Čačkova peć ubačena je u Prostorni plan Vrgorca na 10. sjednici Gradskog vijeća 7. rujna 2010. godine

nedjelja , 23.12.2012.



Tijekom donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Vrgorca u rujnu 2010. godine upozoravao sam pojedine oporbene vijećnike da za njih ne mogu dignuti ruku, jer je nemoguće znati je li im u izmjene i dopune tako važnog dokumenta vladajuća koalicija nešto „uvalila“. Nažalost, nisu poslušali, niti odradili svoj domaći uradak, pa su i vladajući i oporbeni vijećnici jednoglasno glasovali za izmjene i dopune Prostornog plana, i to bez rasprave. O tome sam u 20. broju Vrgoračkih novina napisao: „Posebno je zanimljivo da sve tri točke vezane za Prostorni i Urbanistički plan nisu navele vijećnike vlasti i oporbe na neku ozbiljniju raspravu ili možda davanje amandmana. Neupućeni u situaciju bi mogli pomisliti da je u tim pitanjima sve jasno i da tamo teče med i mlijeko, a istina je zapravo da vijećnici nisu bili dorasli zadatku, nisu odradili svoj domaći uradak i nisu istražili pojedine stavke tih Planova, tako da na Vijeću nije moglo ni doći do rasprave.“

Trebale su proći dvije godine da se shvati što se tog 7. rujna 2010. godine i izglasovalo, bar u pitanjima brige za komunalni otpad. Naime, početkom prosinca slučajno sam otkrio kako se u Izmjenama i dopunama Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, o kojima bi županijska Skupština trebala uskoro glasovati, nalazi i pretovarna stanica za otpad, i to na lokalitetu Čačkova peć, u Mjesnom odboru Majići, nedaleko zaseoka Jurilji. Kako imam dosta iskustva u praćenju sjednica Gradskog vijeća, znao sam da se ta Čačkova peć u županijskom planu nije mogla stvoriti slučajno. Njezinome ubacivanju u županijski prostorni plan trebalo je prethoditi uvrštavanje u Prostorni plan Grada Vrgorca. A to se i dogodilo na spomenutoj 10. sjednici Gradskog vijeća Vrgorca, 7. rujna 2010. godine, i to na vrlo zanimljiv način. Trebalo mi je nekoliko dana da shvatim što se tada dogodilo, a to sam na kraju uspio zato što čuvam sve materijale i snimke sa sjednica Gradskog vijeća. Tu se sve nalazi, samo ako se pažljivo čita i sluša.

Dakle, na 10. sjednici nalazilo se ukupno deset točaka dnevnog reda, od kojih je treća nosila naziv: „Prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Vrgorca“. U toj točci se Čačkova peć ne spominje. Tjedan dana prije te sjednice vijećnicima i zainteresiranim novinarima su podijeljeni materijali za sjednicu, međutim, četiri dana prije njezina održavanja, tj. 3. rujna 2010. godine, gradonačelnik Boris Matković podnio je Predsjedniku Gradskog vijeća Grada Vrgorca Nikši Rosi tri amandmana na Prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Vrgorca. U 3. amandmanu tako piše: „U članku 92. stavku 3. riječ „Vidovica“, zamjenjuje se sa riječi „Čačkova Peć“. A poslije stavka 3., dodaje se novi stavak koji glasi: „Ovim Izmjenama i dopunama planirana je nova pretovarna stanica za komunalni otpad „Vrgorac“, a u sklopu koje će se vršiti sortiranje, baliranje i mehaničko-biološka obrada otpada.“

Amandmani koje je Matković podnio Rosi tri dana prije sjednice nisu prošli kroz raspravu u resornom odboru, niti su ih vijećnici i novinari dobili u materijalima. Matkovićevi amandmani su vijećnicima dostavljeni na samoj sjednici. Na sjednici praktički nije bilo rasprave tijekom točke o Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Vrgorca. Nitko nije ništa pitao ni Gorana Miluna, zaposlenika tvrtke Arching, koja je izradila Prostorni plan. Ispalo je tako da je sve jasno. Kako praktički nije bilo rasprave, uslijedilo je glasovanje o samim izmjenama i dopunama. Deset sekundi prije toga, predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso uzgred je spomenuo kako mu je dužnost izvijestiti vijećnike da je gradonačelnik Matković podnio tri amandmana na treću točku dnevnog reda, te da se o njima ne raspravlja niti glasuje, već postaju dio cijele točke o izmjenama i dopunama o kojima će se glasovati. O tim amandmanima nije govorio niti sam podnositelj, gradonačelnik Matković.

Uslijedilo je glasovanje i izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Vrgorca su jednoglasno podržane od svih vijećnika, a preko njih i Čačkova peć je postala dio toga Plana kao pretovarna stanica za otpad. Zanimljivo je da se Matkovićevi amandmani ne spominju u zapisniku 10. sjednice Gradskog vijeća. Niti je gradonačelnik obrazložio što svojim amandmanima predlaže, niti su vijećnici (posebno oporbeni) pročitali te amandmane u kojima se Čačkova peć spominje. Matković je pao na ispitu transparentnosti, a vijećnici na ispitu iz čitanja materijala. Valja i spomenuti da gradska uprava stanovništvu područja u kojemu je planirana ta pretovarna stanica nije objasnila o čemu se radi, a za to je imala stotinu prilika putem svoga mjesečnog biltena ili zbora građana. Toliko o tome da se stvar politizira na terenu. Politiziraju je oni koji na ovakav način provlače odluke koje su od značajne važnosti za vrgorski kraj. Da je bilo transparentnosti, ne bi bilo potrebe za pobunom devet mjesnih odbora.

<< Arhiva >>