67. obljetnica oslobođenja Vrgorca od njemačke okupacije

ponedjeljak , 24.10.2011.

Prije točno 67 godina, 24. listopada 1944. godine, Vrgorac je napokon oslobođen od njemačke okupacije. To se dogodilo nakon dvije i pol talijanske i nešto više od godinu dana njemačke okupacije.
Oslobađanju Vrgorca od Nijemaca prethodile su operacije 8. korpusa NOVH na širem dalmatinskom području, kao i sraz zapadnohercegovačkog partizanskog odreda i njemačke specijalne jedinice TRUP na području Stilja nekoliko dana ranije.
Naime, u noći sa 17. na 18. listopada 1944. godine njemačka specijalna grupa TRUP potajno je upala na područje Stilja. Cilj je bio iznenaditi tamošnje partizane. Tamo su naišli na partizane zapadnohercegovačkog odreda i stiljske terenske radnike. U cijelonoćnoj borbi Nijemci su potučeni do nogu sa gubicima od 46 poginulih i ranjenih vojnika.
Nekoliko dana kasnije, 24. listopada ostatak njemačkog garnizona se povukao iz Vrgorca, a kako u ovom području tada nije bilo značajnijih partizanskih jedinica, u Vrgorcu su vlast preuzeli sami građani. Cijelu Vrgorsku krajinu Nijemci su napustili 26. listopada 1944. godine. Odlaskom Nijemaca na vlast dolaze jugoslavenski komunisti.

<< Arhiva >>