Izašao 38. broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine

petak , 30.03.2012.



U prodaji je 37. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine. U ovom broju donosimo intervju sa Slavkom Antunovićem, svjedokom četničkog pokolja u Kozici 29. kolovoza 1942. godine. Uz to donosimo i reportažu o selu Kozici. Možete pročitati i što je Ured za reviziju napisao o poslovanju Grada Vrgorca za 2010. godinu, te sve o događajima koji su pratili unutarstranačke izbore u HDZ-u Vrgorac. Donosimo popis svih vrgorskih udruga koje su službeno prijavljene u Registar udruga RH. Tu se nalazi nekoliko vrlo zanimljivih imena. Pratimo borbu Rašćanaca za njihovu lokalnu poštu.

Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vjestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, kolumne „Pogled unazad“, „Rock tragovi“, filmska preporuka, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i slično.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

Priopćenje Uprave HMNK Vrgorac povodom suđenja na utakmici sa Brodosplitom

četvrtak , 29.03.2012.



Potaknuta nezadovoljstvom zbog suđenja na utakmici Split Brodosplit Inženjering - Vrgorac GTP Uprava HMNK Vrgorac obratila se javnosti priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

KOME SMETA VRGORAC?

Poštovani ljubitelji futsala diljem Hrvatske,

nije nam preostalo ništa drugo, nego obratiti Vam se ovim priopćenjem konsternirani događanjima na uzvratnom susretu polufinala Hrvatskog malonogometnog kupa Split Brododsplit Inženjering – Vrgorac GTP koji je nakon produžetaka završio 2:2 (op.a. regularni dio završio pobjedom Vrgorac GTP-a 1:2, identičnim rezultatom kojim su Splićani četrnaest dana ranije slavili u Vrgorcu), tj.prolaskom Splićana u finale, a čiji su konačan ishod svojim odlukama izravno kreirali sudački dvojac Danijel Janošević – Saša Tomić.
Kako su to suci odredili finalista kupa? Najprije se moramo vratiti na prvi susret u Vrgorcu kojeg su također sudili navedeni suci – u 18.minuti start Jukića na Laliću u šestercu, u situaciji „1 na 1“ za suce je kazneni udarac i samo žuti karton (?) iako se radilo o najizglednijoj mogućoj situaciji za postizanje pogotka, iako je Jukić bio posljednji igrač gostujuće obrane. Idemo dalje, minutu kasnije Ivo Jukić sa svog gola dotrčava do centra igrališta te se uvredljivim riječima obraća klupi Vrgorčana – je li kapetan hrvatske futsal reprezentacije za to bio sankcioniran opomenom koja bi mu ujedno bila isključujuća? Naravno da nije. Usput, taj je isti Jukić obranio kazneni udarac Mijatoviću te skinuo nekoliko zicera domaćim napadačima u drugom poluvremenu. Toliko o tome da suci nisu utjecali na rezultat već tog prvog susreta.
Idemo na uzvrat na Gripama. Nekoliko mijenjanja kriterija tijekom samog susreta, neujednačen kriterij, prije svega kod dodjeljivanja javnih opomena, naravno na štetu Vrgorca. Za iste prekršaje domaći igrači ne dobivaju opomenu, ali kada Kraljević napravi takav prekršaj u 25.minuti kod rezultata 0:1 za zagrebačke arbitre nije bilo dvojbe – Tomić brzopotezno vadi drugi žuti karton i isključuje Kraljevića, potom Janošević zbog prigovora isključuje i trenera Vrcana, ionako oslabljeni i umorni Vrgorac ostaje bez igrača u rotaciji, bez trenera, a Brodosplit s igračem više izjednačuje. Par minuta kasnije Suton igra loptu rukom u svom šestercu, je li to kazneni udarac za Vrgorac ? Naravno da nije. Toliko o tome da suci nisu utjecali na konačan ishod ovog polufinalnog sraza.
Umjesto futsal spektakla gledali smo futsal predstavu zagrebačkog sudačkog para koji su se po tko zna koji put prometnuli u glavne glumce cjelokupnog događaja. Gospodo, postavljamo pitanje: za koga se sve ovo skupa igra? Za suce, za njihove takse, dnevnice, putne troškove, ručkove, večere, noćenja, da bi oni na kraju ispali glavne zvijezde, a mi, koji živimo za ovaj sport, koji ulažamo ogromnu energiju, trud, vrijeme i, prije svega, mukotrpno pronađen novac, da razvijemo ovaj najljepši dvoranski sport na svijetu, da ga dignemo na nivo koji on i zaslužuje, primitivci i seljačine na kojima će oni graditi autoritet i sudački renome te liječiti osobne frustracije ? Tako ispada, ali tako ne bi smjelo biti. Futsal, kao i svi ostali