Zabranjeno videosnimanje sjednica Gradskog vijeća!

ponedjeljak , 16.06.2014.



Prije dva tjedna Nezavisna lista mladih kontaktirala je Vrgoračke novine s molbom za pomoć prilikom snimanja sjednica Gradskog vijeća videokamerom, a da se snimke prenose na internet. Kako su predstavnici te političke organizacije na sjednici Gradskog vijeća krajem 2013. godine onemogućeni u namjeri snimanja sjednice i to pod obrazloženjem da oni nisu medij, oni su bili mišljenja da bi u koordinaciji s Vrgoračkim novinama mogli ostvariti svoj cilj.

Redakcija Vrgoračkih novina prihvatila je prijedlog Nezavisne liste mladih i početkom lipnja uputila dopis predsjedniku Gradskog vijeća Nikši Rosi kojim ga je obavijestila kako će uz standardnog dopisnika Vrgoračkih novina koji prati sjednicu za tiskano izdanje naših novina, sjednicu videokamerom pratiti i snimatelj s akreditacijom Vrgoračkih novina. Svoj smo zahtjev temeljili na člancima 111 i 112 Poslovnika Gradskog vijeća koji jamče javnost sjednica.

Predsjednik Gradskog vijeća uputio je negativan odgovor Udruzi Vrgoračke novine na njezinu obavijest o snimanju, a isti smo primili jutros. U odgovoru se, između ostaloga navodi: „Cijeneći Vašu brigu da prenesete rad Vijeća građanima grada Vrgorca, moram Vas izvijestiti da Vi, kao udruga građana, niste ovlašteni raditi video snimanje sjednice Vijeća.“ Navodi se također da „ukoliko određena medijska – TV kuća iskaže interes za prenošenje sjednica Gradskog vijeća Grada Vrgorca, to uz najavu može u svakom trenutku i učiniti.“ Poznato je da Vrgoračke novine vrlo profesionalno prate sjednice Gradskog vijeća već pet godina, i to preko dugih izvješća u našim novinama, pa nam je kraj ovog odgovora predsjednika Rose i najzanimljiviji. U njemu se kaže: „…Čuvajući dostojanstvo ovog Gradskog vijeća i samih vijećnika, ne mogu dopustiti neprofesionalan odnos prema radu istog, ma koliko plemenite Vaše namjere bile“.

Kao legalisti, Vrgoračke novine će poštovati ovu odluku, iako je smatramo nepotrebnom i nerazumljivom, te protivnom ideji povećavanja transparentnosti rada Gradskog vijeća. Međutim, akreditacija koju smo dali snimatelju Nezavisne liste mladih ostaje na snazi. Kako smo jutros mogli doznati od predstavnika te političke organizacije, u slučaju da predsjednik Vijeća naredi uklanjanje kamere, vijećnici Nezavisne liste mladih će osobno držati kameru na stolu ispred sebe, ocjenjujući da po Poslovniku Gradskog vijeća javnost ima pravo biti obaviještena o djelovanju Gradskog vijeća putem svih tehničkih pomagala koja su medijima na raspolaganju, neovisno radi li se o tiskanom ili elektroničkom mediju, ili TV kući.

Međutim, Vrgoračke novine će se žaliti na odluku predsjednika Gradskog vijeća (iako je u pisanom obliku nismo dobili) kojom se odsad novinarima koji prate rad Gradskog vijeća više neće dostavljati materijali za sjednice. Ta odluka nije u skladu s člankom 114. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Vrgorca. Te smo materijale uredno dobivali posljednjih pet godina i oni su nam neophodni u vjerodostojnom praćenju rada Gradskog vijeća. Također, zatražiti ćemo da se sjednice održavaju u popodnevnim satima, jer jutarnji termini dopisnicima naših novina često ne odgovaraju zbog različitih obveza.

<< Arhiva >>