DVADESETI broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine

ponedjeljak , 27.09.2010.

U prodaji je jubilarni DVADESETI broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine. Ovim brojem slavimo i punu godinu kontinuiranog radu sadašnje redakcije, i ponosni smo što pred čitatelje možemo staviti dosad najbolji broj novina i to na čak četrdeset stranica.
U ovom broju donosimo veliki intervju sa veteranom Domovinskog rata Pavlom Radonićem, u kojem možete pročitati vrlo detaljan opis brojnih akcija u kojim je sudjelovala Vrgoračka satnija u Domovinskom ratu. Donosimo i opširni izvještaj sa desete sjednice Gradskog vijeća, kao i specijalni raport – rang listu aktivnosti vijećnika na sjednicama Vijeća. Donosimo veliku reportažu sa prvog Moto partya na Paklini. U ovom broju nalazi se i duplerica sa slikama svih 20 brojeva Vrgoračkih novina. Isto tako, u cijelosti prenosimo što se sve događalo tijekom otkrivanja spomenika žrtvama četnika u Rašćanima. Tu je i poduži izvještaj sa tribine Vrgoračkih novina – Stop nasilju nad ženama. Puno prostora posvetili smo mladima, predškolcima, osnovcima i srednjoškolcima. Uz to donosimo tekstove o sajmu u Zavojanima, jematvi, putu KUD-ova u Češku, problemima novozelandskog iseljenika Ive Tolića u vezi sa obnovom stare kuće na Radoviću i sl.
Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vijestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, Vrgoračka vaga, kolumna filmska preporuka mjeseca, dječji kutak, nagradna zagonetka, rubrika Bez komentara i slično.
Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

Kako smo i naveli u novinama, ovo je naš dvadeseti broj. Po mom subjektivnom dojmu daleko najbolji. Ovom prilikom molimo sve naše čitatelje da nam mailom, SMS-om, komentarom ili bilo kako drugo, komentiraju, hvale i kude svih dvadeset brojeva naših novina ili ovaj projekt u cijelini. Potpisane komentare ćemo objaviti. Uživajte u čitanju!

Tribina Vrgoračkih novina - "Stop nasilju nad ženama"

utorak , 14.09.2010.

Crtica iz bliže prošlosti - predizborni plakati razdora 2005. godine

srijeda , 08.09.2010.

U arhivi se svašta nađe, i ako ste dovoljno marljivi pretraživati, možete zaista svašta naći. Ispod slijedi jedan zanimljivi članak Igora Majstrovića objavljen u Slobodnoj Dalmaciji sredinom svibnja 2005. godine.

HDZ Vrgorca opovrgava tvrdnje o lijepljenju svojih predizbornih plakata po Hercegovini
Podmetanje protivnika od Ljubuškog do Kotora

VRGORAC - Na činjenicu da su promidžbeni plakati HDZ-a Vrgorca pred lokalne izbore izlijepljeni na području općina Ljubuški, Grude, Čapljina i u drugim mjestima u BiH, odakle su birači pozivani na glasovanje u Vrgorac, u toj stranci brane se tvrdnjom da su im sve podmetnuli njihovi politički protivnici. Zvuči nevjerojatno, ali tako zapravo stoji u prigovoru na tu pojavu što ga je Gradskom i Županijskom izbornom povjerenstvu uputio sam vrgorački HDZ i u kojemu se taj postupak kvalificira kao kršenje izborne šutnje i pravila Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.
U tekstu tog dokumenta, koji je izazvao opću pozornost, uz ostalo stoji:
— Zamijetili smo da su nepoznati počinitelji po gradu Vrgorcu i okolnim mjestima u noći između 13. i 14. svibnja poskidali više izbornih plakata i drugoga promidžbenog materijala. Također smo saznali da bi se neki od tih materijala nalazili izvan područja grada Vrgorca, pa čak i u Kotoru.
Osnovano sumnjamo da su to počinili naši politički protivnici koji su očito tijekom svoje vladavine u prošlom stoljeću izuzetno izučili metode kako naškoditi vlastitom narodu. Ako se naši promidžbeni materijali nalaze bilo gdje izvan grada Vrgorca ili u drugim državama, mi se od toga ograđujemo, jer s takvom rabotom mi nemamo ništa — stoji u prigovoru HDZ-a i ujedno traži hitna istraga i kažnjavanje počinitelja, a sve u skladu sa zakonima koji reguliraju postupak izbora, to više jer je skidanjem plakata "našoj političkoj stranci nanesena šteta i onemogućen normalan kontakt s biračima".
Sve ovo čitateljima na prosudbu uz dodatak da su vlasnici objekata na kojima su plakati HDZ-a izlijepljeni, ne želeći se javno eksponirati, posvjedočili da su ih donijeli njihovi stranački prijatelji. Važno je da smo u Vrgorcu dobili izbore, bio je njihov opći komentar.
O tome tko je umjesto HDZ-a biračima u hercegovačkim općinama i gradovima na njihove kućne adrese odaslao pozive za izlazak na izbore u Vrgorac, u toj stranci još se nisu očitovali.
O tomu tko je zlouporabio inače tajnom zajamčene njihove statusne podatke, sve se glasnije šuška pa valja očekivati i javno imenovanje službe ili službenika koji su to uradili.

Izišao 19. broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine

srijeda , 01.09.2010.

U prodaji je devetnaesti broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine. U ovom broju donosimo opširan članak o okolnostima i akterima ukidanja Općinskog suda u Vrgorcu. U spomen na četničke žrtve od 29. kolovoza 1942. godine donosimo intervju sa svjedokom događajama, Brankom Oršulićem iz Dragljana. Tu je i intervju sa saborskim zastupnikom HNS-a Goranom Beusom Richemberghom u kojem razmatramo trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj, ali i govorimo o problematici dvostrukih državljanstava i okolnostima ukidanja vrgorskog suda. U ovom broju nalaze se i izvještaji iz fešte u Velikom Godinju, sajma na Velikom Prologu, dječjeg turnira u Radonićima i mnogobrojnih gostovanja KUD-a Vrgorska krajina tijekom ljeta. Tu je i osvrt na knjigu „Kako živi narod“, odnosno dio koji se tiče Vrgorske krajine, te prenošenje njezinih najvažnijih dijelova. Nastavljamo i priču o kultnim mjestima Vrgorčana pričom o caffe baru Titanic, popularnoj Konobi.
Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vijestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, Vrgoračka vaga, filmska preporuka mjeseca, dječji kutak, nagradna zagonetka, no comment itd.
Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>