VRGORAC Prikupljanje potpisa za referendum protiv outsourcinga u javnom i državnom sektoru

petak , 06.06.2014.



Povodom namjere Vlade Republike Hrvatske da provede outsourcing u javnom i državnom sektoru, odnosno izdvajanje čistačica, domara i drugog pomoćnog osoblja iz javnog u privatni sektor, 17 sindikata čije članstvo broji 125 tisuća članova pokrenulo je u razdoblju od 5. do 18. lipnja akciju prikupljanja potpisa birača za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv outsourcinga odnosno protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru.

Kako ističu sindikati, smatrajući da provođenje outsourcinga u javnom i državnom sektoru predstavlja veliki problem koji će imati dalekosežne štetne posljedice po radnike, radna mjesta i kvalitetu pružanja usluga u navedenim sektorima, potrebno je provesti ovu akciju prikupljanja potpisa građana i na taj način pokušati inicirati raspisivanje referenduma za donošenje zakona protiv outsourcinga u javnom i državnom sektoru. Osim toga, uključeni u ovu akciju smatraju da država neće uštedjeti nikakva sredstva provođenjem ovog izdvajanja radnika, odnosno, realno je očekivati povećanje troškova državnog proračuna za ove poslove kada se između radnika i države „ubaci“ posrednik, odnosno poslodavac.

Prijedlogom outsourcinga biti će obuhvaćeni radnici na slijedećim poslovima: čišćenje (13.763), održavanje (4.308), pranje i peglanje (995), priprema hrane i pića (4.493), prijevoz (2.065) i zaštita (877). Odnosno ukupno 26.501 radnik.

Predloženi outsourcing pogoditi će socijalno najslabije kategorije s najnižim plaćama. Sigurnost zaposlenja garantira se samo za razdoblje od 1 do 2 godine. Doći će do česte promjene poslodavca na nepromjenjivim poslovima. Radnici će biti dodatno angažirani na poslovima koje novi poslodavac obavlja na drugim lokacijama. Kod manjih poslodavaca biti će nemoguće sindikalno organiziranje u svrhu zaštite radničkih prava. Outsourcirani radnici više neće dijeliti sudbinu ostalih zaposlenih – cijena njihovog rada ostaje trajno zamrznuta, dok je cijena usluge promjenjiva. Otvara se prostor za dodjeljivanje poslova tvrtkama - stranačkim satelitima, odnosno onima čiji su vlasnici osobe povezane s politički imenovanim čelnicima.

Zbog svega navedenoga pozivamo Vas da se odazovete pozivu i potpišete peticiju kojom će se preko 26 tisuća radnika, a vjerojatno i drugi u budućnosti, izvući od opasnosti da ih se prebaci u privatni sektor, što bi neminovno dovelo do snižavanja njihovih plaća i smanjivanja radničkih prava.

Potpisi se prikupljaju i u Vrgorcu putem članova školskog sindikata u Osnovnoj školi Vrgorac. Dvije subote, 7. i 14. lipnja od 8 do 12 sati na Pijaci, preko puta stare Pošte i Vrgorčani će moći potpisati ovu peticiju, pa vas ovom prilikom pozivamo da se odazovete u rekordnom broju i da na vrijeme spriječimo namjeru Vlade o provođenju outsourcinga. Vjerojatno ćemo biti na štandu i kroz radni tjedan, ali o tome će te na vrijeme biti obaviješteni.

NE ZABORAVITE ponijeti JMBG ili OIB.
OIB imate na zdravstvenoj iskaznici.

<< Arhiva >>