sportovi, se ne igra zbog sudaca, nego prvenstveno zbog navijača. A njih će s ovakvim sucima na tribinama biti sve manje i manje. I ne zaboravite, da nema Vrgorca, Knina, Marofa, Solina, Potpićna, da nema Vrcana, Rimaca, Brala, Đakmaneca i sličnih futsal fanatika koji su se odrekli i žrtvovali puno toga u životu zbog ovog sporta, vi ne bi imali kome suditi, ne bi imali od koga naplatiti vaše takse, ne bi bilo futsala uopće. Ako je to cilj – samo naprijed. U zaključku, draga gospodo iz sudačke organizacije, vi jeste važan dio ovog sporta, ali shvatite da niste najbitniji dio, vi možete i morate biti samo objektivni djelitelji pravde koji će po završetku susreta od domaćina uredno naplatiti sve svoje troškove i koje po isteku četrdeset minuta nitko neće ni spomenuti, na koje se neće potrošiti nijedna jedina riječ. Kraj priče.
Na nedavnom seminaru sudaca vrgorački je Dom športova i atmosfera za vrijeme domaćih utakmica Vrgorac GTP-a proglašen zonom visokog rizika gdje vlada atmosfera linča, gdje navijači nekontrolirano ulaze na teren, itd.? Umjesto da pohvale jedini grad u Hrvatskoj u kojem je futsal sport broj 1, gdje ljudi žive za i sa svojim klubom, gdje na svaki susret dolazi 500-1.000 navijača, gdje djeca iz klupske škole nogometa masovno na poluvremenu i po završetku utakmice utrčavaju u teren, ne da bi nekome naudili, nego da trče istim onim parketom kojim su netom prije trčali njihovi uzori iz 1.HMNL, oni ga proglašavaju zonom sumraka u kojoj bestijalni huligani iz provincije prijete gostujućim igračima i sucima kako bi Vrgorac na silu dobio susret ? Da nije tragično, bilo bi smiješno.
Gospodo draga, ma koliko se god vi trudili to pokazati drukčijim, Vrgorac je najzdravija futsal sredina u Hrvatskoj i kao takvoga bi ga Vi, koji se kunete u ljubav prema ovom sportu, trebali podržavati, a ne uništavati. Ne, ne tražimo mi nikakvu pomoć ni od koga, ali nećemo više ni trpjeti nepravde prema našem klubu od strane sudaca. Gubio je Vrgorac dosta utakmica, i ove sezone i ranije, i svaki put kada bi nas protivnik pošteno nadigrao na parketu mi bi im stisnuli ruku, čestitali i okrenuli se sami sebi i razlozima zbog kojih smo doživjeli poraz. Ali nećemo više prihvaćati da susrete gubimo zbog sudačkih odluka na našu štetu. Dosta nam je ispričavanja, tapšanja po ramenima, riječima hvale na organizaciji kluba, na igri, riječima utjehe „bili ste bolji, bit će bolje“ i „jednom će vam se sve to vratiti“. Dosta je.
Vrgorac je u hrvatskim okvirima, pogotovo u usporedbi sa Zagrebom i Splitom, malen gradić, ali je u futsal okvirima došao do vrha. Vrha na kojeg mu se vi ne dopuštate popeti. Zašto? Vjerojatno ni vi sami ne znate odgovor na to pitanje. Ali ne date. Da netko ovo priopćenje ne bi krivo shvatio, mi uopće ne smatramo da je u ova dva kup susreta s Brodosplitom bilo riječi o nekoj uroti protiv Vrgorca, o bilo kakvim nečasnim radnjama. Ne, ovdje je jednostavno riječ o nesvjesnom dodvoravanju zagrebačkog, sudačkog dvojca Brodosplit Inženjeringu. Razlog? Sumnjamo da ga i oni sami mogu pronaći. Valjda je u ljudskoj prirodi dodvoravati se „jačemu“, tj.onome tko je na papiru i logistici jači jer na terenu se to nije dalo primjetiti. Nekad je taj „jači“ bio Gospić, danas je to Split Brodosplit Inženjering.
Svaka čast MNK Splitu na njegovoj tradiciji, na rezultatskim uspjesima, na svim osvojenim trofejima, ali ako je taj MNK Split najbolji klub, ima najbolje igrače, reprezentativce, izbornika, predsjednika Udruženja 1.HMNL, to treba dokazati na parketu i pri tome im ne bi trebala pomoć sudaca. Gospodo, ako Split Brodosplit Inženjering iz bilo kojeg razloga mora biti prvak i osvajač Kupa Hrvatske u malom nogometu svake godine, onda bi bilo pošteno da netko od mjerodavnih tijela izađe s tom informacijom uoči početka sezone pa ćemo mi ostali barem znati na čemu smo, nećemo bespotrebno ulagati teško izborena novčana sredstva, nećemo se ničemu nadati, bazirati ćemo se na rad s mladima, igrat ćemo za opstanak u ligi i biti zadovoljni s tim
U rezimeu, ne želimo ničiju pomoć, nikakvu protekciju, ne želimo da nam se išta pokloni, želimo da u svakoj utakmici pobjedi bolji, da pobjedi futsal, da pobjedi sport. Smatramo da ne tražimo previše. Ili ipak jesmo???

