Na današnji dan prije šest godina izašao je prvi broj Vrgoračkih novina

ponedjeljak , 30.06.2014.



Na današnji dan prije točno šest godina – dakle 30. lipnja 2008. godine svjetlo dana ugledao je prvi broj Vrgoračkih novina, a pred šestu obljetnicu izašao je 60. broj, koji je zaokružio rad malene grupe Vrgorčana u ovom razdoblju.

Prvi broj Vrgoračkih novina predstavljen je publici u ugodnom ambijentu danas blagopočivajućeg restorana „Tin“ 30. lipnja 2008. godine. Urednik novina bio je (i još jest) Ante Šalinović, a njegov zamjenik Jure Divić. Logo novine izradio je Dražen Cvjetković, dok je lektorica bila Antonija Galić. Predsjednik udruge Vrgoračke novine je Miljenko Pivac. Redakcija je u početku brojala petnaestak ljudi.

Prvi broj nije tehnički kvalitetan kao posljednji brojevi, ali je s vremenske udaljenosti od šest godina izuzetno zanimljiv. Nešto prije izlaska prvog broja Vrgorac je napokon dobio svoj prvi semafor, iako su se mnogi vozači na njegovo postojanje navikavali još godinama kasnije. I taj semafor je bio glavna tema prvog broja. Na crno-bijelim stranicama prvog broja gradonačelnik nas je uvjeravao kako se u našemu gradu „zaposlenja ne dobivaju po stranačkoj pripadnosti“. Urednik je u svome uvodniku pozivao na buđenje Vrgorca, dok nas je svojim tekstom i fotografijama Jure Divić obavijestio kako je u tijeku izgradnja Trga hrvatskih branitelja kraj zgrade bivšeg Komiteta. Mladi Rade Bobanac postao je tada predsjednik Foruma mladih SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, a njegov kolega Ivan Šarić postao predsjednik podružnice HSP-a Vrgorac. U to vrijeme pošta je radila samo do 15 sati, Podprolog je dobio uspornike, a u Stiljima se pričalo kako će nikad otvoreni poštanski ured u tome selu biti prenamijenjen za mrtvačnicu. Đoko nam je u svojoj kolumni objasnio kako je nastala uzrečica „gripom u rebra“, Drago Glamuzina je pričao o svom romanu prvijencu „Tri“, a HMNK Vrgorac je upravo ušao u Prvu Hrvatsku malonogometnu ligu.

Od toga prvog broja, koji s današnjeg vremenske distance može izgledati jednostavan i djetinjast, prošlo je dugih šest godina, a za nas u redakciji prošlo je šezdeset brojeva novina. Jer baveći se ovim poslom, gubite dojam o protočnosti vremena, već sve računate od izlaska jednog broja do drugog. Redakcija je u osmom broju doživjela jedinu ozbiljniju rekonstrukciju, a kroz cijelo vrijeme izlaženja našega lista, kroz redakciju je prošlo oko četrdeset osoba. I da budemo krajnje neskromni, Vrgoračke novine dale su veliki doprinos razvoju novinarstva u našemu gradu. Pokrivali smo sve moguće teme iz društvenog života našega grada (organizirali i tribine), a to nije bilo nikako lako, posebno u situaciji kada uvijek nedostaje ljudi, vremena, novca i suradnje gradskih vlasti. Tiskano izdanje Vrgoračkih novina, Vrgoračke novine na društvenim mrežama i Blog od Vrgorca Grada svakodnevno, već šest godina donose i prenose sve postojeće informacije o Vrgorcu, a taj zadatak ponekad zna biti izuzetno zamoran i težak. Građani očito cijene naš angažman jer prodaja Vrgoračkih novina otpočetka do danas nikada nije doživjela ozbiljniji pad. Konstantno se zadržavamo na planiranim brojkama prodaje, a koje garantiraju da naš list ulazi u najveću većinu vrgorskih domaćinstava. Koristimo ovu priliku da pozovemo Vrgorčanke i Vrgorčane da nam se jave i okušaju u pisanju, kako bi novina i dalje živjela.


<< Arhiva >>