Tijekom miniranja na Velikom Prologu radnici naišli na veliku špilju

srijeda , 07.12.2011.



Izvodeći radove na autocesti Vrgorac - Ploče, kod vijadukta Veliki Prolog, radnici su prije mjesec i pol dana tijekom miniranja naišli na veliku špilju. Nakon proširenja otvora postalo je očito da je špilja duga nekoliko desetaka metara, a njezino se dno i ne vidi sa površine, tako je dubina vjerojatno veća. Pretpostavlja se da je špilja dio odvodnog sustava podzemnih voda sa brda iznad Velikog Prologa prema Vrgorskom polju. Ispunjena je prekrasnim sigama, vidljivi su uglavnom stalaktiti dugi i više od metra.
Kako kažu na Velikom Prologu, građevinari su imali namjeru špilju zatvoriti, ali pravodobnom reakcijom mjesnog odbora i objavom priče u medijima, radovi su stali i čeka se mišljenje stručnjaka.
U mjesnom odboru kažu kako se zalažu za istraživanje i zaštitu špilje u cilju njezine buduće turističke valorizacije. Smatraju da će daljnje korištenje biti onemogućeno ako se špilja zatvori, te da je potrebno ostaviti ulaz koji će biti lako dostupan svim zainteresiranim istraživačima i građanima, s namjerom da se u budućnosti uredi infrastruktura potrebna za šetnju do njezinog dna.

<< Arhiva >>