Uprava HMNK "Vrgorac GTP"

Gradsko kulturno središte traži administrativnog referenta i voditelja projekata!

ponedjeljak , 26.03.2012.



Usprkos krizi Gradsko kulturno središte uspjelo je iznaći sredstva za dva nova stalna radna mjesta. Naime, ravnatelj Gradskog kulturnog središta raspisao je 23. ožujka natječaj u trajanju od osam dana za popunu radnih mjesta u trajanju od osam dana, i to za jednog izvršitelja radnog mjesta administrativnog referenta na neodređeno vrijeme i jednog izvršitelja radnog mjesta voditelja projekata na neodređeno vrijeme.

Prema natječaju, za posao administrativnog referenta uvjeti su: viša stručna sprema društvenog ili humanističkog smjera (VŠS), posjedovanje stručne, radne i organizacijske sposobnosti, odlično poznavanje rada na računalu i odlično poznavanje jednog svjetskog jezika. Za radno mjesto voditelja projekata uvjeti su: viša stručna sprema društvenog ili humanističkog smjera (VŠS), posjedovanje stručne, radne i organizacijske sposobnosti, odlično poznavanje rada na računalu (a osobito za web dizajn, grafički dizajn i web hosting), odlično poznavanje jednog svjetskog jezika, rad sa audio vizualnom tehnikom (ozvučenje, glazbene miksete, rasvjeta pozornica, te rad sa kino opremom) i posjedovanje vozačke dozvole „B“ kategorije.

Prema tekstu natječaja, kandidati će biti podvrgnuti ocjenjivanju (usmeni razgovor i praktičan rad za računalom i tehničkom opremom) u kojem će se ocijeniti njihove sposobnosti koje su navedene kao uvjet na natječaju. Probni rad trajati će tri mjeseca.

Više informacija možete pronaći na službenoj internetskoj stranici Grada Vrgorca (www.vrgorac.hr).

Iako su po objavi natječaja odmah krenuli zlobni komentari kako je sve namješteno za već poznate podobne kadrove, u to nikako ne možemo povjerovati budući da je vrgorska gradska uprava poznata po transparentnosti pri zapošljavanju ljudi (ah, toliko je pozitivnih primjera). Doduše, samo trajanje natječaja od samo osam dana, kao i njegova objava u četvrtak (tijekom vikenda se ne mogu tražiti dokumenti traženi za prijavu), opis samog radnog mjesta, te popriličan broj dokumenata koje treba priložiti prijavi, daju naslutiti da nešto nije u redu. I činjenica da se u ovakvoj krizi za stalno zapošljava dvoje radnika budi neke sumnje. Ali iz već spomenutih razloga (transparentnost i sl.) ne vjerujem da je natječaj namješten, stoga pozivam sve visokoobrazovane mlade Vrgorčane da se svakako na njega prijave (posebno one koji nisu članovi HDZ-a). Ovo vam je životna prilika koju ne valja propustiti!

