PLAKAT kao izvor za istraživanje povijesti Vrgorske krajine

srijeda , 16.06.2010.

Već sam u više navrata pozivao naše građane da se jave ukoliko imaju stare fotografije, dokumente i svjedočanstva od važnosti za povijest Vrgorske krajine. Stari izraz da "sve što je izdano, a nije sačuvano, kao da nikad i nije ugledalo svjetlo dana", je zaista točan, i svi narodi svijeta koji drže do sebe, vode računa o čuvanju svoje pisane i slikovne baštine, pa tako i hrvatski narod.
Uz knjige i fotografije, postoji još jedan vrlo važan, zanimljiv i poučan dio naše novije pisane i slikovne baštine, a to su plakati. Plakati kulturnih, sportskih, političkih i svih drugih društvenih događaja na vrlo zanimljiv način prikazuju ne samo puke informacije o događaju, već i kreativnost i način razmišljanja ljudi u nekom razdoblju i vrlo su interesantni za istraživanje.
Kako u Vrgorcu nažalost ne postoji institucija poput muzeja ili arhiva koja te stvari treba čuvati, sve se vodi na trud pojedinca. Stoga, molio bih vas sve da kad organizirate neki događaj, da uvijek ostavite pokoji plakat sa strane i da mi ga nekako dostavite, kako bi ga mogao sačuvati za budućnost i neka naredna istraživanja naše povijesti. To ne bi trebao biti prevelik trud za vas, ali će svakako puno značiti budućim generacijama koje će na taj način moći steći saznanja iz prve ruke o tijeku i načinu života svojih predaka.
Jedan od takvih je i plakat iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, kojeg vidite na sličici sa strane. Većinom je tekstualan, jer se radi o političkom proglasu, ali je i takav, još požutio i zgužvan, vrlo vrijedan. Njegovo čuvanje nije zahtijevalo mnogo truda, ali informacije koje tamo možemo pročitati su od prvorazredne važnosti za povijest našeg kraja između dva rata.

Uz plakate, vrlo su vrijedni i logoi i amblemi različitih institucija, društava, udruga i drugih društvenih grupacija koji također puno govore o vremenu kada su nastali i vrlo su korisni za istraživanje. Na kraju krajeva, lijepo izgledaju u svakoj povijesnoj knjizi ili članku.

<< Arhiva >>