Predsjednik Josipović u Vrgorcu

utorak , 06.07.2010.

Vrgorac je jučer posjetio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. U Vrgorac je došao na poziv gradonačelnika Borisa Matkovića kao glavni pokrovitelj Tinovih Dana, a prihvatio je i prijedlog delegacije domicilnih i iseljenih Vrgorčana da tijekom svog posjeta povede i ministra Čobankovića, kako bi od njega iz prve ruke čuli što je sa tunelom Ravča – Drvenik i problematikom plavljenja vrgorskih polja.
Na početku posjeta, predsjednik je održao sastanak sa vijećnicima Gradskog vijeća Vrgorca. Tom prilikom je ministar Čobanković izvijestio prisutne o tome što je poduzeto po pitanju projekte dokumentacije za tunel Ravča – Drvenik, te odvodnih tunela u Vrgorskom polju. Predsjednik Josipović je rekao kako će pomoći koliko god bude mogao da se projekti ključni za napredak Vrgorca izvrše kako bi stanovništvo moglo ostati u ovim krajevima. Gradonačelnik Matković ovom prilikom je predsjedniku opisao kulturnu scenu grada, započevši od kulturno – umjetničkih društava do manifestacije Tinovi Dani. Vijećnik Miljenko Pivac zatražio je od predsjednika, kao pravnika, da sudjeluje u izradi zakona o dvostrukom prebivalištu i na taj način pomogne u rješavanju problema koji muči Vrgorčane, jer „i Vrgorčani zaslužuju malo demokracije.“
Nakon završetka sastanka, predsjednik i ministar su zajedno sa delegacijom u kojoj se nalazio i saborski zastupnik Mirando Mrsić, a u pratnji gradonačelnika i gradske uprave, te dožupana Luke Brčića i tajnika SDP-a za Dalmaciju Vedrana Lendića, posjetili Mesnu industriju Braća Pivac, gdje su održali sastanak sa upravom tvrtke na čelu sa Nenom Pivcem i suradnicima, te drugim vrgorskim poduzetnicima. O čemu se govorilo, zasad nije poznato, jer su novinari na početku sastanka zamoljeni da napuste prostoriju.
Potom je predsjednik obišao tvrtku Krah, te vinariju Vrgorku, nakon čega se uputio na vidikovac iznad Dusine gdje ga je gradonačelnik upoznao sa tijekom radova na tom dijelu trase autoceste. U 18 sati predsjednik se u Roglićevim dvorima sastao sa Stjepanom Roglićem i delegacijom od tridesetak Vrgorčana, članova stranaka, udruga, poduzetnika, umirovljenika i drugih. Nakon toga Stjepan Božić je predsjedniku predstavio izložbu fotografija sa svojih putovanja, a koja je upriličena u prostorijama hotela Prvan u Vrgorcu. Tom prilikom je predsjednik popio kavu sa članovima gradske uprave, organizatora Tinovih Dana i drugih građana. Nešto kasnije predsjednik je u pratnji gradonačelnika Matkovića, koji ga je vodio gradom cijeli dan, i prijatelja Vedrana Lendića prošetao kroz grad, te tom prilikom bio upoznat sa samim naseljem. Prisjetio se trga pred komitetom gdje su ga „Vrgorčani lijepo dočekali, i gdje je plesao za pobjedu“.
Potom je uslijedila večera, a u 21 sat predsjednik je prisustvovao finalnoj večeri Tinovih Dana. Tamo je rekao kako se tijekom posjeta Vrgorcu uvjerio koliko su Vrgorčani vrijedan narod i da jedva čeka vidjeti što su večeras pripremili. Na zadnjoj večeri Tinovih Dana pjesniku Jakši Fiamengu je dodijeljena nagrada Tin Ujević za najbolju knjigu poezije objavljenu tijekom protekle godine. Po završetku manifestacije predsjednik je prisustvovao svečanom domjenku, a nakon toga napustio Vrgorac nakon više od osam sati provedenih u našem gradu. Tijekom posjeta predsjednik je bio vrlo pristupačan, a njegovo osiguranje i protokol tolerantni prema građanima koji su htjeli pristupiti predsjedniku.

<< Arhiva >>