Zoran Ferić u Vrgorcu predstavio roman Kalendar Maja

subota , 24.03.2012.



Vrgorac je večeras napokon doživio kvalitetan kulturno-književni događaj na kojem se zaista moglo uživati. Nakon toliko predstavljanja knjiga i predavanja u organizaciji gradskih ustanova, na kojima su uglavnom gostovali razni sociopati i politički marginalci isplivali iz povijesne ropotarnice doživjeli smo nešto novo.

Večeras je tako u Vrgorcu održano predstavljanje knjige velikog hrvatskog pisca Zorana Ferića. U Gradskoj knjižnici promovirao je svoj najnoviji roman – Kalendar Maja, na kojem je radio osam godina. Ulogu voditelja programa imao je urednik knjige, pisac i publicist Drago Glamuzina.

U knjižnici ispunjenoj vrgorskim zaljubljenicima u knjigu, Ferić i Glamuzina su govorili o dugom i teškom procesu nastajanja Kalendara Maja, romana koji hvali publika i kritika i koji je već mjesecima u vrhu čitanosti. Roman je to odrastanja. Prati tri dječaka koji odrastaju u Zagrebu pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Priča je to o Tihomiru i Senki koja započinje u tinejdžerskim godinama a završava u starosti. Kako se navodi u opisu romana, to je roman o seksu, o žudnji koja nas ispunjava i uništava. I roman o prolaznosti, o vremenu koje ne oblikuje samo sadašnjost nego mijenja i prošlost. Roman o starosti i slabosti.

Kalendar Maja se sastoji od šestotinjak stranica, a prema riječima autora Ferića i urednika Glamuzine u početku je imao preko osam stotina stranica, međutim jedna linija priče je izbačena jer se nije uklapala u cjelinu, iako je na tih odbačenih dvjesto stranica bilo izvrsnih rečenica, rekao je Glamuzina, koji je prije nekoliko mjeseci napustio izdavačku kuću Profil i prešao u VBZ.

Tijekom predstavljanja knjige, okupljeni čitatelji imali su priliku postavljati pitanja autoru, a on sam je pročitao nekoliko zanimljivih isječaka iz romana. Druženje se nastavilo i poslije završetka službenog dijela predstavljanja.

Koristim ovu priliku da pohvalim Gradsku knjižnicu Vrgorac koja se ohrabrila krenuti sa ovakvim predstavljanima knjiga suvremenih hrvatskih pisaca. I sam ambijent prostora knjižnice, u kojem su prisutni okruženi toplinom pisane riječi, pun je pogodak i veliki korak naprijed od dosadašnje prakse na vrgorskoj kulturnoj sceni. Nadamo se nastavku programa i gostovanju drugih velikih hrvatskih pisaca u Vrgorcu.

LOM U HDZ-u: 70 članova iz Dusine i Koteza prijeti izlaskom iz stranke!

srijeda , 21.03.2012.



Burno je ovih dana u vrgorskoj organizaciji Hrvatske demokratske zajednice. Prvo je gradski vijećnik HDZ-a Vrgorac Ivica Vukosav dao ostavku na sve svoje stranačke dužnosti i izašao iz stranke, a istovremeno je prestao biti vijećnik vladajuće koalicije HDZ-HSS u Gradskom vijeću.

Svoju je odluku obrazložio nezadovoljstvom zbog odluka vodstva stranke, posebno zbog određenih kadrovskih rješenja i načina vođenja grada. Iako je predsjednik GO HDZ-a Vrgorac Ivica Pandžić najavio da će Vukosava u Vijeću zamijeniti dr. Pavao Petrović, to se na koncu nije dogodilo, i prema prijedlogu o kojem će se odlučivati na sjednici Gradskog vijeća u srijedu 28. ožujka, umjesto Vukosava vijećničko mjesto zauzeti će Milan Franić, inače član HSS-a. Time je HDZ jedno mjesto izgubio, a u Vijeću će odsad sjediti dva vijećnika HSS-a - Davor Radić i Milan Franić.

