Nezavisna lista mladih pokreće postupak izglasavanja nepovjerenja Nikši Rosi

srijeda , 05.02.2014.



Nezavisna lista mladih najavila je danas da pokreće proceduru izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Gradskog vijeća Grada Vrgorca Nikši Rosi, zbog, kako ističu, redovitog kršenja Poslovnika i Statuta Grada Vrgorca. Lista ima mnogo prigovora na rad Nikše Rose, a najvažnije su istaknuli u četiri točke:

1. Kršenje članka 28. Poslovnika rada Gradskog vijeća Grada Vrgorca („Sastav radnih tijela Vijeća i njihovih predstavnika razmjeran je strukturi Gradskog vijeća“). Nezavisna lista mladih ima dva vijećnika u Gradskom vijeću, a niti jednog od pedesetak mogućih u sastavima Radnih tijela Gradskog vijeća (odbori i povjerenstva). Kako ističu, pismeno su uputili zahtjev predsjedniku Gradskog vijeća da ispuni svoju dužnost po članku 13. („koordinira u ostvarivanju prava i izvršavanju dužnosti vijećnika“).
Nikša Roso po tom pitanju ništa nije poduzeo.

2. Nikša Roso je zabranio snimanje sjednice Gradskog vijeća Grada Vrgorca iako su sjednice po članku 111. javne.

3. Odgovori na vijećnička pitanja dolaze mjesec dana nakon upita, iako po članku 49. pismeni odgovor se mora dati u roku od 15 dana.

4. Iako je klub vijećnika SDP-a zatražio sazivanje sjednice 18. siječnja 2014, predsjednik Vijeća sazvao je sjednicu tek za 12. veljače 2014., iako po članku 82. sjednica se mora sazvati u roku od 15 dana od primitka zahtjeva.

Da bi Nezavisna lista mladih pokrenula postupak izglasavanja povjerenja Predsjedniku Gradskog vijeću trebaju joj potpisi trećine vijećnike, odnosno petorice. Lista ima dva vijećnika, ali će ponuditi i ostalim strankama u Vijeću da i njihovi vijećnici podrže ovu inicijativu. Službeni stav drugih stranaka nije poznat, ali koliko smo mogli danas saznati, SDP će podržati inicijativu iz niza razloga, posebno zbog posljednje odluke Nikše Rose da sjednicu Gradskog vijeća održi gotovo mjesec dana nakon što je Klub SDP-a istu i zatražio, usprkos hitnosti situacije. Naime, proces pravosudne reforme je na vrhuncu i prijedlog SDP-a o prebacivanju Vrgorca pod nadležnost splitskih sudova mora što hitnije biti raspravljen na Gradskom vijeću. Za pretpostaviti je da će vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSP Ante Starčević podržati predsjednika iz svojih redova.

<< Arhiva >>