Apel gradskih vijećnika ministru: Ostojiću, naložite policiji da ne kažnjava stanovnike pograničnih mjesta

subota , 25.01.2014.



Pet gradskih vijećnika Gradskog vijeća Vrgorca uputilo je otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću u kojem traže da granična policija prestane kažnjavati stanovnike pograničnih poslova ispisivanjem kazni za ilegalan prijelaz granice u iznosu od dvije do deset tisuća kuna tijekom prelaska granice zbog odlaska u crkvu, posjet rodbini, poljoprivredne poslove i slično. Iako nije potpuno jasno na temelju kojega zakona ili pravilnika bi Ostojić mogao narediti načelniku postaje ili pojedinom policajcu da kažnjava ili ne kažnjava ovoga ili onog pojedinca, pismo svakako otvara brojna pitanja vezana za režim prelaska granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine za lokalno stanovništvo nakon ulaska u Europsku uniju. Koliko je građana dosad kažnjeno zbog takvog prelaska, nije nam poznato, no pokušati ćemo saznati.

Tekst pisma prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine ministre,

Stupanjem na snagu novog režima prelaska državne granice između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz obvezno posjedovanje pograničnih propusnica, svjedočimo svakodnevnom kažnjavanju naših sugrađana koji imaju prebivalište u drugim gradovima i mjestima RH. Veliki broj naših državljana posjeduje imovinu, oranice, vinograde i kuće u pograničnom području sa Bosnom i Hercegovinom.

Svakog vikenda dolaze na ovo područje održavati ta ista imanja. Međutim, imanja su usitnjena i nalaze se s jedne i druge strane državne granice. Vjerujemo kako Vam je poznata konfiguracija terena na području Vrgorca, Imotskog i Metkovića.

Kako bi naši državljani prešli s jedne njive na drugu, udaljene nekoliko metara, a između njih prolazi državna granica, moraju putovati i do pedeset kilometara udaljenog graničnog prijelaza ili im prijeti kazna od nekoliko tisuća kuna zbog ilegalnog prelaska državne granice.

Gospodine ministre, molimo Vas da naložite djelatnicima MUP-a i pograničnim policijskim postajama da ne kažnjavaju naše državljane koji dolaze na obrađivati svoja imanja i silom prilika moraju prelaziti državnu granicu zbog toga.

Također Vas molimo da u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova RH iznađete modul koji bi predložili Bosni i Hercegovini, a prema kojem bi do svojih imanja u pograničnom području mogli dolaziti i naši državljani koji nemaju prebivalište u pograničnom području, ali posjeduju nekretnine, imanja i obiteljske grobnice.

Iskreno se nadamo pozitivnom odgovoru.

Srdačan pozdrav,

Gradski vijećnici:

Josip Granić, Slobodan Granić, Ante Pranić, Nikša Roso i Ivan Franić“

<< Arhiva >>