Nekoliko dana kasnije, preko članka novinara Slobodne Dalmacije Mate Primorca, javnosti se obratila grupa nezadovoljnih HDZ-ovaca koji prijete da će na izbornoj skupštini stranke u subotu vodstvu stranke vratiti 70 članskih iskaznica koje su skupili od članova HDZ-a iz Dusine i Koteza. Tako postoji mogućnost da će u Kotezima jedini član stranke ostati zamjenik gradonačelnika Željko Pervan.

Svoju radikalnu odluku nepoznata je grupa obrazložila nezadovoljstvom radom stranačkog vodstva, a kap koja je prelila čašu je navodno zapošljavanje SDP-ovih kadrova na uštrb onih HDZ-ovih u gradskim ustanovama.

Nažalost, nezadovoljna grupa vrgorskih hadezeovaca ostala je anonimna u svojem nastupu, pa je javnost ostala uskraćena za podatak o tome koje to SDP-ove kadrove lokalna vlast zapošljava na uštrb HDZ-ovih, budući da je dobro poznato da su se isključivo HDZ-ovi kadrovi (i njihovi ne-HDZ-ovski špijuni) u ovih skoro dvadeset godina gurali na sve gradske institucije i ustanove, dok je svim ostalima ulaz bio onemogućen, neovisno jesu li članovi neke od oporbenih stranaka ili nestranački građani. Zaposleni su tako i "ćaća i braća" članova HDZ-a. Stranački nepotizam i politička korupcija već gotovo dvadeset godina caruju Vrgorskom krajinom.

Isto tako, kada bi ta priča o "SDP-ovim kadrovima" bila istinita, zanima nas priznaju li nezadovoljni HDZ-ovci da je vodstvo njihove organizacije dosad zapošljavalo samo HDZ-ovce? Isto tako, po kojem to važećem zakonu Republike Hrvatske neki HDZ-ovac ima pravo zaposlenja ispred nekog člana SDP-a ili nestranačkog građanina, posebno kada se radi o stručnim i profesionalnim poslovima? Da su zaista zapošljavani stručnjaci, bez obzira na stranačku pripadnost, a ne partijski udarnici, možda Vrgorac i ne bi bio u financijskim dubiozama u kojim se nalazi danas. Isto tako, po pitanju ovih izjava, postoji mogućnost da se radi o novinarskom senzacionalizmu, što je već drugi par postola.

Po vrgorskim kafićima se međutim priča kako je priča o "SDP-ovim kadrovima" samo paravan, već da su sukobi započeli zbog unutarnjih sukoba u Komunalnom, te zbog nezadovoljstva činjenicom, da usprkos obećanjima vodstva HDZ-a, na naplatnim kućicama nije zaposlen niti jedan stanovnik Dusine, iako se radi o velikoj stranačkoj bazi HDZ-a Vrgorac, po važnosti odmah iza Vrgorca i Hercegovine. Ne treba zaboraviti da je još prije nekoliko godina Ivica Vukosav otvoreno priznao da se zalagao za promjenu trase autoceste kako bi se na naplatnoj kućici zaposlili lokalni ljudi.

Ovi recentni događaji pokazuju kako su bile istine priče o frakcijama u stranci. Konačno se tako javila frakcija nezadovoljna radom vodstva stranke na čelu sa Ivicom Pandžićem, ali postavlja se pitanje je li ona i spremna na borbu za vlast u gradskoj organizaciji HDZ-a i koje su njezine stvarne namjere. Jesu li voljni demokratizirati stranku ili nastaviti dosadašnjim putem, samo sa drugom ekipom?

Kako bilo, u subotu će biti burno na izbornoj skupštini stranke, pod uvjetom da Ivica Pandžić ne smiri situaciju na način kako samo on to zna.

HDZ Vrgorac trenutno ima oko 490 članova, ali prije nekoliko godina ih je imao nekoliko desetaka više. Međutim kada je zbog novog zakona onemogućeno da policijski službenici budu članovi stranaka, veća grupa vrgorskih policajaca se iščlanila iz lokalne organizacije. Sada postoji opasnost da se broj članova smanji za još 70.

VIDEO Snježna veljača u Vrgorcu

petak , 16.03.2012.



Tijekom prve polovice veljače 2012. godine Vrgorska krajina je doživjela najveću snježnu nepogodu u posljednjih stotinu godina.
Snijeg koji je padao u prvim danima veljače blokirao je krajinu i odsjekao je od ostatka države.
Petog dana snježnog nevremena Vrgorac je bio u najtežoj situaciji. Lokalne službe teško su izlazile na kraj sa krizom.
Pomoć izvana nije dolazila. U nedjelju popodne 5. veljače 2012. snimili smo ove kadrove u Vrgorcu.

