Pobuna devet vrgorskih mjesnih odbora zbog najave izgradnje odlagališta otpada u Čačkovoj peći u Majićima

ponedjeljak , 10.12.2012.


Skupština Splitsko-dalmatinske županije uskoro će glasovati o Izmjenama i dopunama Prostornog plana županije. U tekstu toga plana na području županije planirano je formiranje devet pretovarnih stanica za odlaganje otpada.

Kako je istaknuto u prijedlogu Prostornog plana, jedinice lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije dužne su riješiti zbrinjavanje komunalnog, kao i posebne vrste otpada za svoj teritorij, odnosno to mogu učiniti dvije ili više jedinica lokalne samouprave zajednički na temelju prethodnog dogovora i točno utvrđenih međusobnih obveza. Navedena obveza odnosi se na razdoblje do uspostave i puštanja u rad jedinstvenog županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Puštanjem u rad ovoga Centra, postojeća odlagališta jedinica lokalne samouprave će se reorganizirati kao pretovarne stanice, a ostala će se u potpunosti zatvoriti uz provedbu postupka sanacije terena.

Radi uspostave županijskog sustava gospodarenja otpadom planiraju se izgradnje pretovarnih stanica kao integralnog dijela toga sustava. Pretovarna stanica je građevina za privremeno skladištenje, pripremu i pretovar otpada namijenjenog transportu prema centru za gospodarenje otpadom. U sklopu pretovarne stanice mogu se graditi kompostane, međuskladišta, sabirni centri, reciklažna dvorišta i druge građevine za neopasni otpad.

Uspostava osme po redu stanice planirana je na lokalitetu Čačkova peć, na području Mjesnog odbora Majići, što je u Vrgorskoj krajini dovelo do velikog građanskog nezadovoljstva. Posebno jer se o svemu saznalo iz medija, a ne od gradskih ili županijskih vlasti, kako bi bilo prirodno. A kako se čini, na mjestu planirane stanice već su započele određene pripreme za njezinu izgradnju.

U skladu sa stavom građana, planu uspostave pretovarne stanice u Majićima žestoko se usprotivilo devet mjesnih odbora zapadnog dijela Grada Vrgorca, koji su okupljeni u koordinaciju poslali prosvjedno pismo županijskoj skupštini, županu Anti Sanaderu, županijskom zavodu za prostorno uređenje u Splitu i medijima. U pismu ističu šest argumenata zašto Čačkova peć ne bi trebala biti pretvorena u pretovarnu stanicu.

Grad Vrgorac već desetljećima svoj komunalni otpad odlaže na gradskom odlagalištu Ajdanovac. Prema mišljenju potpisnika protestnog pisma, taj je lokalitet sasvim dovoljan za otpad koji proizvode stanovnici Grada Vrgorca. „Već godinama se planira njegova sanacija, ali mišljenja smo da do izgradnje županijskog odlagališta Lećevica, Ajdanovac može biti i jest sasvim dovoljan za naše potrebe. Tim više ako se otpad počne reciklirati“, ističu.

Koordinacija Mjesnih odbora smatra da je iz popisa stanica vidljivo da za Makarsko primorje nije planirana niti jedna, a kako Vrgorac već ima odlagalište Ajdanovac, vjeruju kako se Čačkova peć želi pretvoriti u pretovarnu stanicu za potrebe odlaganja makarskog otpada, što ne žele prihvatiti.


Kažu kako se sporni lokalitet Čačkova peć nalazi u zapadnom, planinskom području Grada Vrgorca, bogatom podzemnim vodama koje pune ne samo vodovod Vrgorca, nego i brojnih drugih mjesta nizvodno. Isto tako, područje je udaljeno nekoliko kilometara od mjesta Kozica, gdje započinje zaštićeno područje Parka prirode Biokovo. Na udaljenosti manjoj od kilometra planira se izgradnja Gospodarske zone „Ravča“, a u blizini je i čvor autoceste „Ravča“, te ulaz u budući tunel Ravča-Drvenik, pa sve nabrojano nije spojivo sa odlagalištem otpada u neposrednoj blizini. U pismu se dodaje kako i „budućnost ovih krajeva leži, među ostalim, i u bavljenju seoskim i lovnim turizmom, a to je nespojivo sa odlagalištem otpada, odnosno pretovarnom stanicom za odlaganje otpada.“ Na kraju pisma predsjednici devet vrgorskih mjesnih odbora daju prijedlog da se makarski otpad odlaže na zatvorenom odlagališta Donja Gora. To je odlagalište „zatvoreno već godinama zbog prosvjeda građana, ali ako bi se sa njime gospodarilo po pravilima struke, tu bi se makarski komunalni otpad mogao uredno deponirati. Međutim, umjesto toga, planira se, uz Ajdanovac i Donju goru, zagaditi i treće područje, a koje se nalazi na kućnom pragu zaseoka Majići i Jurilji i ekološki je netaknuto. Nama je takav plan neprihvatljiv. Nećemo ga podržati i protiv njega ćemo se boriti“, ističu predstavnici mjesnih odbora.

Dopisom žele apelirati na Predsjednika županijske skupštine, vijećnike Skupštine, te župana Sanadera, njegove suradnike i druge stručne ustanove Županije da povedu računa o mišljenju građana zapadnog dijela Grada Vrgorca i iz popisa pretovarnih stanica izbace osmu po redu (8. PS Vrgorac-Zavojane, Čačkova peć). Pismo zaključuju riječima u kojima ponavljaju kako je pretovarna stanica nepotrebna (već postoji odlagalište Ajdanovac), štetna (zadire u ekološki netaknuto područje bogato podzemnim vodama) i suprotna idejama i planovima razvoja ovoga područja (turizam).

Pismo su potpisali predsjednici mjesnih odbora: Gojko Trlin (MO Ravča), Tonći Radalj (MO Vlaka), Tomislav Miočević (MO Kozica), Duško Majić (MO Majići), Igor Majstrović (MO Dragljane), Antonio Bobanac (MO Kljenak), Ante Jović (MO Duge Njive), Dobroslav Pejković (MO Rašćane) i Ante Jelaš (MO Zavojane).

<< Arhiva >>