MINISTAR JOVANOVIĆ: Mijenjati će se zakon, napad na nastavnika tretirati će se kao napad na policajca

utorak , 02.07.2013.



Zbog nezabilježenog slučaja napada roditelja na nastavnicu u Vrgorcu, u Osnovnoj školi 'Vrgorac' danas je boravio ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović. Obraćajući se medijima u školskoj knjižnici, ministar Jovanović je istaknuo kako napad na nastavnicu traži najstrože sankcioniranje počinitelja koji je i vlastitom djetetu uskratio temeljna prava braneći mu da ide u školu, što govori puno o njemu, rekao je Jovanović. U nastavku je rekao kako je ovom slučaju i njegovom strogom sankcioniranju, ali i o preventivnim programima da se napadi više ne bi događali, razgovarao sa ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, ministrom pravosuđa Orsatom Miljanićem i potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić. Zbog toga je najavio upućivanje zakonskog prijedloga u proceduru kojim će se napad na prosvjetnog djelatnika kažnjavati kao i napad na policijskog djelatnika. Jovanović je također apelirao na roditelje da rade sa svojom djecom, da ne pokušavaju preko njih ostvariti vlastite neostvarene ambicije. Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućem uvođenju zaštitara u škole, Jovanović je rekao kako je protiv toga da naše škole postanu utvrde s policajcima koji naoružani do zuba stoje ispred, ističući kako to nije rješenje. - Roditelji moraju poštivati svoje nastavnike, a onda će ih poštovati i djeca. Ključ problema je u obitelji koja je izgubila sve vrijednosti koje bi trebala imati u modernom društvu, rekao je Jovanović, dodajući kako će učiniti sve da bilo koji nastavnik ne bi strahovao na svom radnom mjestu, dodajući da od nastavnika koji uče djecu počinje izgradnja cijelog društva.
Medijima se obratio i ravnatelj Osnovne škole Ivo Klinac. - Jučer Klis, danas Vrgorac, sutra će biti Karlovac ili Pula, svejedno. Napadi na učitelje su postali česti i tu se nešto mora napraviti, rekao je Klinac, ističući da Osnovnoj školi treba psiholog te je zamolio ministra da se zauzme kako bi ga i dobila.
Medijima se obratila i napadnuta nastavnica Miranda Vukšić koja je opisala sam događaj. – Bio je to jak šamar, šamar čovjeka koji je srušio ormare, da, jako je boljelo, rekla ja nastavnica Vukšić.
Dok je trajala konferencija za novinare, iz Dubrovnika je stigla informacija da je sutkinja istrage napadaču Ivici Pivcu odredila jednomjesečni pritvor.

<< Arhiva >>