Uživajte u snježnim kadrovima! :)

P.S. Hvala Dadi Rešetaru na tehničkoj pomoći. :)

Kako javne novce prebaciti u privatni džep?

četvrtak , 15.03.2012.



Stara poslovica kaže – vlast je slast. I to je zaista tako. Neki političari u zapadnim razvijenijim državama ulaze u politiku iz idealističkih pobuda, ali većina zapravo zbog moći koju dobivaju djelovanjem sa visokih političkih pozicija. Naši HDZ-ovi političari u politiku ulaze da se obogate zamračivanjem javnog novca (neki i da stvore veze za kasniji privatni biznis). Druge stranke također imaju neke svoje kriminalne krakove, dok je HDZ stranka koja je infrastrukturno izgrađena na tim krakovima

Kada se takav beskrupulozni političar popne na vlast, kada okusi svoj novi položaj, kada uvidi da je u mogućnosti raspolagati velikim količinama javnog novca poreznih obveznika, rijetko koji može odoljeti sirenskom zovu da ugura ruku duboko u vreću. No postavlja se pitanje na koji je način moguće izvući javni novac za privatne interese političara i njegovih ortaka, a da za to ne doznaju građani, policijski istražitelji ili državni odvjetnik.

Boraveći na vlasti, kako u državi, tako i na lokalnim razinama, HDZ-ovi političari su osmislili uspješan način izvlačenja javnog novca, i taj se uzorak ponašanja provodio na svim razinama vlasti i političke moći. O svim aferama vrha HDZ-a svakodnevno čitamo na stranicama vodećih hrvatskih medija, i slušamo iz izjava odgovornih ljudi u Državnom odvjetništvu, a situacija je ista i u provinciji.

Dakle, korumpirani političar prvo mora naći nekog poduzetnika (ili više njih) spremnog na suradnju. Potom se objavljuju različiti natječaji lokalne samouprave, npr. za izgradnju komunalne infrastrukture poput asfaltiranja nerazvrstanih cesta, izgradnje dječjih igrališta i drugih objekata. Umreženi poduzetnik daje ponudu na taj natječaj, koja je, zahvaljujući kontaktu sa političarom koji poznaje okvire natječaja, najniža. Ako slučajno ponuda „prijateljskog“ poduzetnika nije najniža, onda se natječaj zna i poništiti. Ostali ponuditelji se vrlo često ne žale, jer znaju da u tom slučaju ne mogu računati na udio u nekim budućim poslovima. Postoje i zakonski trikovi koji omogućuju da se neki poslovi daju i bez natječaja. Uglavnom se radi o manjim iznosima, a da bi se uklopili u te okvire korumpirani političari znaju jedan posao bespotrebno podijeliti u više natječaja.

Kada poduzetnik dobije posao, učestalo se na ugovor o poslu dodaju i aneksi ugovora koji njegovu vrijednost povećavaju za još znatnija novčana sredstva. Međutim ti su aneksi, kao i vrijednost cijelog ugovora, vrlo često prenapuhani, iznad stvarnih troškova rada. Dakle za nešto što vrijedi sto tisuća kuna, izda se natječaj na dvjesto tisuća kuna, ili se naknadno dodaju aneksi ugovora koji ukupnu svotu pumpaju do divovskih razmjera, ovisno o poslu.

Kada se posao odradi, i kad država ili lokalna samouprava isplati natječajem određena sredstva, razlika između stvarnih troškova posla i isplaćenog javnog novca za posao dijeli se između poduzetnika i korumpiranog političara. Političar najčešće dobije veći komad, a poduzetnik sigurnost u dobivanju budućih poslova. Ovakvi se slučajevi najčešće otkriju kada se uzmu troškovnici iz kojih se uvidi da je na primjer metar asfalta naplaćen pet puta više od stvarne vrijednosti ili se istragom utvrdi da u troškovniku piše kako je debljina asfalta deset centimetara, a stvarna debljina na terenu iznosi upola manje. Ili se otkrije kako je prevezeno dvadeset kamiona materijala, a naplaćeno četrdeset (na razini Hrvatske imali smo tako slučaj dvostrukog bojanja tunela). Građani na terenu shvate da nešto smrdi kada se na primjer u nekom selu sa dvoje-troje djece izgradi nogometno igralište od milijun ili dva kuna. Nije bitno je li projekt zaista potreban ili ne, važno je samo da se mogu izvući novci. I to veliki novci. A osim građevinskih projekata, teško je na lokalnoj razini pronaći projekte koji omogućuju trošenje tako velikih svota novca. Javne financije se tako kradu, građani su opljačkani, a građevinari i bahati političari pune svoje pohlepne džepove.

