HDZ održao predizborni skup

nedjelja , 12.05.2013.



Popodne je na Korzu održan predizborni skup HDZ-a i njegovih partnera. Za razliku od prijašnjih skupova takve vrste, ovaj je protekao sa ispodprosječnom posjećenošću. Na Korzu se tako pojavilo jedva stotinjak članova i simpatizera stranke i njezinih koalicijskih partnera, uglavnom iz vrgorskih sela, dok su se prisutni građani Vrgorca jedva mogli izbrojiti na prste dvije ruke. Bar pola skupa činili su djelatnici gradske uprave, njezinih ustanova i tvrtki koji su logistički pokrivali skup (nadamo se da je HDZ njihove usluge platio Gradu Vrgorcu), iako se mora priznati da je i među tom populacijom odaziv bio slabašan. Ni blizu velebnih skupova kakve je HDZ organizirao u Vrgorcu prije nekoliko godina.

Početak skupa kasnio je čak sat i pol, a nakon što je pod voditeljskom palicom Ane Sušac-Šalinović započeo, prvi se okupljenima obratio dosadašnji gradonačelnik i kandidat za gradonačelnika Vrgorca koalicije HDZ-HSS-HSP AS Boris Matković. On je u svom prepoznatljivom duhu uglavnom govorio o projektima koje je njegova vlast pokrenula u Vrgorcu u posljednjih dvanaest godina, a značajan dio govora je posvetio unutrašnjim neprijateljima, 'njima', 'onima' i 'tima'. Izrazio je uvjerenje da će pobijediti već u prvom krugu, i da će 19. svibnja u 19 sati proslaviti pobjedu onako kako to HDZ zna. Nadamo se ne onako kao 2009. godine.

Nakon Matkovića, skupu se obratio predstavnik županijskog HSP-a Ante Starčević (zaboravio sam mu ime) koji je uglavnom 'nadahnuto' govorio o puškama, topovima, hrvatskoj tradiciji, stanju u državi 'koje je gore nego 1991. godine', bezbožnoj vlasti i slično. Dakle govorio je u skladu sa već uvelike poznatim nacionalističkim diskursom koji potpuno iskrivljeno gleda na hrvatsku povijest. Time je očito htio amortizirati ekstremniji dio vrgorske publike, ali je naišao tek na mlaki pljesak. Istovremeno se ispričao što na skup nije mogla doći predsjednica stranke Ruža Tomašić, koja je bila zauzeta obvezama. Na skupu je govorio i saborski zastupnik Davor Stier koji je rekao kako su izbori za Europski parlament bili najava novih pobjeda u ovom izbornom ciklusu.

Svjestan da je skup slabo posvećen, kandidat HDZ-a i još pet stranaka za župana Splitsko-dalmatinske stranke i načelnik Dugopolja Zlatko Ževrnja pokazao je razumijevanje istaknuvši kako su brojni građani bili zauzeti proslavama pričesti svoje djece, koja se danas održala u Vrgorcu. Rekao je da će kao župan raditi na prosperitetu svih krajeva naše županije. Nakon njega se skupu obratio i dosadašnji župan Ante Sanader koji je rekao kako je HDZ u Vrgorcu u zadnje 23 godine imao snažno uporište i da na tome zahvaljuje svim Vrgorčanima koji i dalje podržavaju stranku.

Nakon govora, okupljenima je predstavljeno svih petnaest kandidata na listi koalicije HDZ-HSS-HSP AS na izborima za Gradsko vijeće Vrgorca. Po završetku skupa okupljeni su se premjestili u red kod štanda sa pečenim čevapima i kobasicama, te točenim pivom, kako to i inače biva na HDZ-ovim skupovima, iako, puno skromnije nego ranije.

<< Arhiva >>