Gradonačelnik Boris Matković za klevetu tužio vijećnika Radu Bobanca zbog stavova izrečenih u Vrgoračkim novinama

utorak , 27.08.2013.



Gradonačelnik Vrgorca Boris Matković učinio je dosad nezamislivi presedan u vrgorskoj politici. Zbog javno izrečenih riječi i mišljenja tužio je za klevetu svog političkog protivnika i tako u naš grad na mala vrata praktički uveo verbalni delikt.

Naime, Vrgoračke novine su u posjedu privatne tužbe kojom je Boris Matković (HDZ) preko splitskog odvjetnika Željka Gulišije tužio predsjednika SDP-a Vrgorac i gradskog vijećnika Radu Bobanca na Općinskom sudu u Metkoviću za kazneno djelo klevete (Članak 149., stavak 2. i 1. Kaznenog zakona) zbog stavova izrečenih u intervjuu objavljenom u 50. broju Vrgoračkih novina iz travnja ove godine. Prva rasprava o tužbi održati će se 20. rujna na sudu u Metkoviću u 10 sati.

Tekst tužbe sastoji se od citata Bobančevih riječi u već spomenutom intervjuu, te iako se u njima nigdje ne spominje ime Borisa Matkovića, isti se u njima očito prepoznao i podignuo privatnu tužbu. Tako je Matković, međuostalim, osporio Bobančeve navode da je vrgorska vlast izabrana na temelju nelegitimnih izbora, da je vlast upropastila 400 milijuna kuna da bi ostvarila osobne interese, zatim navode da je Vrgorac uništila mala skupina ljudi koji gledaju svoj interes, stav da je 'dvojac sa kormilarom' uništio Vrgorac i slično. Tekst cijele tužbe možete pročitati ispod članka.

Za sve spomenuto Matković od Bobanca traži 400 dnevnih dohodaka, odnosno svotu od 100 tisuća kuna.

Zanimljivo je za spomenuti da je Matković za podizanje tužbe tražio podršku Glavnog odbora HDZ-a Vrgorac, čiji je i sam član. Prema našim informacijama, uz iznimku člana GO-a Vedrana Hrstića, koji je izrazio suzdržanost prema tužbi, ostali prisutni članovi Odbora su podržali tužbu, čime su za istu prihvatili odgovornost.

Tuženi Bobanac nam je dao ekskluzivnu izjavu vezanu za ovu temu. Istaknuo je da se ne brine zbog tužbe, ali da trenutno radi na prikupljanju vrlo opsežne dokumentacije od državnih i gradskih službi, te upućenih pojedinaca, na temelju koje planira graditi svoju obranu. Bobanac je također dodao da u intervjuu nije rečeno ništa više ni manje od onoga što je cijela oporba govorila posljednje četiri godine u Gradskom vijeću i izvan njega. 'Intervjuu dat Vrgoračkim novinama u travnju je suukus svega dotad izrečenog', rekao je Bobanac.

Letimičnim pregledom arhive Vrgoračkih novina uvidjeli smo da je na Gradskom vijeću Vrgorca, te u intervjuima datima Vrgoračkim novinama u 28., a posebno u 49. broju, bivši vijećnik i poduzetnik Miljenko Pivac također uputio brojne optužbe na račun vrgorske vlasti, ali zanimljivo je da Matković protiv poduzetnika Pivca nije podnio nikakvu prijavu niti tužbu, ali zato jest protiv Bobanca.

Dodajemo da su pojedini članovi SDP-a Vrgorac mišljenja da bi SDP i Bobanac trebali podnijeti protutužbu protiv Matkovića, kao i članova Glavnog odbora HDZ-a Vrgorac jer su mu dali legitimitet za podizanje tužbe za koju SDP-ovci ocjenjuju da je vrlo tanka u argumentima. Doznajemo da ni Bobanac ni njegova stranka zasad nisu donijeli nikakvu odluku koja bi išta u tome smjeru.

Uglavnom, očekuje nas zanimljiva politička jesen u Vrgorcu, pod uvjetom da Grad Vrgorac u međuvremenu ne bankrotira zbog jako teške financijske situacije, posebno u Komunalnom.

<< Arhiva >>