Da bi ovakav način izvlačenja javnog novca egzistirao dulje vrijeme, i kako ne bi došlo do curenja informacija o mutnim poslovima, svaki član koruptivne hobotnice mora biti namiren dovoljnom količinom novca. Kolika će ta količina biti, ovisiti će o njegovoj uključenosti u cijeli proces. Glave hobotnice su u hrvatskim okvirima uvijek političari, a ovakva kriminalna mreža nastala je u Hrvatskoj tijekom vladavine Ive Sanadera od 2003. do 2009. godine, dijelom na valu činjenice što kriminal pretvorbe i privatizacije iz Tuđmanova vremena nije nikad raskrinkan, a njegovi vinovnici kažnjeni.

U državnim okvirima najveći novci izvučeni su u poslovima visoke vrijednosti iz područja graditeljstva (autoceste, komunalna infrastruktura) i energetike (nafta, električna struja), a na lokalnoj razini izvlačenje novca uglavnom je vezano za razne poslove iz polja gradnje komunalne infrastrukture, dakle poslova iz kojih je moguće izvući poprilične novce, pa čak i u najsiromašnijoj općini ili gradu. Nažalost, represivni organi ove države tek su zagrebali površinu hvatanjem nekih nositelja koruptivnog lanca, ali uvijek se možemo nadati da će istrage kad-tad prodrijeti i u provinciju, u jedinice lokalne samouprave, čiji je javni novac uložen u brojne lokalne projekte omogućio bestidno bogaćenje nekolicine ljudi iz vrha lokalne vlasti. Kada se to dogodi, onda će im sa lica napokon spasti osmijeh temeljen na vjerovanju da im nitko ništa ne može. Samo se nadam da sve to neće doći prekasno. Jer spora pravda je nikakva pravda.

Unutarstranački izbori u HDZ-u Vrgorac - praznik demokracije!

subota , 10.03.2012.



U tijeku su unutarstranački izbori u lokalnim organizacijama HDZ-a, pa tako i u onoj vrgorskoj. Kako se radi o velikoj stranci duge civilizacijske i demokratske tradicije, ne sumnjamo da će oni proteći u fer i korektnoj, nadasve transparentnoj atmosferi. Biti će to praznik demokracije i zvonka radost za naše uši.

Mi smo se na vrijeme odlučili za svog kandidata, za novog dragog vođu. Spoj mladosti i inteligencije. Novinar, ravnatelj, predsjednik, urednik, kolumnist (ne komunist), aktivist, altruist, profesor, glavni matičar Vrgorca (u smislu Matice hrvatske, ne u smislu Ive Opačka), studentski kolega i čovjek nadasve - Željko!

Zato smo vidovnjački dodali još jednu pločicu na ovoj prekrasnoj tabli na uredu iza općinske ćoše!

P.S. Škoro, nemaš šanse, nja-nja-nja-nja! :-)))

Športska dvorana bez uporabne dozvole!

petak , 09.03.2012.



Već sam pisao o problemu nelegaliziranih zgrada u Ulici Tina Ujevića koje se katastarski još uvijek vode kao livade u vlasništvu privatnih nacionaliziranih vlasnika. Da u Vrgorcu ima još gorih primjera svjedoči imovinsko-pravno stanje naše sportske dvorane. Izgrađena prije nekoliko desetljeća, dvorana se katastarski još uvijek vodi kao pašnjak, te nema uporabnu dozvolu.

Kako je poznato, u dvorani se održava nastava tjelesno-zdravstvene kulture za nekoliko stotina vrgorskih osnovaca i srednjoškolaca. Tu se održavaju treninzi nekoliko sportskih klubova, te odigravaju rukometne i nogometne utakmice. Na utakmicama HMNK Vrgorac zna se skupiti i tisuću ljudi.



