zato zahtijevamo mijenjanje poslovodne prakse koja je po Vrgorac i njegovu okolicu dosad bila isključivo negativna! Također, odlučno tražimo da se spomenuto zapošljavanje preko agencije povuče, te da se ista više ne provode u budućnosti. Tražimo također raspisivanje javnog natječaja za stalne djelatnike na vrgoračkom dijelu autoceste na koji će se Vrgorčani moći javiti.

Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni, SDP Vrgorac neće imati izbora već će organizirati građanski prosvjed kod ulaza na autocestu A1 kod Vrgorca, kojim će javnost upoznati s razlozima našega nezadovoljstva.

S našim stavovima iz ovoga zaključka ćemo preko stranačke infrastrukture upoznati predsjednika SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednika županijske organizacije Arsena Bauka, te Predsjedništvo i Glavni odbor stranke. Gradski vijećnici Vrgorca iz redova SDP-a poslati će tekst zaključka Vladi Republike Hrvatske, resornom ministarstvu, Upravi HAC-ONC-a i medijima.

SDP Vrgorac se uvijek borio za interese svojih sugrađana i nećemo dopustiti nijednoj instituciji ili javnoj tvrtki da se našim gradom služi kao loptom za napucavanje.

Vrgorac, 4. prosinca 2014.

Gradska organizacija SDP-a Vrgorac
Gradski odbor stranke
Predsjednik Gradske organizacije: Rade Bobanac, dipl. iur."

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>