Ukoliko nekome padne prozor na glavu tijekom utakmice ili se uruši komadić tribine ili odlomi komad metala i ozlijedi nekog građanina, postavlja se pitanje tko će za to odgovarati. Pa odgovarati će onaj tko omogućuje spomenute utakmice u objektu bez dozvole - dakle gradska ustanova Dom športova, a preko nje i Grad Vrgorac. Grad tako može tužiti bilo koja oštećena osoba za odštetu sukladnu ozljedi.

Kada bi na primjer Dom športova htio aplicirati projekt za europske fondove za obnovu krovu ili nešto slično, od toga ne bi bilo ništa jer objekt nema uporabnu dozvolu.

Ovo još jednom pokazuje potrebu što hitnijeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na objektima diljem grada. To je projekt kojega je trebalo završiti već davno, ali nažalost ništa nije odrađeno. Sad se valjda čeka da se nešto loše dogodi, pa da Grad plati veliku štetu, što bi gradsku upravu natjeralo da pokrene postupak legalizacije ovih objekata, ma koliko to koštalo.

Sretan osmi mart!

četvrtak , 08.03.2012.



Svim Vrgorčankama - našim sugrađankama, kolegicama, suradnicama, majkama, kćerkama, sestrama, suprugama i partnericama čestitam Međunarodni dan žena - osmi mart!

Vrgorac mora preuzeti brigu o posljednjem počivalištu Tina Ujevića!

utorak , 06.03.2012.



Prije dvije godine pisao sam o zapuštenosti groba velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića na Mirogoju u Zagrebu. Tada sam, a i par puta kasnije, prenio prekrasne rečenice kojima je veliki Tin tepao svom rodnom Vrgorcu. Tada sam postavio pitanje o tome tko bi trebao brinuti o njegovu vječnom počivalištu i odmah našao odgovor – Vrgorac i Vrgorčani!

Lani su se, tijekom 120. godišnjice rođenja Tina Ujevića, gradovi u kojima je Tin proveo i vrlo kratko vrijeme, natjecali tko će se više nahvaliti tom činjenicom, a kad je 2011. godina prošla, od svega toga nije ostalo ništa, a Tinov grob je i dalje ostao neuređen.

Zbog toga bi Grad Vrgorac morao i trebao preuzeti inicijativu i krenuti sa obnovom i održavanjem groba. Ukoliko postoje određene pravne neodređenosti, neke se riješe, ukoliko Vrgorac sam nema novca, neka druge pita za pomoć. Vrgorac tu brigu naprosto mora preuzeti na sebe. Uglavnom, nadam se da neće proći još godine i godine dok se neke druge generacije ne sjete napokon preuzeti odgovornost za Tinovo posljednje počivalište.




Nisu prošla ni tri sata nakon objave ovog članka, a već su Imoćani objavili njegov svojevrsni plagijat u kojem ističu kako bi Imotski i općine Imotske krajine trebali voditi brigu o grobu Tina Ujevića. Članak je objavio Radio Imotski. Članak možete pročitati OVDJE. Ostajem pri stavu kako bi Vrgorac trebao preuzeti tu brigu, ali radi promicanja dobrosusjedskih odnosa spreman sam podržati ideju da se u obnovu i zaštitu groba krene zajednički. Nije beg cicija!

U prodaji 37. broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine

petak , 02.03.2012.



U prodaji je 37. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine. U ovom broju donosimo veliku fotoreportažu i izvješće o snježnom Vrgorcu u prvoj polovici veljače. U razgovoru sa strukom objavljujemo intervju sa ravnateljem Crvenog križa Vrgorac – Ivicom Rakićem. Tu je i tekst o uvođenju upravitelja u vrgorske zgrade. Pratili smo stranačke aktivnosti najvažnijih političkih grupacija u gradu kroz veljaču. U ovom broju objavljujemo i intervju sa kapetanom futsal reprezentacije BiH i prvotimcem Nebeskoplavih – Alenom Lalićem. U spomen na Tihomira Radić i Dušana Vuletu objavili smo i prigodne in memoriame.

Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vjestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, kolumne „Pogled unazad“, „Rock tragovi“, filmska preporuka, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i slično.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>